Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.04.2017 г.

Ползите и вредите от дървените стърготини в градината

Практика

sinor

Градинарите разполагат с немалко средства, които им осигуряват възможността да получат по-богата реколта по екологично чист начин, и използването на дървените стърготини е едно от тях. Има обаче и доста негативни отзиви за употребата им, така че нека опитаме да отделим ползите от вредите.

Стърготините са отпадъчен продукт от дървообработката, но сред градинарите са популярно средство за повишаване на добивите, при това по няколко начина.

Първо, те са отлично средство за разрохкване на почвата. За целта се посипват на повърхността й, след което участъкът се прекопава. Резултатът може да бъде видян почти веднага.

Второ, още по-рационално е използването им за мулчиране на зеленчуковите култури. В лехите се посипва слой от стърготини с дебелина до 4-5 сантиметра. Мулчирането се прилага най-вече през пролетните месеци, тъй като от август нататък растенията трябва да се подготвят за зимния период.

На трето място стърготините са и важен компонент в подхранването на растенията. Ако ги сипете в компоста, за половин година ще получите ценна тор. Не трябва обаче да са пресни, тъй като не само по-слабо отделят хранителните вещества, но и изтеглят азота от почвата.

Първият вариант е да ги изчакате 2 години. Ако обаче разполагате само с такива, а искате да ги използвате скоро, накиснете ги в разтвор от 2-3 кибритени кутийки карбамид или амониева селитра на 10 литра вода. При поливане, включително и с посочените разтвори, периодът на разлагането им ще се съкрати рязко до едва 4-6 месеца.

Стърготините от иглолистни видове обаче изискват по-продължителна подготовка, тъй като съдържат повече смоли. Обработката им продължава най-малко една година. Най-често се използват за мулчиране, след като са накиснати в разтвор на карбамид. Когато компостът стане готов, се разхвърля в градината есенно време преди прекопаването й.

Полезните свойства на стърготините не се поставят под съмнение, но не трябва да се забравят и вредите, които могат да нанесат. Растенията например биха пострадали от стърготини, получени от дървесина, която вече е бил обработена с лак или боя. Такива стърготини не трябва да се използват нито като тор, нито за мулчиране.

При влагане на стърготини в почвата не забравяйте да неутрализирате излишната киселинност, която те внасят, тъй като в противен случай трудно ще отгледате добра реколта от зеле,  цвекло, кромид, чушки, аспержи и други зеленчуци.

Ползите и вредите от дървените стърготини в градината
16967
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини