Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.03.2019 г.

Морковът предпочита минерални торове

Морковът предпочита минерални торове

Морковът е непретенциозна култура, която се отглежда сравнително лесно. Производството на големи площи позволява пълна механизация. Добивът и качеството зависят преди всичко от правилното и балансирано подхранване. 
Вкусът на зеленчука зависи много от хранителните вещества и микроелементите, внесени преди и по време на вегетацията.
Морковите са култута, която не понася директното торене с органичен  тор.  Най-доброто решение е да се отглеждат след предшественици, които са подхранвани с органични вещества.

Тънкости при отглеждането на разсад за краставици!
Факт е, че използването на компост, торф и особено свеж оборски тор насърчават активния растеж на листата, а кореноплодите се получават разклонени, възлести и с лоши вкусови качества, податливи са на болести, а също се съхраняват недобре.

Особености на подхранването с минерални торове
Основните хранителни вещества, необходими на на морковите са калий, азот и фосфор. 
Калият е хранителният елемент, определящ качеството на морковите – цвят, вкус, консистентност, съхраняемост, форма. Той е най-необходим на растенията при залагане и растежа на кореноплодите. Играе важна роля за фотосинтезата, всмукването на водата и хранителните вещества, а също и за охлаждане на растенията. 
Най-много фосфор се потребява по време на формиране и нарастване на кореноплодите, но е необходим и за фотосинтезата.
Азотът е необходим за синтеза на витамините и аминокиселините и балансираното торене е много важно за добивите и качеството. Предозираното торене с азот забавя развитието на кореноплодите, прави ги груби и намалява устойчивостта на съхранение.
Схемите за подхранване не са много сложни, като са необходими 2-3 подхранвания. Това се определя от качествата на почвата и предшественика.

Примерни схеми за подхранване на моркови:
1. Подхранването се прави обикновено три седмици след поникване на растенията, като за целта се използват 60 грама калиев тор, 50 грама фосфорен и 40 грама азотен за 1 кв. м.
След 3 седмици е необходимо да се проведе второ подхранване със същите хранителни вещества, като количествата се намаляват наполовина.
2. Около 30 дни след сеитбата на морковите се поливат с NPK 16:16:16 (1 супена лъжица на 10 л вода).
След 3 седмици се повтаря същото подхранване.

Препоръчват се формите на течно подхранване, защото хранителите вещества се усвояват по-пълно.
Хранителните вещества могат да се внесат и предсеитбено, като се използват 4-5 кг фосфор на декар под формата на двоен или троен суперфосфат, 6-8 кг калий под формата на калиев сулфат и 5-6 кг азот под формата на амониева селитра.
Допустими са и формите на листно подхранване с вещества, в които доминира калият.
Желателно е хранителните вещества да не съдържат хлор, защото депресира растенията.

Морковът предпочита минерални торове
4413

Последни материали
Виж
По СЕПП участие са заявили 60 248 земеделци
106 727 земеделски стопани подадоха заявления за Кампания 2019
Валентина Петрова, търговски представител на „Лебозол България“:
Листното подхранване през есента става все по-наложително
MARS
По-оптимистична прогноза за добивите от пшеница и царевица в ЕС през 2019 г.
Решения на Министерския съвет
Правителството удължи с още 11 години концесията на „БМФ Порт Бургас“
Отличия
Еврокомисарят Мария Габриел получи медал за принос в защита на интересите на европейските творци
Условия
Кандидатствайте за европейска награда за гражданското общество в ЕС за 2019 г.
Свързани материали
Виж
Важно за градинаря
Няколко важни правила за отглеждане на качествени моркови
Оформете добре лехата
Целият декември е подходящ за засяване на моркови
Алабашът и морковите най-добре се съхраняват в ровници
Шарена туршия с аспирин
Отглеждане на моркови
Предзимен посев на моркови
Практика
Гъбични и бактериални заболявания по морковите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам