Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
22.01.2019 г.

2 начина да оптимизирате разходите си и да повишите добивите си чрез внедряване на нови технологии и практики при торенето

2 начина да оптимизирате разходите си и да повишите добивите си чрез внедряване на нови технологии и практики при торенето

Всеки един фермер е правил разчет на разходите си и знае, че разходите за торове са едно от най-големите разходни пера в едно стопанство. Замисляли ли сте се обаче, че в същото време торачките са едни от най-евтините инвентари, които всеки един земеделец притежава в стопанството си?

Залагайки на интелигентна торачка с точна тегловна система, контрол на секциите и управление от компютър, специалистите казват, че всеки фермер може да спести осезаемо още през първата година! Да спестиш обаче, без това да повлияе на добива по време на жътва и на добрия старт на посевите, не е лесна задача. Ето защо ние ви споделяме две лесно изпълними стъпки, които може да приложите и да бъдете сигурни, че вашите растения няма да страдат от липсата на азот, фосфор или друг важен за тях харанителен елемент, което може да повлияе на добива. А в същото време си гарантирате, че торът ще бъде равномерно разпръснат, на точните места, в които е нужен.

Първата стъпка – прецизно работещият инвентар

Сигурно се чудите защо инвентарът е толкова важен? Защото технологиите се развиват с всяка изминала година, а торачките са един от инвентарите, при които през последните 15 години новостите навлизат с изключително бързи темпове.

Защо торачките Kverneland са най-прецизните на пазара?

CentreFlow система за разпръскване на тора

Торачките Kverneland са известни с ненадминато качество и здравина, които дават сигруността за добре свършената работа. Благодарение на патентованата CentrеFlow система с 8 лопатки, те извършват изключително равномерно разпръскване на тора без разтрошаване на гранулата и разпрашаване на тора.

Двойното припокриване също е гарант за прецизното разпръскване, като с него е изключително лесно да се работи, тъй като машината сама изчислява къде колко килограма да подаде, когато се намирате в края на полето. Така знаете, че винаги, при всички следи, нормата на торене е точно тази, която е зададена на монитора за управление на торачката. Торът прави контакт с лопатките винаги в една точка и дори при големи наклони покритието на полето и приложението на нормата са равномерни.

ISOBUS съвместимост

ISOBUS системата на торачките Kverneland е сертифицирана от AEF (Фондация за електроника в селското стопанство). По този начин торачките Kverneland са съвместими с всички ISOBUS навигационни системи и всички трактори оборудвани с ISOBUS. Именно през далчената 1986 година Kverneland изобретяват ISOBUS комуникационната технология между инвентар и машина.

Секционен контрол при торене

С помощта на GEOSPREAD системата, внедрена в торачките Kverneland, всеки фермер получава перфектен резултат. В комбинация с GPS приемник, който дава информация за позицията на машината с точност 2.5 см и GEOSPREAD технолгията на Kverneland, с която се намалява автоматично работната ширина, всеки фермер може да намали разходите си с до 15% като намали ненужното припокриване.

Това е т. нар. секционен контрол при торене, при който работната ширина може да се намалява на стъпки от по 4 метра до 1 метър. По този начин се постига много точно разпръскване на тора без промяна на оборотите на дисковете, без торене извън границата на парцела, като в същото време се оптимизира количестовото изразходен тор, тъй като се тори само в границите, а не и извън тях.

Тегловна система, която дава нужната на всеки фермер точност

Тегловната система в торачките Kverneland е оборудвана с 1 или 4 тегловни клетки (в зависимост от модела) и един референтен сензор с вграден жироскоп. Всяка клетка дава мигнoвенна информация за теглото, а референтният датчик с жироскоп филтрира данните от всяка една от тях и дава информация за наклона, като отклонението на измерването е до 0.1 %. Чрез уникалната сензорна технология, торачката извършва постоянна автоматична калибрация, което предотвратява евентуални отклонения от нормата и неравномерно торене при хълмист терен или при шокови удари в тежък терен.

Калибрирането на торачката се извършва с AutoSetАpp приложение, с което въвеждането на настройките на машината за съответния тор се случва в рамките на броени минути, след което машината извършва калибрацията си сама.

Втората стъпка е торенето с променлива норма

Торачките Kverneland GEOSPREAD предлагат възможност за прилагане на VRA – променлива норма на приложение на тора, което позволява прилагането на тор в различни количества в различните зони, съобразно нуждите на полето. Чрез VRA функционалността машината може да изпълнява различна норма на всеки диск, като чрез GEOSPREAD и патентованата тегловна система, води до ненадминати резултати на ефективното торене.

Торенето с променлива норма позволява на фермера да даде точното количество хранително вещество, от което посевите се нуждаят, като взима под внимание запасеността на почвата. Това е един добър начин да се намали общото количество тор, което се прилага, като в същото време се повиши качеството на торенето и неговата ефективност.

Възползвайки се от резултатите от почвеното и растителното пробовземане, предлагани от НИК Агро Сървис, или вегатационните индексни карти в платформата за сателитен мониторитнг GeoSCAN, фермерите в България могат да се сдобият с VRA карта – т.нар. карта за торене с промелива норма. Тази VRA карта, приложена с помощта на навигационен приемник Trimble и интелигентна торачка от моделите TL GEOSPREAD и CL GEOSPREAD, ще даде възможност да се подхранят по-слабите зони в полето и да се изравни запасеността и наличието на хранителни вещества за изхранването на културата през идния сезон!

Основните предимства на VRA торенето, според специалистите и фермерите, които го прилагат, са:

Точното торене

Фермерите имат възможност да наторят оптимално – с точното количество, на точното място в най-подходящия период и така да намалят един от основните лимитиращи фактори за развитието културите, а именно достатъчното количество хранителни елементи в почавата във всяка една зона на полето.

Оптимизиране на разходите

Оптимизирането на разходите за торене може да стане с извършване на почвено пробовземане в подходящ времеви период, с което да се определи запасеността на почвата след прибирането на предшестващите култури от дадено поле. При пробовземането с цел създаване на VRA карта за торене се взимат повече на брой почвени проби в сравнение със стандартното почвено пробовземане.

Стоян Бонев - земеделски производител

Броят на формираните почвени проби от парцел с размер от 669 дка, какъвто е примерът в стопанството на земеделския производител Стоян Бонев, е четири пъти повече от определения брой по стандарт БДС (ISO 10381). Това позволява получаване на по-детайлна информация за разпределението на хранителните елементи. В случая с наблюдавания блок, броят на почвените проби, които трябва да се вземат по стандарт, е 10, докато за целите на VRA са взети 39.

Пробовземането, извършено от най-опитния екип в областта – този на НИК Агро Сървис, и последващите анализи показват, че има неравномерно разпределение на запаса на усвоим фосфор, което е предпоставка някои от растенията да изпитат дефицит на фосфор, а други – пренасищане, ако торенето с TSP се извърши с еднаква норма в целия парцел.

За постигане на по-добри резултати при вегетацията на своите посеви, Стоян Бонев от „Агрокомерс 98“ решава да приложи променлива норма на торене с TSP, която да му гарантира еднаква запасеност във всички зони на полето, така че посевите да имат достъп до едно и също количество усвоим фосфор.

За да бъдат изпълнени целите на променливото торене, е препоръчително да се използват еднокомпонентни торове, съдържащи хранителния елемент, с който ще се тори променливо. В конкретния случай е изготвено предписание за променливо торене с фосфор във вид на троен суперфосфат (TSP, 0-46-0). Предписанието се предоставя във вид на електронни файлове, които се зареждат в навигационната система.

Отделно се изготвя електронна карта, която показва големината и разпределението на торовите норми в границите на полето.

Икономическата полза от VRA торенето

При прилагане на технология за променливо торене често се реализират по-малки или по-големи икономии от количествата на прилаганите торове. По-голямата полза обаче идва от внасянето на точното количество торове на точното място. По този начин се създават условия за изравняване на запаса на хранителните вещества, а това от своя страна повлиява благоприятно върху получавания добив в дългосрочен план.

В таблицата по-долу е представено сравнение за торенето на разглеждания блок в стопанството на „Агрокомерс 98“ с плоска норма на торене и с променлива норма на торене, като ясно се вижда, че освен по-равномерен достъп до фосфор за своите разстения, земеделският прозиводител Стоян Бонев реализира и икономия от разходите си за торове в този парцел, като така ползите за него стават двойни.

Приложението на VRA картата за торене, изготвена на база почвените анализи в специализираната лаборатория на НИК, в конкретното стопанство се извършва и с торачка Kverneland TL GEOSPREAD в комбинация с навигационен приемник Trimble FmX, които са част от техниката, с която разполага земеделският производител.

2 начина да оптимизирате разходите си и да повишите добивите си чрез внедряване на нови технологии и практики при торенето
19873
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Подхранване
Ролята на калиевия нитрат за растежа и развитието на разсада
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини