Начало » Новини » Коментари
19.06.2019 г.

Василев: Обвързаната подкрепа да се дава според Картата на зеленчуците в България

Предложения от бизнеса
Василев: Обвързаната подкрепа да се дава според Картата на зеленчуците в България

Ако обвързаната подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци“ беше съобразена с Картата на зеленчуците в България, градинарите нямаше да експериментират с нетрадиционни култури в райони, където никога досега не са гледани пипер, домати или бамя. Това коментира в интервю за Синор.БГ Георги Василев, изпълнителен директор на Асоциация „Български пипер“, по повод изработената от браншовиците Карта на зеленчуците в България с точно описание на ареалите на разпространение на важните за земеделието култури.

С подготовката на картата асоциацията има за цел да насочи администрацията в правилната посока при подпомагането на сектора, като субсидиите се плащат за икономически ефективен бизнес в региони, където зеленчуците се отглеждат според почвените, климатични и други условия за получаване на добри добиви.

„От името на асоциацията съм представял нашата карта на двама министри – Десислава Танева и Румен Порожанов, без да мога да си обясня незаинтересованост по темата от страна на техните подчинени“, коментира още Василев. Според него районирането е ключът за възстановяване на градинарството, но само ако и обвързаната подкрепа се извършва на база на тази карта. А за нейното разпространение трябва да се погрижат хората от общинските служби по места.

Според това райониране най-хубав пипер може да се получи само в Пловдивско-Пазарджишко, Каварна-Шабла и Плевенско – около Дунав. „Всички знаят, че във Видин пипер не става, затова и министерството не би трябвало да подпомага подобни начинания“, коментира Василев.

Единствените райони за производство на бамя пък са Ямболско и Хасковско, така че да импровизираш с този зеленчук в Ловешко е равнозначно на това да наливаш пари в празна каца“, посочи още експертът.

Според браншовиците е важно администрацията да разпространи Картата на зеленчуците в България сред фермерите, които искат да се занимават със зеленчукопроизводство, защото традициите в производството неслучайно са спазвани. И когато човек без опит тръгне да инвестира в земеделие, ако не разполага с добър агроном, трудно ще развива успешен бизнес.

Именно затова от браншовата организация ще потърсят нов контакт с експертите на министерството на земеделието, отговорни за сектора „Плодове и зеленчуци“.

Василев: Обвързаната подкрепа да се дава според Картата на зеленчуците в България
5501

Последни материали
Виж
Съвет на министрите на земеделието на ЕС
България е за запазване на подкрепата на дребните фермери в новата ОСП
Стартират информационни дни за представяне на новооткрити мерки по Програмата за морско дело и рибарство
Предстоящо
Поредно издание на фермерския фестивал в София
Специализираната прокуратура проверява фонд „Земеделие“ заради делото срещу Миню Стайков
Предстои подписване на споразумението
ЕС и САЩ се договориха за внос на говеждо месо без хормони в Европа
Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич
БАБХ потвърди ново огнище на Африканска чума в област Враца
Свързани материали
Виж
По тях ще се правят проверките на заявените площи
От днес с два самолета ще снимат последните парцели за ортофотокарта
Важно за окончателния допустим слой
От 8 до 31 юли правят последните снимки за ортофотокартата
Предстоящо
От 15 юни започва поредната актуализация на фотокартата със новото заснемане
Решения на Министерския съвет
Промени в Националната пътна карта за научна инфраструктура
Решения на Министерския съвет
Европейската професионална карта ще се издава по електронен път и в България
Правят нова цифрова цветна ортофото карта
Започва ново самолетно заснемане на обработваемите площи
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам