Подобно на зеленчукопроизводителите и овощарите тази година отчитат пълен крах в цените на готовата продукция, след като килограм ябълки от градините се изкупува между 7 и 12 стотинки, а за биологичните ябълки, чиито разходи превишават трикратно тези на конвенционалното градинарство, търговците дават на фермерите – забележете, само 20 стотинки за килограм! В същото време цените за ранните сортове на пазара варират между 1 лев и 1,40 лв. С тези думи Димитър Рачев от управителния съвет на Съюза на дунавските овощари коментира пред Синор.БГ приключването на стопанската година и очакванията на бранша за тазгодишните доходи в сектора.
„Нямам никакво обяснение за аномалиите на пазара, затова поискахме среща със заместник министъра на земеделието Чавдар Маринов, която се проведе вчера и на която за пореден път разисквахме причините за огромните диспропорции при реализацията на нашето производство“, коментира Рачев.
Браншът е предложил от следващата година министерството да разполага с пълен списък на регистрираните търговци на плодове и зеленчуци, като целта е чрез този регистър те да упражняват пълен контрол над пазара. „Нееднократно сме поставяли проблема със сивия сектор в бранша, който декларира вноса на плодове от Гърция и Турция за евроцентове и това срива вътрешните цени, унищожавайки родното производство“, посочи още Рачев.
Още през юни българските градинари са били тотално отнесени от нелоялната конкуренция при кайсиите, в резултат на което цените са паднали и около 600-700 декара от градините са останали необрани, защото никой не е луд да прави разходи за бране при този сринат пазар. "Докато минали години румънци изкупуваха българските кайсии, тази година те почти изцяло се насочиха към Гърция. И това е обяснимо, след като субсидиите за гръцките фермери са в пъти по-високи от нашите и това определя ниските цени, на които те ги предлагат", обясни още представителят на Съюза на дунавските овощари.
„Има нещо сбъркано в пазара, затова за пореден път поискахме от министерството да се въведе обратно начисляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) при плодовете и зеленчуците, което би донесло облекчение за нас като производители“, обясни градинарят от Тутракан, който отглежда немалко площи с кайсии, праскови и други плодове.
„Ако се въведе обратното начисляване на ДДС, преработвателните предприятия ще имат стимул да изкупуват от нас, тъй като сега при 20% ДДС, ако продукцията се развали, преди да е преработена, това означава огромна загуба за консервните заводи и от провалената продукция, и от начисления данък“, посочи Рачев. Държавата не връща ДДС за бракувана продукция, но ако ДДС-то е нула, тогава и загубите ще са по-малки.
С обратното начисляване на ДДС според бранша ще изчезнат и аномалиите с огромните разлики в цената, която градинарите получават от изкупвачите и печалбата, разпределяна между търговците по веригата до магазините. Освен при производството на ябълки, круши и сливи, аномалии тази година има и с изкупните цени на гроздето. "Мой колега заяви, че предпочита да подари продукцията си, вместо да я дава на търговците за предлаганите от тях смешни цени", обясни Рачев. И добави, че това ще осъди на фалити редица градинари, които разчитат само на производството на плодове и нямат страничен бизнес, който да покрие загубите им.
При вчерашната среща с бранша зам. министър Маринов е обяснил, че българското финансово министерство е съгласно за въвеждането на обратното начисляване на ДДС. "В петък представихме в министерството на финансите пълен списък със стоките, за които предлагаме обратно начисляване, като в него фигурират и плодовете и зеленчуците", съобщи за Синор.БГ зам. министър Маринов.
Оттук нататък преговорите за бъдещото одобрение на българското предложение за въвеждане на обратно начисляване на ДДС при някои храни са родното министерство на финансите и Европейската комисия.
Екатерина Стоилова