Начало » Новини » Света
10.03.2019 г.

Храните в света поскъпнаха през февруари

Благодарение главно на млечните продукти
Храните в света поскъпнаха през февруари

През февруари индексът на цените на храните в света, изчисляван от Организацията за земеделие и прехрана и отразяващ промените в цените на избрани зърнени култури, растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се повиши с 1,7% спрямо януари, достигайки 167,5 пункта, става ясно от съобщение на агенцията към ООН. Показателят достигна 6-месечен връх, но отстъпва с 2,3% спрямо февруари 2018 г.

Подиндексът за зърнените култури отчита минимално повишение на месечна база до 169 пункта, но е вече с 4,8% над достигнатите стойности през февруари 2018 г. „От основните зърнени култури най-силно през февруари поскъпна царевицата главно заради повишаването в САЩ на котировките за износа, предизвикани от опасенията за липса на ритмичност в доставките”, отбелязват експертите на агенцията.

При растителните масла подиндексът се е повишил с 1,8% спрямо януари до 133,5 пункта, достигайки най-високата си стойност от октомври насам. „Ръстът на индекса отразява основно поскъпването на палмовото, соевото и слънчогледовото масло. Цената на палмовото масло се повишава за 3-ти пореден месец на фона на резкия сезонен спад в производството в основните износители, съчетано с устойчиво вътрешно търсене. По отношение на соевото и слънчогледовото масло най-голяма роля изигра свитото предлагане в световен мащаб”, се уточнява в съобщението.

Най-голямо е поскъпването на месечна база при млечните продути – с цели 5,6% до 192,4 пункта, макар все още да остава малко под нивото от февруари 2018 г. Всички млечни продукти в кошницата повишиха цените си, като водещи са обезмасленото и пълномасленото сухо мляко, сирената и маслото, а причината е в силното търсене за внос, най-вече на стоките от Океания.

При месните продукти увеличението на подиндекса е с 1,2% до 163,6 пункта, като отново движещата сила е силното търсене за внос на говеждо и свинско месо и ограниченото предлагане на говеждо от Нова Зеландия и на свинско от ЕС. При птичето и овчето месо обаче цените са се понижили на фона на насищането на пазара.

Подиндексът на захарта отчита през февруари повишение от 2,2% спрямо януари до малко над 184 пункта заради притесненията за перспективите за достатъчни количества за износ от основните държави-производителки, като те са особено силни за Бразилия и Индия.

Храните в света поскъпнаха през февруари
3394

Последни материали
Виж
Кадрови промени
Сменен е шефът на Изпълнителната агенция по горите
Рафинерия
Борисов откри малка инвестиция в рафинерия за олио в Добричко
В какво задължително трябва да вложите преотстъпения данък в агросектора
НАП актуализира данъците, които фермерите ще плащат за 2019 г.
Десислава Танева: Около 70 хил. дка са засегнатите площи от градушки от началото на 2019 г.
Демонстрациите при старозагорското село Бяло поле – втора част
Агро Арена 2019 г. на „Байер“ с предложенията при слънчоглед, царевица и рапица
Нормативни промени
От 15 е в сила нов регламент за намаляване на трансмазнините в храните
Свързани материали
Виж
За да насърчава потреблението
Румъния намалява ДДС за традиционни и здравословни храни на 5%
Законопроектът очаква гласуване в парламента
Гърция ще понижи ДДС за основни хранителни стоки до 13 на сто
България приветства обща регулация в общността по проблема
При двоен стандарт в качеството на храните потребителите в ЕС не са равнопоставени
В опит да преодолее разхищението на храни
ЕК прие методология за определяне на количеството хранителни отпадъци
В целия ЕС
От днес влизат в сила новите правила за забрана на нелоялни търговски практики при предлагането на храни
От април 2021 година
Ограничават хидрогенираните мазнини в храните в ЕС до 2 на сто
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам