Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.03.2019 г.

Стигате до пикиране на разсада – доверете се на майсторите!

Практика
Стигате до пикиране на разсада – доверете се на майсторите!

sinor

От гледна точка на биологията пикирането е отделяне на връхната част  на главния корен на разсадите, за да се стимулира разрастването на кореновата система и образуването на странични корени. По традиция пикирането е всяко пресаждане на растенията от общи контейнери в индивидуални. За тази дейност се използва заострено колче (на френски –  пике), който е дал и името на процеса.

Общи правила и особености

Преместването на растенията от общи обеми в индивидуални е необходимо, за да могат растенията да получат повече хранителни вещества и светлина, така че да развият кореновата си система и да станат по-силни и здрави.

Преди пикиране растенията се поливат обилно и се оставят за 20-30 минути, за да може почвата да стане мека и податлива, а корените да се освободят леко и свободно.

Главният корен на всяко извадено растение се скъсява с остра ножичка, като се оставя не по-малко от 2/3 дължина. Корените преди засаждане се дезинфекцират с калиев перманганат (1 грам на 1 литър вода). Младите растения са слаби и трудно могат да се справят с гъбичките и бактериите.

На новото място разсадите се засаждат на същата дълбочина или най-много 0,5 см по-дълбоко от точката на растеж. Засаждането на по-голяма дълбочина забавя развитието, а може и напълно да го преустанови при някои култури. След стабилизиране на растенията на новото място се добавя по малко пръст на няколко етапа с цел да се стимулира образуването на нови корени.

Почвата след пресаждането на растенията се уплътнява леко, поливат се умерено (най-добре с дозатор) с отстояла вода и се оставят за 2-3 дни в затъмнено помещение.

Пикирането на растенията е най-добре да се извърши след оформяне на двата семеделни листа (котиледоните), а най-късно след появата на първите същински. Често пикирането се забавя, защото погрешно се смята, че младите и крехки растения ще се повредят, но всъщност така им се прави „мечешка“ услуга. Истината е в това, че колкото са по-малки, толкова по-лесно се адаптират към новите условия и укрепват, развиват мощна коренова система до пресаждане на постоянно място.

Подхранване се прави само тогава, когато е необходимо и не по-рано от 10-14 дни след пикиране.

За да бъде поднесена справедливо и точно тази информация, е нужно да отбележим, че „същинското пикиране“ се понася добре от доматите, зелевите култури и голяма част от цветните. Пиперът и патладжанът понасят зле този процес. Те имат различна и много уязвима коренова система, която се травмира лесно при пресаждането, а още по-малко е допустомо отстраняване на част от нея.

Пиперът има кълбовидна, разрастваща се странично и много нежна коренова система – допуска пресаждане в по-голям обем, но без да се нараняват корените. Засаждането на по-голяма дълбочина не дава ефект, защото не пуска допълнителни корени.

Патладжанът има един централен корен с малко странични разклонения, поради което усвоява трудно влагата. Не пуска допълнителни корени при засаждане по-дълбоко. Най-добре е да се засява в единични контейнери и да не се пресажда до засаждане на постоянно място.

За получаване на по-ранна реколта, салатите, краставиците и тиквичките могат да се засяват в контейнери и да се пресаждат, но не се поддават на същинско пикиране.

Стигате до пикиране на разсада – доверете се на майсторите!
26370

Последни материали
Виж
ООН прогнозира спад в глобалното производството за първи път от 20 години насам
Високи цени на месото и през 2020 г.
Въпрос на съзнание
Животновъди са луднали от безконтролното късане на електропастирите
Стратегията на BASF в земеделието - растеж чрез иновации
Новости от Селскостопанска академия
Нов сорт ориенталски тютюн „Крумовград 56”, селектиран в Хасково
Хиляда лева глоба за опит за измама на Фонд „Земеделие“
Инициатива за дуално обучение
Ученици посетиха ферма, където се произвеждат пелети за фураж
Свързани материали
Виж
Чуждият опит
Интересен холандски метод за пикиране на домати
Не забравяйте да закалите разсада
Кога да пикираме доматите
Важно за градинаря
Защо някои разсади не трябва да се пикират
Дванадесет стъпки при отглеждане на разсада
Приключва засаждането на пикираните разсади за ранно производство на домати
Използвайте само здрави растения
Тайната на богата градина – пикирането
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам