„Не знам какво се случва с Законопроекта за агрохранителната верига. Повече от месец мина откакто изтече последното му обществено обсъждане. Трябваше вече да е входиран в Народното събрание и да е на вниманието на депутатите в Комисията по земеделие“, каза Марин Генуров, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).
Последното проучване на КНСБ и КЗП показа, че при някои храни цената на дребно е над два пъти по-висока от цената на дребно. Така например е при краставиците. „Този законопроект целеше да регулира пазара така, че потребителят да не търпи толкова драстични надценки, а цената при производителите да е справедлива“, коментира пазарните проучвания председателят.
Въпреки че държавното дружество „Магазин за хората“ е вписано от три седмици и според по-ранни изявления на министър Георги Тахов първият магазин трябваше да заработи в Пловдив през септември, оранжерийните производители не са получавали покани за евентуални доставчици на продукция. „Явно и тук ще трябва да почакаме“, констатира председателят на БАПОП.
„В никакъв случай не можем да говорим, че оранжерийното производство е във възход“, реагира той на въпроса ни, свързан с данни на аграрната статистика. Според последния оперативен анализ на МЗХ производството на оранжерийни домати се е увеличило с 18,8%, а на оранжерийни краставици с 5,6% на годишна база.
„Производителите залагат повече на домати, тъй като краставиците са по-топлолюбива култура и при ранно засаждане изискват отопление“, поясни председателят. „Освен това цената на доматите е по-стабилна. В почти всички оранжерии се отглеждат розови сортове домати, тъй като те са най-търсени на пазара. Червените идват предимно от турски внос. Розовият домат държи постоянно 3,50-4 лева цена на производител, докато краставиците рязко поскъпват и рязко падат. Така цената им варира от 0,80 до 2,50 лева за килограм“.
Марин Генуров е скептичен, че в предстоящия сезон оранжерийните площи със зимни зеленчуци ще са повече. „Тази пролет поискахме съдействие от Министерството на земеделието да запазим компресиран газ в хранилището в Чирен, закупен през лятото на по-ниски цени, който да ползваме за зимно отопление на оранжериите. Не успяхме да го постигнем, макар че по-големите производители вероятно самостоятелно са си обезпечили природен газ в Чирен. Но не можем да виним и министъра, защото това не зависи от него, а от Министерството на енергетиката“.
Все още оранжериите нямат регистър, който да ги определя като отопляеми и неотопляеми. „Искането ни за създаването на две групи оранжерии, които да се подпомагат по две ставки, е от 3-4 години. В наскоро приетите промените в Закона за подпомагане на земеделските производители залегна инвентаризиране на овощните градини и на оранжериите като отопляеми и неотопляеми. Надяваме се, че през пролетта на 2026 г. най-после ще имаме Регистър на оранжериите, а производителите ще могат да получат обвързано подпомагане по диференцирани ставки през 2027 година. За съжаление това е последната година, през която ще действа Стратегическия план. След това ще имаме нова ОСП за периода 2028-2034 г.“
БАПОП не е съгласна с намерението на министерството подпомагането през 2027 г. да запази досегашната ставка за отопляемите оранжерии и да намали ставката за неотопляемите. „Ние искаме обратното: сегашната ставка да остане за неотопляемите палатки, а за отопляемите да бъде повишена“, каза Марин Генуров.
Организацията е поискала де минимис за сектора и все още очаква отговор от министерството. Последното подпомагане по тази държавна помощ е било през 2022 г.