Начало » Новини » Коментари
20.06.2019 г.

Свежият плод трябва да е на трапезата до 24 часа от откъсването

Мерки срещу бруталния внос на плодове и зеленчуци от съседните страни
Свежият плод трябва да е на трапезата до 24 часа от откъсването

sinor

Ако се чудите защо в черешово време купувате увехнали и видимо стари череши от пазарите, то за пореден път причината е в търговските схеми на големите зеленчукови борси, които преливат от гръцка стока. За кайсиите е ясно, че по това време на годината не са български, а идат от градините в южната ни съседка. Въпросът е защо в разгара на черешобера, когато родните фермери искат да изкарат продукцията си на пазара, са блокирани от вноса, за който сме писали N брой пъти дали е регламентиран, какъв данък е платен за него и на какви цени се декларира продукцията. Все въпроси, които уж опират до земеделското министерство, но не съвсем - заради „непоклатимите чадъри“ от другите ведомства върху сивия сектор. А сигналите за незаконния внос идват от Съюза на градинарите, чийто председател Слави Трифонов обясни за Синор.БГ, че на борсите в София 80% от черешите в момента са вносни. 

Но все пак, да се върнем към последния консултативен съвет в сектор „Плодове и зеленчуци“, където ръководството на министерството пое ангажимент да въведе защитни механизми срещу незаконния внос. И то чрез много елементарен модел за продажба на „свеж плод и зеленчук“, заимстван от Европа, където обраната продукция се транспортира до борсите на максимум 100 километра от градините - и то в рамките само на 24 часа.

„Според европейското законодателство разликата между пресния и свежия плод е огромна, защото дава предимство на местните фермери да реализират бързо совите плодове и зеленчуци, като осигурят витаминозна храна на потребителите“, поясни Георги Василев от Асоциация Български пипер. Ако свежият продукт трябва да се продаде максимум за едно денонощие, то пресният може да стои по борсите 3-4 месеца, дори година.

Големият плюс на първия е, че като прясно обран плод или зеленчук той запазва витамините и полезните си вещества в рамките само на един ден след откъсването му. „След тези 24 часа вие купувате само вода и маса, която е загубила ценните си качества“, обясни още Василев.

По време на консултативния съвет всички браншови организации от земеделието са застанали зад искането за бързи нормативни промени, които да въведат понятието „свежи плодове и зеленчуци“. Дали депутатите ще бъдат също така ентусиазирани от предложенията на бизнеса, ще го разберем до няколко месеца.

А дотогава, не се чудете защо достъпът на българските фермери до родните пазари остава труден и защо липсват защити срещу нелоялния внос.

Свежият плод трябва да е на трапезата до 24 часа от откъсването
12321
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Готов е 3-4 седмици след засяването
Кресът – свежа салата от март до септември
Стайните растения имат нужда от освежаване на въздуха
Полезно
Изскубвайте спанака, за да е свеж!
Кампания Купувам българското
Танева: С новия Закон за храните задължаваме свежото месо да се продава на отделни щандове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини