Содата бикарбонат или сода за хляб, както по-често я наричаме, е слаба основа, което я я прави безопасна за приложение на всички етапи на развитие на растенията – от обработка на семената до последните фази на плододаване. Използва се в борбата с различни болести и като инсектицид, затова е от полза в градината.
Правила при изготвяне и използване на работния разтвор
1. Соденият разтвор не трябва да се приготвя в метални съдове – добре е да се използват стъклени, порцеланови или пластмасови, за да не се провокират нежелани реакции.
2. Добре е към разтвора да се добави малко количество сапун.
3. Температурата на водата за приготвяне на содения разтвор трябва да бъде не по-висока от 52 градуса по Целзий, защото содата се разпада и губи качества.
4. Соденият разтвор трябва да се използва в рамките на 3 часа след приготвянето му, защото при продължителен престой губи полезните свойствата.
5. Важно е да се спазват дозировките, защото предозирането може да доведе до отрицателно влияние върху растенията.
Соден разтвор в борбата с вредителите
Въшките и листогризещите гъсеници по дърветата ще бъдат сериозно обезпокоени, ако ги напръскаме със соден разтвор – 4-5 супени лъжици на 10 литра вода. При появата на тези опасни вредители короните на дърветата трябва обилно да се омокрят, като процедурата се повтаря след 3-4 дни.
Зелевата гъсеница ще изчезне много бързо след обработка на листата със сух соден прах, а също и след пръскане с разтвор.
Силен ефект има соденият прах при съприкосновение с голите охлюви, защото разяжда нежните им тела. Нужно е да се напудрят със сода местата на концентрация на вредителите или блестящите следи, които оставят след преминаване. Като профилактична мярка със сода може да се поръси периферията на лехите.
Содата е успешно средство за борба с теления червей на картофения участък. За целта е нужно при засаждане на картофите във всяка ямка да се постави по една супена лъжица сода и да се смеси добре с пръстта. Производителите твърдят, че даже при голямо съсредоточаване на сериозния вредител на третата година при използване на сода напълно изчезва.
Содата е много силно средство в борбата с мравките. Може да се пръска и със соден разтвор, но е достатъчо само да се посипе суха сода около местата на струпване и веднага започват панически да бягат от местообиталищата.
Ягодите и малините се нападат от дългонос бръмбар (хоботник), чиито личинки унищожават завръзите още в самото начало на развитието им. За да се защитят храстите от действията на този вредител, е необходимо да се пръскат 2-3 пъти в интервал от 4-5 дни, когато растенията залагат бутоните. Концентрацията е 2 супени лъжици на 10 л вода.
Сода в борбата с болестите
Содата е прекрасна алтернатива на фунгицидите срещу брашнестата мана по малината, къпината, френското и цариградско грозде. Разтварят се 4 супени лъжици сода в 10 л вода и се пръска вечер в интервал от 1 седмица.
Това средство може да се използва и срещу брашнестата мана по зеленчуците – краставици, тикви, тиквички и др. Важно отличително качество е, че може да се пръска и в период на плододаване.
Сода за гроздето – могат „да се убият два заека наведнъж“, като предпазва стъблата от брашнеста мана, а гроздето от сиво гниене. Пръска се профилактично през интервал от 10-14 дни ( 4 суп л на 10 л вода). Обработката със сода благоприятства повишаването на захарността на гроздето.
Фитофторозата при доматите е сериозно заболяване и профилактичното пръскане със сода се оказва ефективно лечение, ако няколко седмици след засаждането на постоянно място се пръска със соден разтвор през 7-10 дни. Работният разтвор се приготвя в концентрация – 3 супени лъжици на 10 л вода. Содата не само предпазва доматите от фитофторозата, но и повишава захарността им.
Ранно пожълтяване на краставиците – за възстановяване на растенията и удължаване на плододаването се използва работен разтвор от 1 супена лъжица сода на 10 л вода. За целта се поливат растенията на корен, като се налива на всяко по 0,5 л, след предварително поливане.
Содата е добър помощник при обеззаразяване на семената, за разкисляване на почвата, за борба с плевелите, за проверка на киселинността и др.