Начало » Новини » Коментари
03.11.2022 г.

Работи се по нова стратегия за училищните схеми

С активното участие на бранша
Работи се по нова стратегия за училищните схеми

Снимка: Министерство на земеделието

След като изминаха цели два програмни периода от по 7 години, през които двете схеми за държавна помощ „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ бяха натоварени с куп негативи, а земеделските производители продължаваха да са недоволни от факта, че вместо с родна продукция българските деца се хранят с вносни плодове и зеленчуци, днес от агроминистерството съобщиха, че е започнала работа по нова Национална стратегия за прилагането на двете схеми. На проведеното вчера първо заседание на тематичната междуведомствена група заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков е обяснил, че с помощта на тази стратегия двете училищни схеми ще се управляват в периода от 2023/2024 до 2028/2029 учебна година по съвсем нов начин.

Тези схеми са приоритет в дневния ред на Европейския съюз, като има заложени две основни цели, които трябва да бъдат постигнати. По думите на Джиков, първата е да се създадат още от ранна детска възраст навици у подрастващото поколение към здравословно хранене. „Втората е осигуряването на пазара на качествени земеделски продукти“, е посочил зам. министърът.

Българските малини сега не присъстват в менютата

По този начин ще бъде реализирана и стратегията „От фермата до трапезата“, чиято основна цел е скъсяването на веригата на доставки и получаването на адекватна цена спрямо качеството на произведената земеделска продукция.

В рамките на около месец междуведомствената работна група трябва да създаде наредба, която да подпомага реализирането на тези две основни цели.

„Участието на представители на различни институции, имащи отношение към темата, е добра основа за разработване на концепция, в която да бъдат защитени интересите на всички страни“, поясни още Джиков. И допълни, че „производството на здравословни плодове, зеленчуци, мляко и млечни изделия и консумацията им от децата е основополагащо, още повече, че и ЕК осигурява немалък финансов ресурс.

По време на срещата земеделският заместник-министър открои необходимостта от извършването на широко проучване за хранителните навици при децата, какво най-често не се консумира от тях и какви са техните предпочитанията за плодове, зеленчуци и млечни продукти. Той очерта и нуждата от анализ и точно дефиниране на това какво е здравословно за децата, какви продукти трябва да им се предоставят, в какви количества и каква последователност. Според него тези изследвания трябва да са в основата на разработването на добра, работеща стратегия, която да отговаря на нуждите както на децата, така и на земеделските производители.

В рамките на заседанието представителите на браншовите организации изложиха своите идеи за съответните норми и стандарти, които да бъдат включени в стратегията. Сред предложенията са разширяване на таргет групата от ученици до 7 клас, увеличаване на биологично произведените продукти в доставките, както и на стоки, произведени в България и промяна в грамажите за една порция. От бизнеса предлагат още да бъде заложена актуализация на доставните цени, поне два пъти през учебната година и фиксиране на логистичните разходи.

Участниците в дискусията се обединиха около необходимостта да бъде обърнато по-сериозно внимание на образователния елемент. Според тях е важно децата да бъдат запознати с ползите от здравословното хранене, с хранителната стойност на продуктите и как това влияе на развитието на организма и здравето.

Тема на разгорите беше и контролът на доставките в учебните заведения. „Основна роля при реализирането му имат служителите на училищата и детските градини, пряко отговарящи за приемането на продуктите“, поясни заместник-министър Джиков и допълни, че всички плодове, зеленчуци и млечни продукти трябва да се следят стриктно от хората на място, за да не се допуска некачествени храни да достигат до децата.

Работи се по нова стратегия за училищните схеми
6209
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
По схемата „Училищен плод”
Фирма осъди фонд „Земеделие“ за неплатени 766 000 лв. през 2019 г.
По училищните схеми
Децата ще имат по-голям достъп до биологични плодове и зеленчуци от есента
Утвърдени са 5,9 млн. лева за възстановяване на ДДС по училищните схеми „Плод“ и „Мляко“
Отново актуализират цените по училищните схеми със закъснение
Защо земеделка продаде биологично отглежданите сливи за ракия вместо за българските деца
Важно за потребителите!
Биофермери питат как да снабдяват училищата с качествени плодове
Фонд „Земеделие”
Децата отново получават плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в училищата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини