Начало » Новини » Страната
08.10.2019 г.

Нови промени ще въвеждат изискване за доставки на биоплодове в училищата

От 3 400 училища 900 още чакат доставчици за мляко и плодове
Нови промени ще въвеждат изискване за доставки на биоплодове в училищата

sinor

От 3 400-те училища и детски градини, които се очаква да получават субсидирани доставки на мляко, плодове и зеленчуци, 900 все още нямат одобрени от фонд „Земеделие“ производители или търговци, с които да работят през тази учебна година. Причината е в съдебното оспорване на последните промени в наредбата за реда на прилагането на двете училищни схеми - „Училищно мляко“ и „Училищен плод“, по които Висшият административен съд (ВАС) се произнесе в края на септември.

Съдиите отхвърлиха жалбата срещу тези промени, така че наредбата ще се прилага в първоначалния й вид, съобщи на пресконференция в София зам. изпълнителният директор на фонда Иван Капитанов.

Фондът все пак е осигурил нужната организация, така че за 80 на сто от исканията, внесени от доставчиците на храни, вече има одобрение и актовете са подписани. В резултат на това първите училища и градини вече са получили очакваните пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти.

За Синор.БГ Иван Капитанов съобщи, че тепърва ще се обсъждат нови предложения за изменения на наредбата, според които определен процент от доставките за училищата да бъдат с биологични плодове и зеленчуци. Това искане беше представено от Асоциация Биопродукти, припомняйки практиката в редица европейски държави, където биофермерите правят редовни доставки за децата.

Към момента по схемата „Училищно мляко“ са издадени 65 акта за одобрение на  търговци и производители, които ще снабдяват 1 882 учебни заведения, съобщиха още от фонда. Кандидатствали са 110 фирми за 2 556 учебни заведения. По схемата „Училищен плод“ са издадени 80 акта за одобрение на 1 951 учебни заведения, при подадени 143 заявления за 2 606 учебни заведения. Издаването на актове продължава, съобщи Капитанов.

За учебната 2019/2020 бюджетът по схемата „Училищен плод“ е над 13, 656 млн. лв., а по схемата  „Училищно мляко“ -  над 15, 863 млн. лв., каза още зам. изпълнителният директор на фонда. 

Според новите поправки в наредбата училищата сами ще определят своя доставчик, така че предишната преференция за българските производители отпада. Въпреки това от фонда очакват половината от доставените продукти да са български, останалите от внос. Според последните нормативни промени тригодишните договори за доставка отпадат и бъдещите доставчици всяка година ще подновяват договорите си по двете училищни схеми, припомниха от фонда. Със сигурност фирмите, които тази година ще осигуряват продуктите за децата няма да са три, както преди, а ще бъдат над 200, обяви и шефът на отдел училищни схеми Иво Георгиев.

От фонда поясниха, че млечните продукти се осигуряват 10 пъти в месеца, а пресните плодове и зеленчуци – два пъти в седмицата.

Нови промени ще въвеждат изискване за доставки на биоплодове в училищата
7004
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
По схемата „Училищен плод”
Фирма осъди фонд „Земеделие“ за неплатени 766 000 лв. през 2019 г.
С активното участие на бранша
Работи се по нова стратегия за училищните схеми
По училищните схеми
Децата ще имат по-голям достъп до биологични плодове и зеленчуци от есента
Утвърдени са 5,9 млн. лева за възстановяване на ДДС по училищните схеми „Плод“ и „Мляко“
Отново актуализират цените по училищните схеми със закъснение
Защо земеделка продаде биологично отглежданите сливи за ракия вместо за българските деца
Важно за потребителите!
Биофермери питат как да снабдяват училищата с качествени плодове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини