Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.08.2017 г.

Кресът – свежа салата от март до септември

Готов е 3-4 седмици след засяването

Салатният крес (Lepidium sativum L.) е едногодишно тревисто растение от сем. Кръстоцветни. За нашето градинарство той е сравнително нова култура.
Кресът се отглежда главно заради листата. Те съдържат синапения гликозид гликотропеолин, витамин А и С, минерални соли – калий, йод, желязо, фосфор и др. Заради приятния им тръпчив вкус се употребяват за приготвяне на салати и подправки към сосове, супи и като гарнитури на месни блюда и риба. Приготвени като салата, младите листа на креса са подходящо противоскорбутно средство. Понякога към тях се прибавят малко пресни листа от киселец и цикория, с което салатата придобива специфичен пикантен вкус. От стритите семена на креса се приготвя горчица.

Харатерна особеност на креса е, че се отличава с бързото си развитие – готов е за консумация около 3-4 седмици след сеитбата, затова се нарича пролетна салата. Чрез неколкократно засяване през вегетационния период от март до септември от него могат да се приготвят пресни салати по всяко време. Може да се отглежда в парници, оранжерии, както и в сандъчета по балконите. Някои сортове крес, като Френски едролистен зелен, запазват за дълго време листата си пресни след беритбата.
Кресът се размножава със семена, които се сеят редово. У нас сред любителите градинари се отглежда теснолистен и широколистен крес.
Прибира се като се изрязват младите клонки с листата и се навързват на връзки подобно на магданоза и копъра.
От 10 кв. метра се получават около 6-7 кг листна маса.

Кресът – свежа салата от март до септември
5561
 

Последни материали
Виж
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Обилните пролетни дъждове и мекото време вдигат добивите от есенниците
Ръстът в реколтата от зърно в Испания вещае свиване на вноса
Особено силно пострадаха черешите, кайсиите и гроздето
Пролетните студове свиха реколтата от плодове в Турция с близо четвърт
Със средно 213 килограма от декар пшеница и 274 килограма ечемик
Доста под миналогодишните са добивите от зърно в Украйна в началото на жътвата
Заради обилните валежи събитието бе отложено с около месец
Фермери и занаятчии предлагат продукцията си в 3-дневен фестивал пред НДК
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини