Отглежданите в неотопляеми оранжерии зеленчукови култури - спанак, салата, репички, зелен лук и зелен чесън, имат къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави взискателни към почвените условия и хранителния режим.
Тези култури образуват растителната си маса за сравнително кратък период от време. Ранните зеленчуци усвояват интензивно хранителните вещества от почвата. Оттук и необходимостта почвата да бъде добре запасена с лесно усвоими за растенията хранителни елементи.
[B%]Повишените изисквания се дължат на специфичните условия[%B]
Ранните пролетни зеленчуци се развиват при сравнително неблагоприятни условия: къс ден, голям брой облачни дни, намалена осветеност, ниски (почвени и въздушни) температури, при повишена почвена и въздушна влажност. Всичко това оказва влияние върху минералното хранене на растенията и върху формирането на добива и неговото качество.
[B%]Прецизно торене, само след агрохимичeн анализ[%B]
Нормите за торене се определят по балансовия метод. Затова преди основното торене трябва да се направи агрохимичен анализ на почвата за да се установи нейната запасеност с достъпни за растенията хранителни елементи.
[B%]Оптималните торови норми се определят в зависимост от:[%B]
• резултатите от агрохимичния анализ;
• добива, който е планиран;
• коефициентът на използване на хранителните елементи от растенията.
Фосфорният и калиевият тор се внасят при подготовка на почвата. При репичките, предвид кратката им вегетация с тези торове се внася и азотният тор. Посоченото количество азотен тор при спанака се внася най-често на два пъти - половината преди засяването на семената, а останалата част от него по време на вегетацията на растенията.
Спанакът, засят в късна есен, трябва да се подхрани, ако преди засяването не е направено торене с необходимото количество азотен тор. Това подобрява храненето на растенията, увеличава растежа им и увеличава добива.
Салатата също се подхранва с 10-12 кг/дка амониев нитрат (амониева селитра), а зеленият лук и чесън - с по 15-20 кг/дка азотен тор.
Добър ефект се получава и от листното подхранване на тези култури по време на вегетацията с подходящи микроелементи. То подпомага усвояването на основните хранителни елементи от растенията, повишава устойчивостта им към стрес, засилва растежа и увеличава добива.
[B%][G%]От в. "Гласът на фермера" - излиза всеки понеделник[%G]
Абонирайте се за 2013 г. само до 15 декември! За абонамент - каталожен N 843[%B]