Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.03.2020 г.

Домашни био „фунгициди” предпазват всичко – от доматите до ябълките

Екологично
Домашни био „фунгициди” предпазват всичко – от доматите до ябълките

sinor

През последните години любителите на биологичното земеделие стават все повече и много от тях могат да се похвалят със собствени рецепти за растителна защита. По обясними причини подобни „домашни продукти“ е малко вероятно да спасят продукцията при сериозен натиск от болести, но доколкото те се използват по-скоро за профилактика, а не толкова за лечение, трябва да им се обърне необходимото внимание.

Възмущението на екологичната общност за вредата от всевъзможните използвани химични препарати за здравето на хората и околната среда изправя производителите пред трудна задача.

Перспективата да се загуби реколтата поради заболявания на растенията, причинени от фитопатогени определено не е щастлива. Предвид факта, че превенцията е най-доброто лечение, използването на домашни средства с такава цел е възможно да намали заплахата от някои болести.

Фунгицид за домати

Доматите са сред зеленчуковите култури, които най-често са засегнати от различни гъбични заболявания – фитофтора, кафява листна петнистост, сиво гниене, фузарийно увяхване и др. Съставките на домашно приготвените смеси се състоят от нарязани  или смачкани скилидки на една глава чесън, 2 супени лъжици растително масло ( може да бъде рапично или друго), 4 нарязани люти чушки и сок от един лимон.

Самозвани майстори съсипват овощните дървета!

Поставят се в добре затворен стъклен или емайлиран съд, заливат се с вода и престояват 12-24 часа. Прецеждат се добре през марля и се разрежда по една супена лъжица на литър вода. Листата се пръскат от двете страни, особено при променливо време, което провокира развитието на различни патогени. Пръскането на доматите с този разтвор влияе благоприятно и върху узряването на плодовете.

Срещу брашнеста мана

Брашнестата мана при различните култури се причинява от различни видове гъбни патогени. Листата се напетняват хлоротично и се покриват с брашнест налеп от едната или от двете страни. Тя е голямо проклятие, защото може напълно да обезлисти растенията. Напада много култури – домати, краставици, пипер, тикви, тиквички и др.

Рецептата за "домашен фунгицид" е: 4 чаени лъжички хлебна сода, 1 чаена лъжичка течен сапун на 3,5 - 4 литра вода. Двустранно се пръскат листата  не само на поразените участъци, а и всички възприемчиви култури по съседство.

Ябълков оцет

Това е любимо профилактично средство в арсенала на производителите на екологично чисти плодове и зеленчуци. Смята се, че състав от една супена лъжица ябълков оцет на литър вода предотвратява появата на струпясване, късно кафяво и сиво гниене.

Пръска се задължително в началото на деня, защото е възможно да се получи киселинно или слънчево изгаряне. Трябва да се пръска през няколко дни.

Хрян

Отнася се към категорията на „силните“ органични фунгициди. Използват се корените и листата на хряна. Срещу причинителя на кафявото гниене се използва 1 чаена чаша настърган корен или 2,5-3  чаши ситно нарязани листа, които се заливат с 0,5 л вода и престояват 12-24 часа, настойката се прецежда и се разрежда в 2 литра вода.

Нарязан хрян се използва срещу фитопатогенни гъби и бактерии при съхранение на плодове, като се поставя на дъното и на повърхността на касетките. Доказано ефикасно средство е при съхранение на грозде.

Царевично брашно

Може да се използва при начален стадий на поява на брашнеста мана за пръскане на плодни дървета, храсти, рози и тиквови култури.

Необходима е една чаена чаша брашно, което се накисва за едно денонощие в 5 л вода, прецежда се и се пръскат растенията.

Аспирин за защита и стимулиране на растежа

При резки промени на времето аспиринът може да бъде добра и лесна  защита, като една таблетка се стрива и разтваря в 4 чаени чаши вода, добавят се няколко капки сапун и се пръскат растенията на всеки две седмици. Този разтвор е особено ефикасен при пипер и домати.

Салицинът, който се добива от кората на ива е предшественик на аспирина и се счита за мощен растителен хормон. Препоръчва се пръскането с аспирин преди цъфтеж и при съзряване на плодовете. Доматите придобиват наситен цвят което е признак за натрупване на големи количества полезни антиоксидантни вещества – ликопен.

При използването на домашни фунгициди е важно да се спазва основното правило – пръскането да започне в началото на сезона, за да се изпревари развитието на болестите, като част от превантивните мерки.

Голяма част от тези „агрохимични експерименти“ имат своето научно потвърждение.

Домашни био „фунгициди” предпазват всичко – от доматите до ябълките
224339
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Семейните ферми
Дългият път на домашните храни до пазара
Всички прасета от личните стопанства - под ножа
Постановиха 20-километрова санитарна зона около всички 62 свинекомплекса
Вносът им обаче е скочил двойно за разлика от скромното увеличение при износа
Турция е увеличила броя на домашните животни с 8,6 на сто през 2017 година
Как да закалим домашните растения
Как да разпознаете фалшивите фирми за транспорт на домашни любимци
След откритото в края на октомври огнище на Нюкясълска болест
Изплащат стойността на 4 600 умъртвени заради заболяване домашни птици в Лом
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини