Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.09.2018 г.

Малините се нуждаят от есенно подхранване

Гпижи в градината
Малините се нуждаят от есенно подхранване

sinor

От своевременното и правилно есенно подхранване на малината зависи състоянието и в предстоящия период на покой, оцеляване, пролетно пробуждане и плододаване. Освен от подхранване,в този период  тя се нуждае и от редица други грижи – борба с плевелите, поливане, мулчиране и задължителна резитба. Малината е култура, която е взискателна към почвата, влажността и хранителните вещества и затова е важно как ще бъде подготвена за зимния период на покой.

През летния период тя се развива, цъфти, плодоноси, формира леторасти, което значително изтощава почвата. Затова, основна задача в този период е да се насити кореновата система и стъблата с необходимите хранителни вещества и микроелементи. Това ще позволи на растенията да възстановят силите си преди зимата, но ще им осигури и силен имунитет, който ще помогне да се справят с вредните насекоми, паразити, гъбички и болести, в период на активно развитие.

С какво да подхраним малините през есента?

Както повечето растения, в есенния период, малината се нуждае основно от два елемента – фосфор и калий. Азотното подхранване в този период е нежелателно, защото провокира движението на сокове и деление на клетките, което в крайна сметка ще предизвика появата на нови издънки от корените, а това от своя страна ще отслаби малиновите храсти, ще намали тяхната студоустойчивост и ще се появи риск от зимно измръзване. Към тези хранителни вещества се отнасят: свежият компост, компостният течен тор, птичият тор, свежият оборски тор и амониевата селитра.

Калий

Есенното подхранване на растенията им помага да се справят със силните студове. Механизмът на действие е следният – калият способства извеждането от клетките на излишната влага. Тази вода, която остава в растенията, придобива способността да замръзва само при много силни студове. Калиевото подхранване укрепва кореновата система, способства укрепването на младите леторасти. Калиевите торове, които са подходящи за подхранване на малините са: калиев хлорид, калиев сулфат, калимаг (калиев сулфат и магнезиев сулфат) и смесените микроторове.

Фосфор

Фосфорът е елемент, който ускорява приключването на вегетацията, помага за формирането на качествени пъпки, а като следствие обилен цъфтеж на малините през пролетта. Той формира и укрепва имунитета на растенията, а есенното му внасяне им помага да се справя с гъбичните и други заболявания, да се възстановят бързо след зимния покой. Подходящи за подхранване са калиевият монофосфат (съдържа калий и магнезий) и суперфосфат.

Подхранване с дървесна пепел

Прекрасна и безплатна алтернатива за есенно подхранване е дървесната пепел. Привържениците на органичното земеделие препоръчват в качеството на тор именно пепел, защото тя съдържа калий и фосфор в биодостъпен вид. Така корените поглъщат елементите напълно и ги усвояват добре.

Дървесната пепел е богата и на много други компоненти – бор, железни съединения, йод в биодостъпен вид, калций, магнезий, селен, цинкови съединения и флуор.

И още едно предимство на дървесната пепел – способства за разкисляване на почвата. Малината е култура, която не харесва киселите почви – развива се лошо и плододава много слабо. За есенно подхранване са необходими около два килограма за един квадратен метър. Разнася се и се заравя в земята с помощта на гребло или се окопава на дълбочина 5-8 сантиметра около корените и 10-15 сантиметра в междуредията.

Малините се нуждаят от есенно подхранване
17474
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
Цените достигнаха цикличното си дъно и само ще растат в краткосрочен план
Приходите от износа на малини от Сърбия, Полша и Украйна се сринаха
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Силната буря през октомври се отрази зле на ягодовите култури
Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини