Ако обвързаната подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци“ беше съобразена с Картата на зеленчуците в България, градинарите нямаше да експериментират с нетрадиционни култури в райони, където никога досега не са гледани пипер, домати или бамя. Това коментира в интервю за Синор.БГ Георги Василев, изпълнителен директор на Асоциация „Български пипер“, по повод изработената от браншовиците Карта на зеленчуците в България с точно описание на ареалите на разпространение на важните за земеделието култури.
С подготовката на картата асоциацията има за цел да насочи администрацията в правилната посока при подпомагането на сектора, като субсидиите се плащат за икономически ефективен бизнес в региони, където зеленчуците се отглеждат според почвените, климатични и други условия за получаване на добри добиви.
„От името на асоциацията съм представял нашата карта на двама министри – Десислава Танева и Румен Порожанов, без да мога да си обясня незаинтересованост по темата от страна на техните подчинени“, коментира още Василев. Според него районирането е ключът за възстановяване на градинарството, но само ако и обвързаната подкрепа се извършва на база на тази карта. А за нейното разпространение трябва да се погрижат хората от общинските служби по места.
Според това райониране най-хубав пипер може да се получи само в Пловдивско-Пазарджишко, Каварна-Шабла и Плевенско – около Дунав. „Всички знаят, че във Видин пипер не става, затова и министерството не би трябвало да подпомага подобни начинания“, коментира Василев.
„Единствените райони за производство на бамя пък са Ямболско и Хасковско, така че да импровизираш с този зеленчук в Ловешко е равнозначно на това да наливаш пари в празна каца“, посочи още експертът.
Според браншовиците е важно администрацията да разпространи Картата на зеленчуците в България сред фермерите, които искат да се занимават със зеленчукопроизводство, защото традициите в производството неслучайно са спазвани. И когато човек без опит тръгне да инвестира в земеделие, ако не разполага с добър агроном, трудно ще развива успешен бизнес.
Именно затова от браншовата организация ще потърсят нов контакт с експертите на министерството на земеделието, отговорни за сектора „Плодове и зеленчуци“.