Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.05.2017 г.

Как да използваме дървените стърготини вместо тор в градината

sinor

Дървените стърготини могат да се използват не само за затопляне растенията и като заместител в мулчирането, но представляват и ефективен тор, разрохкващ почвата и значително повишаващ плодородието в лехите. Важно е обаче преди употребата им да бъдат подготвени както трябва – не могат просто да бъдат разхвърляни, тъй като изтеглят азота от почвата и растенията започват да вехнат. Затова има няколко варианта за използването им.

Най-добре е да преминат през компостната яма – това е полезно не само за тях, но и за самия компост, който съзрява по-бързо. Ако бъдат изсипани сега при компоста, напролет догодина ще е налице рохкав и хранителен прегорял тор.

Може да се действа и другояче, като стърготините бъдат напоени с карбамид, за да не дърпат азота от почвата. За целта са нужни 200 килограма стърготини, 100 килограма трева и листа, кофа дървесна пепел, 50 литра вода и 2,5 килограма карбамид. Карбамидът се разтваря във водата, след което с лейка се поливат стърготините тревата и пепелта. Стърготините от чамов материал обаче не са подходящи за този вариант и е най-добре да бъдат използвани в компоста.

Не трябва да се забравя също, че използването на стърготини води до повишаване на киселинността на почвата, а далеч не всички култури се чувстват добре при отглеждане на по-кисели почви. Затова след влагането на стърготините върху тях може да се разхвърлят кофа или две с дървесна пепел.

Киселинността на почвата може да се понижи и с използване на вар, а двете съставки могат и предварително да се съчетаят. За целта се изкопава яма с дълбочина един метър и се пълни с дървени стърготини, а върху тях се сипва малко вар. ЗА да се получи ценният тор са необходими 2 години. Ползата от него обаче ще бъде огромна – при прегарянето въглеродът обогатява микрофлората в почвата, активизират се полезни бактерии и се увеличава броят им.

Как да използваме дървените стърготини вместо тор в градината
64417
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини