За пореден път около Петковден в Севлиево ще се проведе Фестивал на тиквата, който тази година се открива на 12 октомври, съобщиха от общината. По традиция на този празник се организира кулинарна изложба „Тиквени изкушения“, в която се оценяват вкусните печива, подготвени от местните хора.
Експонатите ще се оценяват в различни категории като баница с тиква (тиквеник), печена тиква, други десерти от тиква, нетрадиционни ястия и напитки от тиква (салати, туршии, супи, предястия, основни ястия, сокове и др.) и карвинг. Участниците в конкурса ще бъдат разделени в различни категории, като на победителите ще има и награди.
По време на фестивала за пореден път ще има оценка и на рачела, приготвян по стара българска рецепта. За подобряване на вкуса и аромата на сладкото от тиква се поставят още парчета дюля, ябълка, ядки от кайсия, бадеми, листа от ароматното растение - индрише. Варенето на рачела е ставало в тави на бавен открит огън с внимателно разбъркване с дървена лъжица. Днес в много малко домове рачелът се приготвя по този начин. Автентичното в рецептата е обработката с варено мляко на парчетата тиква.
Във времето на развитите технологии сладкото от тиква се изварява вакуумно на тристепенен режим. По този начин максимално се запазват вкусовите качества на плода и минерално витаминния му състав.