Начало » Новини » Страната
31.05.2019 г.

Содата за хляб като неоценим продукт срещу болести и вредители

Огромно приложение
Содата за хляб като неоценим продукт срещу болести и вредители

sinor

Содата бикарбонат или сода за хляб, както по-често я наричаме, е слаба основа, което я я прави безопасна за приложение на всички етапи на развитие на растенията – от обработка на семената до последните фази  на плододаване. Използва се в борбата с различни болести и като инсектицид, затова е от полза в градината.

Правила при изготвяне и използване на работния разтвор

1. Соденият разтвор не трябва да се приготвя в метални съдове – добре е да се използват стъклени, порцеланови или пластмасови, за да не се провокират нежелани реакции.

2. Добре е към разтвора да се добави малко количество сапун.

3. Температурата на водата за приготвяне на содения разтвор трябва да бъде не по-висока от 52 градуса по Целзий, защото содата се разпада и губи качества.

4. Соденият разтвор трябва да се използва в рамките на 3 часа след приготвянето му, защото при продължителен престой губи полезните свойствата.

5. Важно е да се спазват дозировките, защото предозирането може да доведе до отрицателно влияние върху растенията.

Соден разтвор в борбата с вредителите

Въшките и листогризещите гъсеници по дърветата ще бъдат сериозно обезпокоени, ако ги напръскаме със соден разтвор – 4-5 супени лъжици на 10 литра вода. При появата на тези опасни вредители короните на дърветата трябва обилно да се омокрят, като процедурата се повтаря след 3-4 дни.

Зелевата гъсеница ще изчезне много бързо след обработка на листата със сух соден прах, а също и след пръскане с разтвор.

Силен ефект има соденият прах при съприкосновение с голите охлюви, защото разяжда нежните им тела. Нужно е да се напудрят със сода местата на концентрация на вредителите или блестящите следи, които оставят след преминаване. Като профилактична мярка със сода може да се поръси периферията на лехите.

Содата е успешно средство за борба с теления червей на картофения участък. За целта е нужно при засаждане на картофите във всяка ямка да се постави по една супена лъжица сода и да се смеси добре с пръстта. Производителите твърдят, че даже при голямо съсредоточаване на сериозния вредител на третата година при използване на сода напълно изчезва.

Содата е много силно средство в борбата с мравките. Може да се пръска и със соден разтвор, но е достатъчо само да се посипе суха сода около местата на струпване и веднага започват панически да бягат от местообиталищата.

Ягодите и малините се нападат от дългонос бръмбар (хоботник), чиито личинки унищожават завръзите още в самото начало на развитието им. За да се защитят храстите от действията на този вредител, е необходимо да се пръскат 2-3 пъти в интервал от 4-5 дни, когато растенията залагат бутоните. Концентрацията е 2 супени лъжици на 10 л вода.

Сода в борбата с болестите

Содата е прекрасна алтернатива на фунгицидите срещу брашнестата мана по малината, къпината, френското и цариградско грозде. Разтварят се 4 супени лъжици сода в 10 л вода и се пръска вечер в интервал от 1 седмица.

Това средство може да се използва и срещу брашнестата мана по зеленчуците – краставици, тикви, тиквички и др. Важно отличително качество е, че може да се пръска и в период на плододаване.

Сода за гроздето – могат „да се убият два заека наведнъж“, като предпазва стъблата от брашнеста мана, а гроздето от сиво гниене. Пръска се профилактично през интервал от 10-14 дни ( 4 суп л на 10 л вода). Обработката със сода благоприятства повишаването на захарността на гроздето.

Фитофторозата при доматите е сериозно заболяване и профилактичното пръскане със сода се оказва ефективно лечение, ако няколко седмици след засаждането на постоянно място се пръска със соден разтвор през 7-10 дни. Работният разтвор се приготвя в концентрация – 3 супени лъжици на 10 л вода. Содата не само предпазва доматите от фитофторозата, но и повишава захарността им.

Ранно пожълтяване на краставиците – за възстановяване на растенията и удължаване на плододаването се използва работен разтвор от 1 супена лъжица сода на 10 л вода. За целта се поливат растенията на корен, като се налива на всяко по 0,5 л, след предварително поливане.

Содата е добър помощник при обеззаразяване на семената, за разкисляване на почвата, за борба с плевелите, за проверка на киселинността и др.

Содата за хляб като неоценим продукт срещу болести и вредители
276440
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Как да използваме содата и дървесната пепел в борбата с вредителите?
Как да запазите градината си чиста и в същото време да решите много от проблемите си
Как да ползвате сода в градината: 3 рецепти за пестеливи градинари
Пролетно
Обработете арпаджика със сода преди засаждане
Екологично
Домашни био „фунгициди” предпазват всичко – от доматите до ябълките
Собственичка на ферма „Мерата“ в ломското село Ковачица
Стефка Боева: Не е химера фермерите да се обединим в производството на качествено телешко месо за пазара
Председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България
Стоян Чуканов: И в месодайното животновъдство сме като при зърното – не добавяме стойност
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини