Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.07.2019 г.

Как да намалим натрупването на нитрати в зеленчуците

Как да намалим натрупването на нитрати в зеленчуците

За намаляването на нитратите в селскостопанската продукция се използва комплекс от селекционно-генетични, агрохимични и технологични мероприятия. Перспективно е създаването и въвеждането на сортове, отличаващи се с висока ефективност на усвояване на азота от почвата и формиране на реколта с ниски нива на съдържание на нитрати, което позволява не само да се намалят дозите при торене, но и да се предотврати замърсяването на почвата. Отдавна е доказано научно, че някои растения са способни да натрупват по-големи количества вещества, представляващи соли на азотната киселина – нитрати.

Травмирайте доматите и те ще се отблагодарят!
Нитратите са естествени компоненти на всяко растение и в допустими количества не нанасят никаква вреда. Под действието на различни фактори натрупването на нитрати се усилва и концентрацията им се увеличава. От това растенията не се чувстват по-зле, но за човека съществува сериозна опасност – нитритите и нитрозамините, в които се превръщат в процеса на обмяната, могат да станат причина за сериозни заболявания и даже отравяне, особено при децата и хора със слаба имунна защита.

Причини за натрупване на нитрати в растенията
Основната причина е излишъкът от азотни торове. Те допринасят за получаване на по-добра и ранна реколта – колкото повече азотен тор, толкова по-богат добив. Тази “щедрост” се превръща в зло.
Първият практически извод е: внасяме тор само тогава, когато наистина е нужен за нормален растеж и развитие на растенията. Нека реколтата ни не бъде най-щедрата, магданозът не е най-пищен, а краставиците не са най-едри и тъмнозелени, но здравето ни със съгурност няма да пострада.

Какво да сеем през юли след първите зеленчуци!
Основни “врагове” са амониевата и натриева селитра. Карбамидът и амониевият сулфат, както твърди науката, не допринасят за натрупването на прекомерни количества нитрати, когато се използват в разумни количества, посочени в инструкциите. Органичните торове също трябва да се внасят в умерени количества. Пресният оборски тор е също толкова вреден и не трябва да се внася – най-добре е да се използва торфена смес – компост и угнил оборски тор. Птичият тор е необходимо да бъде “зрял” – смесен с двойна доза торф.
Внасянето на азотни торове е важен, но не единствен фактор, влияещ на съдържанието на нитрати в зеленчуците. Един от най-силно действащите фактори са биологичните особености на растенията. Към културите, натрупващи най-големи количества нитрати (повече от 2500 мг/кг) се отнасят зелените зеленчуци (салати, спанак, целина, магданоз) и пекинско зеле.
По-малки количества (1000-2500мг/кг) се натрупват в червеното цвекло, репичките, алабаша. С умерено натрупване (400-1000 мг/кг) се характеризират ранните сортове бяло главесто зеле, праз лук, тиквички и тикви. По-малки количества (100-400 мг/кг) има в късните сортове главесто зеле, краставиците и турнапса (вид ряпа). Най-малки количества се натрупват в доматите, пипера, патладжана, лука, чесъна, граха, фасула и брюкселското зеле.
Съдържанието на нитрати зависи и от сроковете на съзряване на зеленчуците – в ранните зеленчуци, като правило, нитратите са повече.
Важен фактор, влияещ на нивото на нитратите в зеленчуците са климатичните условия – температура, слънцегреене, валежи. Към тези фактори можем да добавим и качествата на почвата – на торфени почви количествата са по-високи.
Оранжерийно отглежданите зеленчуци натрупват по-големи количества нитрати и основната причина се корени в нивата на осветеност.
Влиянието на всички фактори се проявява комплексно, а това затруднява оценката за  ролята на всеки един от тях.

Къде се натрупват най-големи количества нитрати?
В разлияните части на растенията се натрупват различни количества нитрати – най-високи са нивата в стъблата, кочаните, дръжките и жилките, а най-ниски в листните пластини, семената и плодовете. В листата на магданоза, целината и копъра съдържанието на нитрати е 50-60% по-ниско от това в дръжките. В листата на бялото главесто зеле са с 30-40% по-ниски от удебеленията на дръжките и с 60-70% по-мако, отколкото в кочаните. На повърхностната част на морковите нитратите са с около 80% по-малко от тези в сърцевината, а при краставиците и репичките обратно – кората е по-наситена с около 70% от вътрешността. При цвеклото нитратите са повече в сърцевината и в краищата на корена. При тиквичките количествата се променят (намаляват) от дръжките към върховете, а при патисоните (вид тиквички)  – от периферията към центъра. При картофите най-високи са количествата непосредствено под обвивката, а при дините и пъпешите в недоузрялата част под  кората.

Предпазване на растенията от натрупване на нитрати
1. Правилен сеитбооборот и усвояване на хранителните вещества от почвата.
2. Използване на азотните торове в съответствие с агрохимическите свойства на почвата и потребностите на растенията от хранителни вещества.
3. Нежелателно е късното азотно подхранване, защото то потиска развитието, забавя синтеза на захари и сухо вещество, а количествата нитрати се увеличават рязко. Тези зеленчуци не могат да се съхраняват дълго.
4. Внасянето на органични торове и сидерати в необходимите количества и периодично разкисляване на почвата.
5. Поддържане на необходимата влажност на почвата.
6. Засаждане на растенията на оптимално разстояние едно от друго, за да се гарантира необходимата светлина и въздух (особено актуално е за оранжерийното отглеждане).
7. Отглеждане на сортове, които са по-малко склонни към натрупване на нитрати – при късните сортове тенденцията е към снижаване на количествата – пример за това е късното зеле сорт Амагер, при което почти не се откриват.
8. Спазване на оптималното съотношение азот, фосфор, калий, което за различните растения се отличава – зависи от внасянето на други хранителни вещества. За тиквички и краставици е препоръчително съотношението 1:1,5:1,2.
9. Спазване на оптималните срокове за засаждане и прибиране на реколтата. Добре е да се удължават тези срокове – сади рано, но прибирай късно.

Оздравяване на почвата
Да, възможно е оздравяване на почвата чрез засаждане на междинни култури. Люцерната е сред най-предпочитаните, защото е в състояние да извлече нитратите от 4 м дълбочина.
Друг начин е разкисляването на почвата с доломитово брашно – калцият и магнезият, които се съдържат в него направляват процесите на обмяна на веществата в необходимия вид

 

Как да намалим натрупването на нитрати в зеленчуците
3654

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 10-13 декември 2019 година
Никой не търси хлебна пшеница на борсата
Проект на ЕИБ и Еврокомисията
Младите фермери се разминаха със европейски заеми през гръцки банки
При еднакви изисквания за произвежданите храни субсидиите им са едва половината от средните за ЕС
Източноевропейски фермери винят лидерите на ЕС в неспазване на обещания
Вероятността за поредното блокиране на пазара на земеделски земи в страната нараства
Украински депутати внесоха 4500 поправки за второто четене на закона за земята
Дискусия за стратегическите планове в ЕС
Не е сигурно, че директните плащания ще са в основата на бюджета на ОСП след 2022 г.
След поредния скандал
Агенцията по храните със закъснение ще проверява всяка пратка с пилешко месо от Полша
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как и къде се натрупват нитратите в зеленчуците
Практика
Как да предпазим зеленчуците от натрупване на нитрати
Повишено съдържание на нитрати във вода в село Червена, Свищовско, установиха от РИОКОЗ – Велико Търново
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам