При проверките за Великден, които Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва от 15 април, е установен внос на агнешко месо от Северна Македония с нечетлива маркировка, съобщиха от ведомството. По време на инспекциите контролните органи проверяват придружаващите документи за произход и безопасност на храните и здравната маркировка, поставена върху трупното месо.
В магазини на територията на страната било открито агнешко трупно месо от Северна Македония, дистрибутирано директно до получатели в България с нечетлива маркировка. Агенцията веднага е наложила възбрана, тъй като по българското и европейското законодателство подобно месо не може да се продава.
Вносът на подобно месо в България минава само през Граничните инспекционни пунктове (ГИП), одобрени за внос на опаковани храни. Пратките агнешко трупно месо постъпват в ЕС през граничен пункт в Гърция, тъй като няма одобрен български ГИП. Те се придружават с ветеринарен здравен сертификат, издаден от компетентните органи в Северна Македония. При постъпване на пратките агнешко месо на ГИП официалните компетентни органи в Гърция извършват физическа и документална проверка за съответствие, след което генерират в единната електронна европейска системата „TRACES“ единен ветеринарен документ за въвеждане (CVED), съдържащ информация от ветеринарния здравен сертификат.
Предлаганото в търговската мрежа на територията на България трупно агнешко месо от Северна Македония е маркирано с печати, които съдържат информация за регистрационния номер на обекта (кланицата), одобрена да извършва търговия с Европейския съюз (ЕС).
Предварително опакованото агнешко месо се разпространява в търговската мрежа етикетирано, съгласно изискванията на пряко приложимото европейско законодателство по отношение на етикетирането и представянето на храни. Част от задължителните реквизити при етикетирането на месото е обявяването на произхода му.