Начало » Новини » Коментари
08.09.2016 г.

Как тиквите „изядоха” субсидиите на градинарите

Европодпомагане по български

sinor.bg

За първи път тази година покрай житните поля в Добруджа може да се видят и огромни ширнали се парцели с тикви, превърнали се в хит при субсидиите по линия на обвързаната подкрепа и преразпределителното плащане. Миналата година големият дял от тази подкрепа беше разпределена между реално действащите градинари, които отглеждат домати, пипер, краставици или картофи, докато тази година основният бюджет ще отиде за новозасети площи с тикви. Или както мрачно констатира пред Синор.БГ производител от Ихтиманско, „тази година тиквите изядоха картофите, което може да се случи само в България”.

Сиреч, схемите за източване на еверосубсидии се заплитат толкова бързо, че не е ясно догодина къде ще отиде бюджетът, заделен за подпомагане на сектора.

Според разчетите на министерството на земеделието годишно по обвързаната подкрепа само за зеленчуци между фермерите се разпределят 17 861 580 евро, или около 35 млн. лв.

Миналата година стопаните, заявили тези субсидии, бяха значително по-малък брой, което вдигна ставката и така за производството на картофи само по обвързаната подкрепа помощта надхвърли 210 лв. на дка. Допълнително тези стопани получиха и преразпределително плащане, където общият бюджет за обработваеми площи до 300 дка през 2015 г. надхвърли 55,8 млн. евро, или над 110 млн. лв.

Тази година обаче ще бъде катастрофална за зеленчукопроизводителите, които трябва да делят субсидиите с новопоявилите се площи с тикви, които само за една година нараснаха от 620 декара на 131 420 дка.

Сметките сочат, че за всеки декар тиква стопаните ще получат 232 лв. за обвързана подкрепа, а заедно със ставките за преразпределително плащане, плащане на хектар и зелени плащания, общо ще се стигне до 420 лева, което е доста над разходите, направени за това производство. По данни на агростатистиката за декар тикви разходите са около 200 лв.

И така новобогаташите се хвалят по Добдружда, че дори не е нуждо да прибират тиквите от полето, защото само от субсидии ще спечелят много.

От министерството на земеделието обаче припомнят, че за обвързана подкрепа парите се отпускат само срещу счетоводен документ, доказващ, че тиквите са преработени или продадени на пазара.

Интересно ще бъде каква статистика ще покаже агроминистерството през пролетта на 2017 г., когато окончателно завърши изплащането на субисидите по директни плащания за 2016 г.

Как тиквите „изядоха” субсидиите на градинарите
33339
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
За 10 години реколтата е нараснала 8 пъти
Полша държи здраво първото място по производство на тикви в ЕС
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Има разлики с други зеленчуци
Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини