Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.01.2004 г.

Ранни картофи в оранжерии и полиетиленови тунелчета

Важно за ранните картофи

Използват се сортове - много ранозрели, устойчиви на болести и нематоди, с клубени, разположени на къси столони (събрани в гнезда). За посевен материал се използват клубени, доставени през есента от високопланински семепроизводителни стопанства. Те предварително се сортират, като се подбират такива с тегло 60-80 грама. Временно се съхраняват под навеси или в светли проветриви помещения на пласт с дебелина 10-15 см, за да се подсушат и получат светозакалка, докато кожицата им леко позеленее. След това се нареждат в щайги на един ред за рътене, като към светлината се насочва тази част от клубените, която има повече очи.. В една щайга се слагат 5-6 кг клубени.

Рътенето започва 35-45 дни преди засаждането. Отначало помещението се затъмнява напълно, температурата се поддържа в границите на 15-16 градуса, а влажността на въздуха - 70-80 на сто. Когато кълновете достигнат 1,5 - 2 см дължина, температурата се понижава на 3-4 градуса и се осигурява повече светлина. Така се получават къси, оцветени и закалени кълнове.

Оранжериите се изграждат на площи, защитени от ветрове, с лека, водопропусклива почва. През есента тя се наторява с 4-5 т оборски тор ,30-40 кг двоен суперфосфат и 25-30 кг калиев сулфат на декар и се изорава на 28 см дълбочина.Рано напролет (февруари) площта се култивира и фрезова на 18-20 см. Добре е да се натори предпосадъчно с амониева селитра, което на почви с по-тежък механичен състав дава добри резултати. Засаждането става в края на януари - началото на февруари. Клубените се засаждат редово, на разстояния 60х20 см или на двуредни ленти по схема 70+50х20 см. Посевната норма е 250-300 кг клубени на декар.

Веднага след засаждането се изграждат полиетиленовите тунелчета. По време на отглеждането температурата се поддържа в границите на 18-20 градуса, а в облачни дни - 12-14 градуса. Почвата се разрохква. Първото окопаване се прави на 7-8 см дълбочина, когато растенията са във фаза втори-трети лист. Втори път се окопава, когато стъблата достигнат 12-15 см височина. Тогава растенията се загърлят с рохкава и умерено влажна почва. Подхранват се с амониева селитра - 20-25 кг на декар.

Не бива да се допуска засушаване, особено в периода на формирането на клубените. Картофите се прибират в края на април - първата половина на март. Добивите варират от 1,5 до 2 тона от декар.

Ранни картофи в оранжерии и полиетиленови тунелчета
63070
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
НСИ отчете
По чужди инвестиции агросекторът е на опашката и през 2022 г.
Практика
Още месец до засаждането на първите ранни домати
Поддържането на влажността на терена е основната ви задача
Ранните тиквички
След около месец ще настаните разсада в отделни съдове
Ранните патладжани се сеят януари
Mоже да отгледате заедно с цветята в стаята
Разсад за ранни салати
Време е да слагате ранните сортове
Картофи за пролетта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини