Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.06.2019 г.

Приложение на дървените стърготини и талаш в градината

Приложение на дървените стърготини и талаш в градината

Отпадъчните продукти от дървообработката са многофункционален материал, който може да се използва за различни цели. Те намират своето достойно място и в градината – за мулчиране, за обогатяване и разрохкване на почвата, за затопляне на зимуващите навън култури, като субстрат, за отглеждане на гъби, като част от компоста и др.

Дървени стърготини и талаш в качеството на мулч
Правилното мулчиране предполага не само грамотен избор на състава, но и внасянето му под определени групи култури.
Какво може да се мулчира със стърготини и талаш: овощни дървета, малина, френско грозде, червена боровинка, черна боровинка, лози, зимни градински култури, луковични цветя.

Направете си компостер в градината!

Мулчирането помага да се справим с плевелите, отблъсква охлювите, способства за задържане на влагата, предотвратява прегряването на почвата през лятото и замръзването през зимата. Не трябва да се забравят два важни фактора – свежите стърготини в по-голямо количество са способни да подкисляват почвата и изтеглят от нея азота, което съвсем не е благоприятно за растенията.

При избора на този мулч за любителите на „киселото“ – кипарисови, боровинки, рододендрони, хортензии проблем не съществува. В останалите случаи трябва да се добавят разкислители – доломитово брашно, смлян тебешир, дървесна пепел и др.

Ускорено узряване на компоста!

Що се отнася до „изтеглянето“ на азота от почвата, за справянето с този проблем помага карбамида. Върху полиетиленово фолио се разстилат 3 кофи стърготини, 200 г карбамид и 10 л вода, за да поемат стърготините равномерно. Покриват се с друго фолио и се притискат с тежест. След 2 седмици стърготините могат да се използват.
В края на сезона стърготините се прекопават заедно с пръстта.

Стърготини и талаш в състава на компоста
Компоста е ценен тор и при правилно приготвяне той е съпоставим с чернозема. Стружките и талаша могат да служат както за негова основа, така и за прекрасно допълнение към състава.

В тези компоненети има много целулоза. Те служат като въглехидратна храна за бактериите, разлагащи органичните вещества, разрохкват компоста, увеличават въздухопроницаемостта и го обогатяват с микро- и макроелементи.

При внасянето в компостера е добре да се редуват последователно стърготини/талаш  със зелени компоненти, оборски или птичи тор, овощни и зеленчукови отпадъци, плътни стъбла от градински култури. Всеки слой трябва да се полее с вода, в която са разтворени 100-130 г карбамид, 10 г суперфосфат и 70 г калиев хлорид.

Компоста е най-добре да се внася с есенната обработка, защото процесите на разлагане продължават. При пролетното внасяне ще „изтегли“ към себе си част от хранителните вещества.

Дървените стърготини и талаш като субстрат за растения
В качеството на субстрат за растенията се използват по различен начин. Много популярен вариант е за покълване и поникване на семена за отглеждане на разсад. Те не съдържат хранителни вещества, но голям плюс е високата въдухопроницаемост и влагоемкост, благодарение на което се осигурява интензивно развитие на кореновата система.
Когато растенията укрепнат се досипва плодородна почва, а след появата на два същински листа се пренасят в отделни контейнери.

Дървените стърготини и талаш се използват при изграждане на високи топли лехи и за зимни укрития на растенията.
 Важно е да се знае, че използването на дървени стърготини и талаш от иглолистни не е желателно да се използват, защото съдържат смолисти вещества, които се разграждат много бавно и забавят разграждането и на останалите

 

Приложение на дървените стърготини и талаш в градината
82761
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
За правилното използване на дървесните отпадъци в градината
Превърнете стърготините в тор
Как да използваме дървените стърготини вместо тор в градината
Практика
Ползите и вредите от дървените стърготини в градината
Използване на дървените стърготини за наторяване на градината
Скоро - и от сено
Румънка произведе биоетанол от дървени стърготини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини