Начало » Важно за фермера » Животновъдство
31.12.2018 г.

Археолози откриха уникално погребение на крава в Сибир

Хуманното отношение към животните не е от вчера
Археолози откриха уникално погребение на крава в Сибир

Едва ли ще успеем да намерим съзрял индивид, който да оспори твърдението, че хуманното отношение към животните не е само мярка от Програмата за развитието на селските райони от поредния програмен период на Европейския съюз, при която срещу спазването на определени изисквания и документирането на конкретни действия могат да се получат едни пари (или пък да не се получат – примери колкото щеш), а отражение на ценностната система на отделния човек. Дори самите ние да не общуваме ежедневно с животни, независимо домашни любимци или „стока” за пазара, най-малкото познаваме такива, които отглеждат някакви. А че хуманното отношение към животните не е от вчера е ясно от опита на всеки от нас, независимо личен или на близки хора. И дори такъв да ни липсва, спокойно можем да се досетим за десетки примери, които все още неизхвърлената от образователната ни система българска литература ни поднася на тепсия. Да речем, „Старият вол” на Елин Пелин – неуморният труженик Белчо, оставен да почива в края на живота си, глезен от домочадието и уважаван от възрастните стопани, които са натискали ралото след него през целия му трудов път. А в знак на най-голямо уважение – погребан като човек.

В годината на председателството и кравата Пенка!

Е, дори тази земеделска идилия намери своя прецедент, при това далеч от нашите земи – в Сибир. Което само доказва, че подобно отношение към животните е общочовешка и непреходна ценност.

Служители на Института за археология и етнография към Сибирския отдел на Руската академия на науките със свои колеги от Красноярск са открили уникално древно погребение на крава при разкопки близо до град Енисейск в Красноярския край, съобщи заместник-директорът на института Константин Павльонак, цитиран от агенция „Новости”. През лятото на място, където се планира изграждането на голям дървопреработвателен комплекс, са проведени спасителни разкопки, при които археолозите попаднали на древни селища от неолита, бронзовата епоха и средновековието, уточни Павльонак.

 „В погребенията на хора инвентарът бе традиционен – украшения, върхове на стрели. Най-интересни обаче бяха погребенията на животни, например на кон. А истинското откритие, което остави изследователите в ступор и което явно ще ни трябва още доста време да проумеем, бе напълно умишленото погребение на крава”, сподели той.

Научният работник изтъква, че това не е било просто начин древните хора да се избавят от тялото на животното – извършен е пълен ритуал, подобен на почестите, които се оказват традиционно при погребения на хора. Край останките на кравата са открити и няколко каменни предмета. „В археологията край река Енисей от този хронологичен период подобни погребения не са откривани досега”, категоричен е Павльонак.

Заради мястото на откритието с преходен ландшафт засега най-подкрепяната хипотеза от учените е, че необикновеното погребение може да е резултат от контактите между представители на културите на населяващите степта и тайгата древни племена, добави той.

Археолози откриха уникално погребение на крава в Сибир
11208
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Бюджетът до 2029 г. е увеличен на 242 млн. лв.
ЕК одобри българската схема за хуманно отношение към птиците
Въпроси и отговори - ДФЗ
Животновъди могат да коригират дневниците си само при технически грешки
Ще се отпуска до края на 2029 г.
Еврокомисията одобри държавна помощ за хуманно отношение към свинете
Въпроси към министерството
Маса грешки при заявяване на субсидиите за хуманно отношение са в ущърб на фермерите
В подпомагането включват жаби и насекоми
С 15% се разширява площта за хуманно отглеждане на говеда
Център за оценка на риска
Преразглеждат се правилата за хуманно отношение към животните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини