Производството на бобови култури в Турция не успява да задоволи търсенето
През последните 10 години заради икономически и политически проблеми Турция е свила площите, засаждани с бобови култури, и към момента местното производство е недостатъчно за задоволяване на растящото вътрешно търсене, заяви дилърът в специализирания отдел на компанията Hakan Agro Корай Йозкан, цитиран от електронното издание АПК-Информ.
Йозкан посочи, че през 90-те години на ХХ век с бобови култури в страната са били засаждани по 2 млн. хектара, докато през 2015 г. тази площ е намаляла до едва 700 хил. хектара. През посочения период производството на червена леща е паднало до 270 хил. тона от 630 хил. тона, на нахут – до 460 хил. тона от 860 хил. тона, на бял боб – 9 пъти до 20 хил. тона, на обикновена леща – 7 пъти до 40 хил. тона. „По този начин Турция вече не е сред основните държави-износителки. Например през 2000 г. страната е внесла 167,5 хил. тона бобови култури, а през 2015-2016 г. този показател е нараснал до 300 хил. тона. Към днешна дата вносът все още задоволява вътрешното търсене, но върху количеството на доставките влияят даже колебанията в обменния курс на турската лира спрямо щатския долар”, коментира дилърът.
Той изтъкна, че потреблението на бобови култур в Турция през последните 10 години е нараснало със 7-10%. „Първо, за местните жители бобовите култури са отлична алтернатива на по-скъпото месо в ежедневното хранене. Второ, все повече представители на младото поколение предпочитат да включат в менюто си бобови култури заради тяхната полезност. Тази тенденция води до постоянен ръст в потреблението на бобови култури в сравнение с миналото”, констатира експертът.