Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.06.2019 г.

Приложение на дървените стърготини и талаш в градината

Приложение на дървените стърготини и талаш в градината

Отпадъчните продукти от дървообработката са многофункционален материал, който може да се използва за различни цели. Те намират своето достойно място и в градината – за мулчиране, за обогатяване и разрохкване на почвата, за затопляне на зимуващите навън култури, като субстрат, за отглеждане на гъби, като част от компоста и др.

Дървени стърготини и талаш в качеството на мулч
Правилното мулчиране предполага не само грамотен избор на състава, но и внасянето му под определени групи култури.
Какво може да се мулчира със стърготини и талаш: овощни дървета, малина, френско грозде, червена боровинка, черна боровинка, лози, зимни градински култури, луковични цветя.

Направете си компостер в градината!

Мулчирането помага да се справим с плевелите, отблъсква охлювите, способства за задържане на влагата, предотвратява прегряването на почвата през лятото и замръзването през зимата. Не трябва да се забравят два важни фактора – свежите стърготини в по-голямо количество са способни да подкисляват почвата и изтеглят от нея азота, което съвсем не е благоприятно за растенията.

При избора на този мулч за любителите на „киселото“ – кипарисови, боровинки, рододендрони, хортензии проблем не съществува. В останалите случаи трябва да се добавят разкислители – доломитово брашно, смлян тебешир, дървесна пепел и др.

Ускорено узряване на компоста!

Що се отнася до „изтеглянето“ на азота от почвата, за справянето с този проблем помага карбамида. Върху полиетиленово фолио се разстилат 3 кофи стърготини, 200 г карбамид и 10 л вода, за да поемат стърготините равномерно. Покриват се с друго фолио и се притискат с тежест. След 2 седмици стърготините могат да се използват.
В края на сезона стърготините се прекопават заедно с пръстта.

Стърготини и талаш в състава на компоста
Компоста е ценен тор и при правилно приготвяне той е съпоставим с чернозема. Стружките и талаша могат да служат както за негова основа, така и за прекрасно допълнение към състава.

В тези компоненети има много целулоза. Те служат като въглехидратна храна за бактериите, разлагащи органичните вещества, разрохкват компоста, увеличават въздухопроницаемостта и го обогатяват с микро- и макроелементи.

При внасянето в компостера е добре да се редуват последователно стърготини/талаш  със зелени компоненти, оборски или птичи тор, овощни и зеленчукови отпадъци, плътни стъбла от градински култури. Всеки слой трябва да се полее с вода, в която са разтворени 100-130 г карбамид, 10 г суперфосфат и 70 г калиев хлорид.

Компоста е най-добре да се внася с есенната обработка, защото процесите на разлагане продължават. При пролетното внасяне ще „изтегли“ към себе си част от хранителните вещества.

Дървените стърготини и талаш като субстрат за растения
В качеството на субстрат за растенията се използват по различен начин. Много популярен вариант е за покълване и поникване на семена за отглеждане на разсад. Те не съдържат хранителни вещества, но голям плюс е високата въдухопроницаемост и влагоемкост, благодарение на което се осигурява интензивно развитие на кореновата система.
Когато растенията укрепнат се досипва плодородна почва, а след появата на два същински листа се пренасят в отделни контейнери.

Дървените стърготини и талаш се използват при изграждане на високи топли лехи и за зимни укрития на растенията.
 Важно е да се знае, че използването на дървени стърготини и талаш от иглолистни не е желателно да се използват, защото съдържат смолисти вещества, които се разграждат много бавно и забавят разграждането и на останалите

 

Приложение на дървените стърготини и талаш в градината
76585
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
За правилното използване на дървесните отпадъци в градината
Превърнете стърготините в тор
Как да използваме дървените стърготини вместо тор в градината
Практика
Ползите и вредите от дървените стърготини в градината
Използване на дървените стърготини за наторяване на градината
Скоро - и от сено
Румънка произведе биоетанол от дървени стърготини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини