За 2015 година се отчита ръст в производството на почти всички български храни. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод поредната кампания „Купувам българско“. Темата тази година е свързана с Великден, като организаторите призовават да се пазаруват основно български яйца и козунаци. Министърът припомни, че родните храни отговарят на евростандартите, произведени са по всички изисквания за качество и са с традиционни за българина вкусове.
Заедно с представителите на хранителната индустрия министър Танева призова и други производители да се включат в кампанията.
Десислава Танева съобщи, че вносът на агнешко месо у нас варира от 8 до 10% годишно, като около Великден се отчита най-активният внос.
Основно влиза агнешко от Румъния, но то няма традиционния вкус, който българинът очаква.
„На пазара има и замразено новозенландско месо, но най-предлагано е българското. Всеки потребител трябва да изисква произхода на продукта, когато купува“, обясни още Танева. Тя допълни, че в новия Закон за храните се предвижда свежото месо в търговската мрежа да бъде на отделен щанд.