Начало » Важно за фермера » Животновъдство
21.02.2006 г.

Нетрадиционни фуражи

ФАСУЛ. За храна на добитъка се използва надземната част или семената само от някои видове фасул, които не са много подходящи за хората. За храна на добитъка се използва също така сламата на фасула. Семената му са богати на безазотни екстрактни вещества и на мазнини. СОЯ. Като храна на добитъка се използва по най-различен начин: за паша, за сено, за силаж – като чист посев или в смес с други фуражни растения. Семената и кюспето на соята след преработката им са богата белтъчна концентрирана храна за всички домашни животни.

ГРАХ. За фураж се използват зрелите семена или зелената надземна маса. Семената се отличават преди всичко с високото си съдържание на белтъчни вещества. Стъблата и листата съдържат средно около 18 на сто суров протеин и значителни количества други хранителни вещества, така че представляват ценен фураж за добитъка. Сламата на граха в зависимост от сорта и от момента на прибирането на растенията за зърно съдържа 5-10 на сто суров протеин и по хранителна стойност надминава няколко пъти сламата на житните растения. Тя е много добра храна особено за овцете и говедата.

ЛЕЩА. По съдържание на белтъчини семената на лещата не отстъпват на семената на фасула и граха. Съдържанието на белтъчни вещества в семената варира от 25 до 32 на сто. За храна на добитъка се употребяват семената на по-дребнозърнестите сортове или семената от по-стари реколти, които имат по-ниска кулинарна стойност. Те са отлична белтъчна храна за всички видове домашни животни – коне, магарета, овце, говеда, свине и птици. Сеното на лещата по съдържание на белтъчини не отстъпва на сеното от фия и е добра храна за добитъка. Сламата съдържа около 8-14 на сто белтъчини и също е добра храна за всички видове домашни животни. Особено добър фураж е плявата на лещата, която съдържа до 20 на сто белтъчни вещества и се приема много добре от животните.

БАКЛА. По съдържание на белтъчни вещества семената на баклата надминават семената на всички останали варива - фасул, грах, леща, нахут, и отстъпват само на соята. За фураж на добитъка се използват повече семената на дребната (конска) бакла, която е особено ценна белтъчна храна за конете и говедата. Брашното от тях е много добра храна за кравите и младите телета. Зелените листа и стъбла на баклата се използват също за фураж, особено за свинете. Те съдържат до 20 на сто суров протеин в абсолютно сухото вещество. От нея може да се приготви добър силаж, без да се прибягва до смесване с други лесно силажиращи се растения. Поради твърдото си и изправено стъбло баклата се използва в различни фуражни смески с други бобови или житни фуражни растения. Сламата на баклата съдържа 10 на сто белтъчини, но се състои от много твърди и груби стъбла и остатъци от бобовете след вършитбата, поради което не се приема с охота от добитъка без предварително раздробяване и евентуално запарване.

ЛУПИНА. Семената на лупината съдържат сравнително доста голямо количество горчиви и отровни вещества, предимно алкалоиди, така че могат да се употребяват за храна на добитъка само след като се обезгорчат. Най-малко съдържание на алкалоиди имат някои селекционирани сортове сладка лупина, семената на които могат да се използват за храна на добитъка направо, без да се отгорчават. Зелената маса на различните видове лупина съдържат от 4 до 29 на сто белтъчини в сухото вещество и в това отношение не отстъпват на най-добрите фуражни бобови растения като детелина, фий и други, но не може да се използват направо за храна на добитъка, понеже съдържат известни количества алкалоиди. Зелената маса на селекционираните безалкалоидни лупини може да се използва направо за храна на добитъка, като се изсушава на сено или като се силажира. Сламата на лупината съдържа 5-8 на сто белтъчини и се използва главно за постеля.

Нетрадиционни фуражи
22230
 

Последни материали
Виж
Министър Вътев: ЕК да направи цялостна оценка на правилата за Зелената сделка и въздействието й върху земеделието
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Среща в МС до края на седмицата
Браншът ще търси политическа подкрепа от Денков и Габриел за законовите промени
ДЗЕС 6 е препъни камъкът
Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Свързани материали
Виж
Учени призовават за увеличаване на използването на хранителните остатъци като храна за животни
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
Спасени са общо 5 къщи и 50 декара посеви
Пожари унищожиха 50 бали фураж и селскостопанска постройка в Силистренско
Огънят се прехвърлил от неизправен камион в селскостопанска постройка
Пожар изпепели 4500 бали фураж във Великотърновско
На фона на съсипаното птицевъдство от птичия грип
Спадът в производството на фуражи във Франция достигна почти милион тона
Искане до зам. министъра на земеделието Георги Събев
Време е бизнесът с фуражи да получи подкрепа по подмярка 4.2
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини