Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.08.2018 г.

Ускорено узряване на компоста

Ускорено узряване на компоста

Снимка sinor.bg

Компостът е органичен тор, който се получава от разграждането на органични вещества,  посредством жизнената активност на микроорганизмите. Той се приготвя от органични отпадъци, които се срещат в изобилие на всеки градински участък – окосена трева, растителни остатъци от всички градински култури, които не са засегнати от болести и вредители, плевели, които са събрани преди образуване на семената, дървени стърготини от широколистни, отпадъци от плодове и зеленчуци от градината и домакинството, яйчени черупки, остатъци от кафе и чай и др. Може да се каже, че това е универсален тор за всички видове  растения.

Полезни свойства на компоста
Внасянето на компост е полезно не само при отглеждането на разсад и по време на вегетацията, но също така при есенната и пролетна култивация и предсеитбена подготовка на участъка. Той е незаменим в качеството му на мулчиращ материал, особено през зимата. Органичният слой съхранява влагата, затопля корените на растенията, не позволява появата на плевели, а при разлагането обогатява почвата с ценни хранителни елементи. 
Компостът е наричан още „черното злато“, защото е извор на минерални соли, полезни органични вещества, биохумус, микроелементи, намиращи се в леснодостъпна за корените на растенията форма. Този безплатен естествен тор е не само ефективен продукт за възстановяване, структуриране и подържане на почвеното плодородие, но и много ефективен начин за използване на растителните и хранителни отпадъци. Някой общини дори предлагат безплатни контейнери за компостиране.
Много важно е да се знае, че при наличието на компост в почвата, асимилацията на химическите елементи от минералните торове е много по-ефективна.
Факт е, че подготовката  на компост по обичайния начин отнема 7-12 месеца, но зреенето може да се ускори, като се използват някои техники.

Подготовка и време
Най-подходящото време сами да произведем компост е края на летните и есенните месеци.
Трябва да се знае, че колкото по разнообразни са отпадъците, толкова по -пълноценен продукт ще се получи. Разбира се, те трябва да бъдат органични.

Начини за активиране на процесите на разлагане
1. За по-бързо протичане на биохимичните процеси основни условия са оптимална влажност и топлина. Препоръчва се навлажняването с вода един път седмично, което ще позволи получаването на компост 30-60 дни по-рано от обичайното. Ако вместо вода се използва разтворен птичи или оборски тор, то скоростта на узряване ще се увеличи с още няколко месеца.
Промяната на влажността забавя значително узряването, защото при пресъхване на субстрата голяма част от полезната микрофлора загива, а за нейното възстановяване след поливане е нужно време. Затова е добре повърхностният слой да бъде почва. Може да се покрие с полиетилен с отверстия за вентилация и достъп на кислород. Така компостът ще узрее много по-рано, особено ако е разположен на слънчево място.
2. Наличието на азот в остатъците трябва да бъде в оптимална концентрация. При излишък на азот се усеща трайна миризма на гниене, а за неутрализирането му се добавя компостираща слама.
Ако остатъците изсъхват, но не угниват, то очевидно има недостиг на азот. Тази ситуация може да бъде коригирана през навлажняване на субстрата с разтвор на карбамид или амониев сулфат – 2-3 кибритени кутийки в 10 л вода. Същият ефект се получава и при овлажняване със суспензия на животинска тор (1:4) или птича (1:10). Присъствието на оптимално количество азот позволява да се ускорият процесите два пъти.
3. Въвеждане на ефективни микроорганизми. Осигуряването на голям брой полезни бактерии, които способстват обработването на органичната материя ще ускори процесите на узряване най-малко два пъти. Полейте  2-3 пъти с подходящи препарати за компостиране и ще получите отлични резултати. Пазарът предлага BIO Compost, Mondo Verde COMPOST RAPID, Байкал ЕМ1 и др.
4. Поливането с разтвор на дрожди също ускорява процесите на зреене. Могат да се използват свежи или сухи дрожди (100 гр свежи или 10 гр сухи), които се разтварят в 2 л топла вода, в която са разтворени 2 чаени чаши захар, престояват 3-4 часа и се полива равномерно. Това позволява  узряването на компоста с около 50 дни по-рано

 

Ускорено узряване на компоста
49975
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 21-27 юни 2024 година
Горещините ще влияят зле на цъфтежа и оплождането при късните зеленчуци
От 24 д 27 юни се провеждат Световен конгрес на парфюмерията, съчетан с изложение
Родните етерични масла се представят на световната сцена в Женева
Обзор на Софийска стокова борса за периода 18-21.06.2024 година
Продавачите на фуражно зърно и слънчоглед на борсата понижиха офертите
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Свързани материали
Виж
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Защо не трябва да смесваме компост с дървесна пепел?
Практично
Компостът е един от най-добрите органични торове
ИЗК „Марица“ организира публични лекции за компостиране и защита от вредители при зеленчуковите култури
Практика
Естествените елхи и клонки – ползи за градината и стайните растения!
За правилното използване на дървесните отпадъци в градината
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини