Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.06.2019 г.

Поне шест причини зелето да не свива глави

Съвети за градинари
Поне шест причини зелето да не свива глави

sinor

Главестото зеле е много взискателно към почвата и подхранването, защото за сравнително кратък период образува голяма растителна маса. Проблеми могат да създадат и редица болести и неприятели, но често се случва така, че при абсолютно здрави растения зелето не свива глави. За добра реколта е важно да се познават неговите изисквания към условията на отглеждане и сортовите особености.

Причините за този проблем

В някои случаи се оказва “виновно” времето, в други – условията на отглеждане, а в трети – недобро познаване на сортовите особености, но има и ред други особености, които да се знаят от градинарите.

1. Некачествени или неподходящи семена

Семената на зелето запазват кълняемост до 4-5 години, но е важно да се доверим на проверен производител, защото като кръстоцветна  култура може да създаде проблеми поради неправилното им опрашване. Възможно е семената да са годни, но пък тогава причината е в неподходящи като сорт и условия на отглеждане.

2. Качествен разсад

Зелето може да се отглежда чрез семена или разсад, който трябва да отговаря на определени изисквания: да бъде здрав и със силна коренова система; да има поне 5 пълноценни листа; да бъде с височина 15-20 см. По-високите разсади се прихващат и аклиматизират трудно, а дребните дават по-късна и слаба реколта.

3. Неподходящо място

Зелето е светлолюбива култура, която изисква подходящо място с целодневно огряване от слънцето, за да може да образува глави. Всички растения, които могат да го засенчват, са неподходящи за съседи. В противен случай зелето ще губи силите си да расте на височина и няма да свива глави.

4. Киселинност на почвата

Зелето има предпочитания към неутрална почва. Ако киселинността рН на почвата е под 6,5, няма вероятност да му хареса и е необходимо да се варува, като се внася доломитово брашно, дървесна пепел и др.

5. Неподходящи предшественици

Ако предшественици на зелето са били събратя от семейство кръстоцветни, то шансовете му да образува глави са малки. Зеленчукът не харесва и тиквовите култури, но бобовите, картофовите и лукът влияят благоприятно на формирането на глави.

Зелето може да се засажда на едно и също място не по-повече от 3 години.

6. Спазване на сроковете за засаждане

Ранните сортове зеле се засаждат през март-април, средно ранното - в края на май и началото на юни, а късното – втората половина на юли.

Схемата на засаждане също е важна, като за ранните сортове тя е 70/30 см, а за средно ранните и късните – не по-малко от 70/40 см.

7. Температурни условията

Зелето е култура, която не обича високите температури. То се чувства най-комфортно при 17-20 градуса. При високи температури формирането на глави се преустановява, както и при ниски.

8. Изисквания към подхранването

Главестото зеле има повишени изисквания към хранителните вещества, тъй като образува голяма органична маса – корени, листа и глави за доста кратко време. Късното зеле усвоява до 80% от азота, 20-35% от фосфора и до 65% от калия.

При подготовката на почвата за засаждане на зелето се внасят около 10 кг/м2 (4-6 т) прегорял оборски тор. Суперфосфатът и калиевият тор е добре също да се внасят преди засаждане. Растенията се подхранват с азотен тор на два пъти – при първото окопаване и около месец по-късно.

9. Изисквания към влажността

Главестото зеле е растение с много големи листа, които ежедневно изпаряват големи количества вода, а тази загуба е нужно да се възстановява постоянно и това е особено актуално в топлите дни. Водата трябва да омокря почвата на дълбочина 30-40 см под всеки храст. Това стимулира формирането на главите.

Разрохкването на почвата е необходимо, защото при поливането се образува почвена кора, която препятства насищането с въздух и зелето престава да расте.

За късното главесто зеле поливането през август и септември е много важно. Въздушната влажност също е от голямо значение. При ниска атмосферна влажност – под 40% листата започват да повяхват и при добра почвена влажност. Затова във фазата на завиване на главите дъждуването е много важно, особено ако е съчетано с кореново напояване с течаща вода.

Поне шест причини зелето да не свива глави
41715
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
Статистиката ясно доказва защо земеделците протестират
Под 36% от фермерите са искали субсидии през 2023 г. - и то само по три от 8-те екосхеми
Министър Вътев: ЕК да направи цялостна оценка на правилата за Зелената сделка и въздействието й върху земеделието
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини