Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.09.2018 г.

Малините се нуждаят от есенно подхранване

Гпижи в градината
Малините се нуждаят от есенно подхранване

sinor

От своевременното и правилно есенно подхранване на малината зависи състоянието и в предстоящия период на покой, оцеляване, пролетно пробуждане и плододаване. Освен от подхранване,в този период  тя се нуждае и от редица други грижи – борба с плевелите, поливане, мулчиране и задължителна резитба. Малината е култура, която е взискателна към почвата, влажността и хранителните вещества и затова е важно как ще бъде подготвена за зимния период на покой.

През летния период тя се развива, цъфти, плодоноси, формира леторасти, което значително изтощава почвата. Затова, основна задача в този период е да се насити кореновата система и стъблата с необходимите хранителни вещества и микроелементи. Това ще позволи на растенията да възстановят силите си преди зимата, но ще им осигури и силен имунитет, който ще помогне да се справят с вредните насекоми, паразити, гъбички и болести, в период на активно развитие.

С какво да подхраним малините през есента?

Както повечето растения, в есенния период, малината се нуждае основно от два елемента – фосфор и калий. Азотното подхранване в този период е нежелателно, защото провокира движението на сокове и деление на клетките, което в крайна сметка ще предизвика появата на нови издънки от корените, а това от своя страна ще отслаби малиновите храсти, ще намали тяхната студоустойчивост и ще се появи риск от зимно измръзване. Към тези хранителни вещества се отнасят: свежият компост, компостният течен тор, птичият тор, свежият оборски тор и амониевата селитра.

Калий

Есенното подхранване на растенията им помага да се справят със силните студове. Механизмът на действие е следният – калият способства извеждането от клетките на излишната влага. Тази вода, която остава в растенията, придобива способността да замръзва само при много силни студове. Калиевото подхранване укрепва кореновата система, способства укрепването на младите леторасти. Калиевите торове, които са подходящи за подхранване на малините са: калиев хлорид, калиев сулфат, калимаг (калиев сулфат и магнезиев сулфат) и смесените микроторове.

Фосфор

Фосфорът е елемент, който ускорява приключването на вегетацията, помага за формирането на качествени пъпки, а като следствие обилен цъфтеж на малините през пролетта. Той формира и укрепва имунитета на растенията, а есенното му внасяне им помага да се справя с гъбичните и други заболявания, да се възстановят бързо след зимния покой. Подходящи за подхранване са калиевият монофосфат (съдържа калий и магнезий) и суперфосфат.

Подхранване с дървесна пепел

Прекрасна и безплатна алтернатива за есенно подхранване е дървесната пепел. Привържениците на органичното земеделие препоръчват в качеството на тор именно пепел, защото тя съдържа калий и фосфор в биодостъпен вид. Така корените поглъщат елементите напълно и ги усвояват добре.

Дървесната пепел е богата и на много други компоненти – бор, железни съединения, йод в биодостъпен вид, калций, магнезий, селен, цинкови съединения и флуор.

И още едно предимство на дървесната пепел – способства за разкисляване на почвата. Малината е култура, която не харесва киселите почви – развива се лошо и плододава много слабо. За есенно подхранване са необходими около два килограма за един квадратен метър. Разнася се и се заравя в земята с помощта на гребло или се окопава на дълбочина 5-8 сантиметра около корените и 10-15 сантиметра в междуредията.

Малините се нуждаят от есенно подхранване
17769
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените достигнаха цикличното си дъно и само ще растат в краткосрочен план
Приходите от износа на малини от Сърбия, Полша и Украйна се сринаха
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Силната буря през октомври се отрази зле на ягодовите култури
Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини