По принцип при плодовете и зеленчуците се редуват фази на увеличаване и намаляване на обема, като ябълките растат най-вече през нощта, сочи разработка на Швейцарския институт за селскостопански изследвания Agroscope, цитирана от електронното издание КазахЗерно.
Специалистите от института разработват датчици за наблюдение на развитието на плодовете. Разположение в непосредствена близост до овошките, датчиците отчитат кога и как се променя обемът на ябълките с точност до 0,1 милиметра и контролират водния баланс, достъпът на дърветата до хранителните вещества от почвата и метеорологичните условия.
Тестовете показали също, че в повечето случаи растежът на ябълките се забавял в най-топлите часове на деня, а при някои сортове плодовете дори се свивали леко.
При оранжерийните домати пък фазата на свиване не е толкова отчетливо изразена за сметка на наедряването. Етапът на растеж започва сутрин и приключва следобед, като темпото на наедряване на доматите се ускорява съществено през посочения период от деня.
„Тази технология може да помогне на фермерите при вземането на решенията за поливането и влагането на торове”, коментират изследователите от института.