Настаняването на растенията в градината е едно от отговорните начинания на стопаните. Сложете в лехите повече зърнено-бобовите култури, от които ще имате голяма полза. Градината ви не трябва да остава без фасул, грах, бакла, леща, соя и др., защото те са богат източник на полезни вещества за хора и животни.
Бобовите култури са богат източник на белтъчини и често заместват месото в храната на човека. Соята и фъстъците пък доставят голямо количество мазнини, а при други бобови пък снабдяват организма с фосфори под формата на лецитин. Тези растения съдържат и много витамини. Семената на фасула и лещата са богати на витамин В, грахът изобилства от витамин В1 и В2, а тези на соята – А, В, D, Е. Витамините на соята могат да се разтварят във вода и мазнини и затова са много ценни. Когато са в зелено състояние бобовите също доставят полезни вещества.
За градинаря особено важно е агротехническото значение на бобовите култури. По техните корени живеят в симбиоза така наречените грудкови бактерии. Чрез тях бобовите растения свързват и натрупват в почвата свободен азот от въздуха (около 10 кг чист азот на декар, което е равно на 30-35 кг амониева селитра). Бобовите култури имат мощна коренова система, която приема и усвоява от дълбоките почвени пластове големи количества хранителни вещества, част от които чрез растителните остатъци остават в почвата и я обогатяват. Окопните бобови култури намаляват плевелите в лехите. Затова те са добри предшественици на всички растения. Ако ги отглеждате на по-големи площи, бобовите култури са много подходящи за пшеницата, която се отблагодарява като дава високи добиви.