Начало » Новини » Света
09.01.2020 г.

В бъдещата ОСП 15% от първи стълб може да се прехвърля към втори заради климатичните промени

Важно!
В бъдещата ОСП 15% от първи стълб може да се прехвърля към втори заради климатичните промени

sinor

Според законодателството, което държавите членки се очаква да приемат по общата селскостопанска политика ОСП през следващия програмен период, към възможността държавите-членки да прехвърлят 15% между двата стълба ще се добави още една алтернатива за прехвъряне на други 15% от стълб 1 (директните плащания) в стълб 2 (програмите за селските райони), като тези средства ще отиват изцяло за разходи по мерки, които европейските държави ще прилагат за борба с климатичните промени и опазването на околната среда (без национално съфинансиране). Това беше посочено в заключителните срещи, проведени в Европейската комисия в края на 2019 г., съобщиха от пресцентъра на ЕК.

За следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г. Еврокомисията предлага модернизиране и опростяване на Общата селскостопанска политика (ОСП).

С бюджет от 365 милиарда евро ще се гарантира, че ОСП остава политика, устойчива на бъдещето, продължава да подкрепя земеделските стопани и селските общности, води устойчивото развитие на селското стопанство на ЕС и отразява амбицията на ЕС за грижа за околната среда и за климата.

Основните характеристики на предложенията на Комисията за модернизирана, опростена ОСП са:

1.Държавите-членки ще имат по-голяма гъвкавост в начина на използване на средствата си, като им позволяват да разработят програми, пригодени по специален начин, които да реагират най-ефективно на опасенията на земеделските производители и на по-широките селски общности. Страните от ЕС ще имат възможността да прехвърлят до 15% от своите разпределения на ОСП между директни плащания и развитие на селските райони и обратно, за да гарантират, че техните приоритети и мерки могат да бъдат финансирани.

Ще бъдат осигурени равни условия на действие между държавите-членки чрез стратегически планове, обхващащи целия период, определящи как всяка държава-членка възнамерява да изпълни 9 икономически, екологични и социални цели в целия ЕС, използвайки както преки плащания, така и развитие на селските райони. Комисията ще одобри всеки план за осигуряване на последователност и защита на единния пазар.

Комисията ще следи отблизо изпълнението и напредъка на всяка страна към постигнатите договорени цели.

2. По-справедлива сделка чрез по-добро насочване на подкрепа: Директните плащания ще останат основна част от политиката, гарантираща стабилност и предсказуемост за земеделските стопани. Приоритет ще бъде подпомагането на малките и средните стопанства, които представляват по-голямата част от селското стопанство на ЕС сектор и за подпомагане на младите фермери. Комисията остава ангажирана да постигне по-справедливо разпределение на преките плащания между държавите-членки чрез външно сближаване.

Ще има таван за преките плащания от 60 000 евро за стопанство, след който те ще бъдат намалявани, а при 100 000 евро на ферма те ще бъдат спирани. Разходите за труд ще бъдат взети под внимание изцяло. Това е предназначено да осигури по-справедливо разпределение на плащанията.

Малките и средните стопанства ще получат по-високо ниво на подпомагане на хектар.

Държавите ще трябва да заделят най-малко 2% от своите директни плащания за подпомагане на младите земеделски стопани. Това ще бъде допълнено с финансова подкрепа за развитие на селските райони и различни мерки, улесняващи достъпа до земя и прехвърляне на земя.

3. По-високи амбиции за действия в областта на околната среда и климата: Промените в климата, природните ресурси, биоразнообразието, местообитанията и ландшафтите са разгледани в целите на целия ЕС, предложени днес. Подкрепата за доходите на фермерите вече е свързана с прилагането на природосъобразни и климатични практики и новата ОСП ще изисква земеделските производители да постигнат по-високо ниво на амбиция чрез задължителни и основани на стимули мерки:

Директните плащания ще се обуславят от засилените изисквания за околната среда и климата;

Всяка държава-членка ще трябва да предложи еко-схеми за подпомагане на земеделските стопани в рамките на задължителните изисквания, финансирани с дял от разпределените от тях национални преки плащания;

Най-малко 30% от всяко национално разпределение за развитие на селските райони ще бъде предназначено за мерки за опазване на околната среда и климата;

40% от общия бюджет на ОСП се очаква да допринесе за действия в областта на климата;

В допълнение към възможността за прехвърляне на 15% между стълбовете държавите-членки ще имат възможността да прехвърлят допълнителни 15% от стълб 1 в стълб 2 за разходи за мерки за климата и околната среда (без национално съфинансиране).

4. По-широко използване на знанието и иновациите.

Модернизираната ОСП ще се възползва от всички най-нови технологии и иновации, като по този начин ще помогне както на земеделските производители в областта, така и на публичните администрации, нота. По-широко използване на знанието и иновациите: Модернизираната ОСП ще се възползва от всички най-нови технологии и иновации, като по този начин ще помогне както на земеделските производители в областта, така и на публичните администрации, по-специално чрез:

Бюджет от 10 милиарда евро от изследователската програма на ЕС „Хоризонт Европа“ ще бъде заделен за научноизследователски и иновационни проекти в областта на храните, селското стопанство, развитието на селските райони и биоикономиката;

Насърчаване на държавите-членки да използват големи данни и нови технологии за контрол и мониторинг (например проверка на размерите на фермите за искания за директни плащания чрез сателитни данни), като по този начин значително намалява необходимостта от контрол на място;

Засилване на цифровизацията на селския живот, например чрез разширяване на широколентовия достъп в селските райони, като по този начин се подобрява качеството на живот в такива региони и допълнително се допринася за конкурентоспособността на европейското селскостопанско производство.

Дано да се стигне до бързо споразумение относно общия дългосрочен бюджет на ЕС и неговите секторни предложения, за да се гарантира, че средствата на ЕС започват да дават резултати на място възможно най-скоро и че фермерите получават необходимата сигурност и предвидимост за своите бизнес и инвестиционни решения.

Забавянията, подобни на тези в началото на текущия бюджетен период 2014-2020 г., потенциално биха могли да означават, че земеделските производители и националните администрации няма да се възползват от намалената бюрокрация, по-голяма гъвкавост и по-ефективни резултати, които новата ОСП ще донесе. Всяко забавяне на одобряването на бъдещия бюджет също би забавило стартирането на хиляди потенциални нови проекти в целия ЕС, предназначени да подкрепят земеделските стопани и селските общности, решавайки проблемите от засилване на опазването на околната среда до привличане на нови земеделски производители.

В бъдещата ОСП 15% от първи стълб може да се прехвърля към втори заради климатичните промени
13130
 

Последни материали
Виж
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Идва времето за събиране на охлюви
Свързани материали
Виж
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
За намаляване на административната тежест върху фермерите в ЕС
ЕК предложи знаково преразглеждане на разпоредби от ОСП
Следващите заседания ще се проведат на 22 и 23 април
Оптимистични резултати след второто обсъждане на промените в ОСП
И Вътев като Войчеховски очаква началото на нов диалог за ОСП 2027 г.
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Отоплителният сезон в региона продължава 8 и понякога дори 9 месеца
Уточнение в закон оставя жителите на община Доспат без нужните дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини