Начало » Новини » Коментари
11.09.2023 г.

Фирма осъди фонд „Земеделие“ за неплатени 766 000 лв. през 2019 г.

По схемата „Училищен плод”
Фирма осъди фонд „Земеделие“ за неплатени 766 000 лв. през 2019 г.

sinor.bg

Фирма „Ню проджектс консулт“ е осъдила фонд „Земеделие“ за отрязани 766 000 лв. по програмата за доставка на плодове за училищата и детските градини в страната, които е трябвало да бъдат платени още преди 4 години. Решението е на Административниь съд в София - град и е обявено още в края на юни тази година, съобщиха от компанията. Съдът е разпоредил на фонда да изплати парите и разноските по делото на „Ню проджектс консулт“, съобщиха от компанията.

Въпреки че „Ню проджектс” е одобрена от самия фонд за доставчик по действащата процедура, като бизнесът авансира със собствени средства покупката и транспортирането на продуктите, представя изрядни и заявки за плащане, накрая дружеството не получава възстановяване на направените разходи.

Съдебната битка се води от края на 2019 г., когато фирма „Ню проджектс консулт“, „освен че е осигурила на хиляди ученици мляко и плодове, за които не е получила дължимите от ДФЗ плащания, но две години ДФЗ не посочва и причините за това”, се посочва в съобщението до медиите.

Собственикът на „Ню проджектс консулт“ и земеделски производител Милена Рашева недоумява как е възможно да изпълняваш отговорно в продължение на десетилетие своите задължения, да влагаш сърце и цялата си посветеност в полза на децата на България, а да получиш не само пренебрежение и некоректност от държавните институции, но и умишлено бездействие от страна на ДФЗ, установено от съда и прокуратурата.

От ДФЗ са съобщили, че отказват плащане на фирмата за 2018-2019 г., защото за част от заявените разходи не е осигурен национален бюджет, а за друга част компанията не е изпълнявала „лично“ доставките, а ги е „превъзложила“ на други 3 юридически лица. Значителна е и сумата на доставени плодове, за които не е посочено никакво основание от ДФЗ за отказ от плащане. По реда на АПК и Наредбата обаче такива основания за отказ от плащане няма. Това прави напълно несъстоятелна позицията на фонда, както потвърждава и съдът, коментират от компанията.

Как е възможно такова поведение срещу коректен партньор на държавата“, коментира Рашева. И допълва, „че продуктите се предоставят безплатно и се финансират единствено с европейски и национални средства. Години наред търся кой ще поеме отговорността на държавата и плати храната на децата, след като нито фондът, нито учебните заведения оспорват, че доставките са изпълнени в цялост? Изумително е, че държавните институции ми отказват дори срещи. Заради ситуацията съм докарана до фалит”, пояснява още земеделската производителка.

Всяка година близо 420 000 български деца получават пресни плодове и зеленчуци по схемата „Училищен плод”. Това са над 3 400 учебни заведения в цялата страна. За да се хранят по-здравословно, от ЕС годишно се преведждат около 4 млн. лв. годишно, а още толкова се отделят от националния бюджет. Кого да изберат за доставките на плод и мляко решават учебните заведения. „А контролът върху въпросния избор и администриране на схемите по правило е в ръцете на очевидно некоректния фонд „Земеделие”, попарил много честни и почтени български граждани, които се издържат от/със/ собствен бизнес”, посочват още от компанията.

Очивидно, че от фонд „Земеделие” трябва да дадат отговор и на този казус. Припомняме, че медийната комуникация с тази институция от година почти не съществува и не са дали нито една пресконференция, въпреки че финансирането от еврофондовете трябва да бъде прозрачно, както гласи законодателството.

Фирма осъди фонд „Земеделие“ за неплатени 766 000 лв. през 2019 г.
22753
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини