Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.10.2018 г.

Есенно подхранване с дървесна пепел – ползи и вреди

Есенно подхранване с дървесна пепел – ползи и вреди

Дървесната пепел може да се върне обратно в природата, но трябва да знаем как да я оползотворим. Тя може да се посипе  около растенията или в посадъчните легла суха или под формата на разтвор. Известно е, че пепелта е склад на полезни елементи – калий, калций, фосфор, и около 30 микроелемента, но с нея е задължително да бъдем особено внимателни, защото тя може да е за едни растения много полезна, а на други да навреди сериозно. Важно е да се познават тези тънкости, а също и различият в състава и.

Химически състав
Различните растения след изгаряне дават пепел с различен химически  състав. Най-много калий съдържа пепелта, която се получава от изгарянето на бряст, лозови отпадъци, слама, слънчогледови стъбла, дребни клони на дървесни видове, листа, стъбла от картофи, коприва и ливадна трева – 20-40%. 
Пепел, която се получава от изгаряне на дърва съдържа приблизително: калий – 8-14%; фосфор – 3-7,5%; калций – 36-75%, като при широколистните видове се получава повече калций, а при иглолистните повече фосфор. Брезата е лидер по съдържание на фосфор и калций едновременно. По принцип пепелта, която се получава от изгарянето на дърва с по-плътна дървесина съдържа повече калий.
Всички елементи в пепелта са в лесноусвоима форма. Тя подхранва  растенията, намалява киселинността на почвата и я разхлабва, създава  благоприятна среда за жизнената дейност на микроорганизмите. 
Пепелта не съдържа азот, но не съдържа и хлор, който не се понася от много растения – ягоди, малини, лозови култури, касис, зеле, картофи, краставици, тиквички, салати, грах и др.

Необходима норма
Есенното внасяне на пепел възстановява почвата и я обогатява с полезни микроорганизми. Може да се разнася равномерно преди или след есенната обработка, като се заравя на дълбочина най-малко 5-8 см. Важно е да се знае, че една супена лъжица съдържа около 6 g пепел, а обеми от 200 ml и 1 l съдържат съответно 100 и 500 g пепел.
Количествата, които са необходими за 1 квадратен метър са между 200 и 700 грама, а при много кисели почви до 1 килограм.
Важно е да се отбележи, че есенно подхранване с пепел се прави само при тежки и глинести почви. За леките почви това е безсмислено, защото тя се отмива бързо и не носи никаква полза.

Култури, които се нуждаят от есенно подхранване с пепел
Най-добре на торене с пепел реагират овощните култури – круши, ябълки, сливи, череши, малини, френско и цариградско грозде и др. Отлични резултати дава редовното подхранване на ягодите.
През есента се внася пепел и на участъците, които се подготвят за засаждане на краставици, домати, тиквички, картофи, зелеви,  патладжан, магданоз, моркови и др.
Зимният чесън и лук също се нуждаят от есенно подхранване с пепел.
С много цвят ще ни зарадват и многогодишните цветя като: божури, клематиси, рози, многогодишни астри, хризантеми и зюмбюли.

Култури, които не обичат пепел
Пипер, бобови, киви, киселец и боровинки обичат по-кисели почви и торене с пепел е неподходящо.
Репичките след торене с пепел стават жилави и безвкусни.
При картофите е нужно прецизно дозиране, защото при внасяне на по-големи количества е възможно да се разболеят от струпясване. 
Не се внася пепел и на участъци, на които ще се отглеждат разсади, защото младите растения проявяват висока чувствителност към алкалната среда.
Азалиите, камелиите, папратите и хортензиите също предпочитат кисели почви и не се допуска внасяне на пепел.

Тънкости при използването на пепел
Едновременното подхранване с оборски или птичи тор и пепел е недопустимо, защото се намалява влиянието на азота.
Не е желателно и смесено подхранване с фосфорни торове и пепел, защото растенията усвояват по-лошо фосфора.
При засаждане на растенията и внасяне на пепел в ямките,тя трябва задължително да се смесва с пръст, защото корените им могат да изгорят.
Недопустимо е подхранване с пепел при рН на почвата по- високо от 7.
Забранено е подхранването с пепел на растения, които обичат само  кисели почви.
Пепелта няма срок на годност, но трябва да се съхранява на сухо и в добре затворени обеми.

 

Есенно подхранване с дървесна пепел – ползи и вреди
75973
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Обогатяването на почвата с дървесна пепел през есента е много полезно
Да се провери киселинността на почвата
Чести грешки при използването на дървесна пепел за подхранване на краставиците
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно
Как да използваме содата и дървесната пепел в борбата с вредителите?
Полезно за градинарите
Ако не знаете кога и как да добавяте дървесна пепел
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини