Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.06.2019 г.

Поне шест причини зелето да не свива глави

Съвети за градинари
Поне шест причини зелето да не свива глави

sinor

Главестото зеле е много взискателно към почвата и подхранването, защото за сравнително кратък период образува голяма растителна маса. Проблеми могат да създадат и редица болести и неприятели, но често се случва така, че при абсолютно здрави растения зелето не свива глави. За добра реколта е важно да се познават неговите изисквания към условията на отглеждане и сортовите особености.

Причините за този проблем

В някои случаи се оказва “виновно” времето, в други – условията на отглеждане, а в трети – недобро познаване на сортовите особености, но има и ред други особености, които да се знаят от градинарите.

1. Некачествени или неподходящи семена

Семената на зелето запазват кълняемост до 4-5 години, но е важно да се доверим на проверен производител, защото като кръстоцветна  култура може да създаде проблеми поради неправилното им опрашване. Възможно е семената да са годни, но пък тогава причината е в неподходящи като сорт и условия на отглеждане.

2. Качествен разсад

Зелето може да се отглежда чрез семена или разсад, който трябва да отговаря на определени изисквания: да бъде здрав и със силна коренова система; да има поне 5 пълноценни листа; да бъде с височина 15-20 см. По-високите разсади се прихващат и аклиматизират трудно, а дребните дават по-късна и слаба реколта.

3. Неподходящо място

Зелето е светлолюбива култура, която изисква подходящо място с целодневно огряване от слънцето, за да може да образува глави. Всички растения, които могат да го засенчват, са неподходящи за съседи. В противен случай зелето ще губи силите си да расте на височина и няма да свива глави.

4. Киселинност на почвата

Зелето има предпочитания към неутрална почва. Ако киселинността рН на почвата е под 6,5, няма вероятност да му хареса и е необходимо да се варува, като се внася доломитово брашно, дървесна пепел и др.

5. Неподходящи предшественици

Ако предшественици на зелето са били събратя от семейство кръстоцветни, то шансовете му да образува глави са малки. Зеленчукът не харесва и тиквовите култури, но бобовите, картофовите и лукът влияят благоприятно на формирането на глави.

Зелето може да се засажда на едно и също място не по-повече от 3 години.

6. Спазване на сроковете за засаждане

Ранните сортове зеле се засаждат през март-април, средно ранното - в края на май и началото на юни, а късното – втората половина на юли.

Схемата на засаждане също е важна, като за ранните сортове тя е 70/30 см, а за средно ранните и късните – не по-малко от 70/40 см.

7. Температурни условията

Зелето е култура, която не обича високите температури. То се чувства най-комфортно при 17-20 градуса. При високи температури формирането на глави се преустановява, както и при ниски.

8. Изисквания към подхранването

Главестото зеле има повишени изисквания към хранителните вещества, тъй като образува голяма органична маса – корени, листа и глави за доста кратко време. Късното зеле усвоява до 80% от азота, 20-35% от фосфора и до 65% от калия.

При подготовката на почвата за засаждане на зелето се внасят около 10 кг/м2 (4-6 т) прегорял оборски тор. Суперфосфатът и калиевият тор е добре също да се внасят преди засаждане. Растенията се подхранват с азотен тор на два пъти – при първото окопаване и около месец по-късно.

9. Изисквания към влажността

Главестото зеле е растение с много големи листа, които ежедневно изпаряват големи количества вода, а тази загуба е нужно да се възстановява постоянно и това е особено актуално в топлите дни. Водата трябва да омокря почвата на дълбочина 30-40 см под всеки храст. Това стимулира формирането на главите.

Разрохкването на почвата е необходимо, защото при поливането се образува почвена кора, която препятства насищането с въздух и зелето престава да расте.

За късното главесто зеле поливането през август и септември е много важно. Въздушната влажност също е от голямо значение. При ниска атмосферна влажност – под 40% листата започват да повяхват и при добра почвена влажност. Затова във фазата на завиване на главите дъждуването е много важно, особено ако е съчетано с кореново напояване с течаща вода.

Поне шест причини зелето да не свива глави
42476
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Бор за листно и кореново подхранване
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини