Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Земеделският институт в Шумен представи най-новите постижения на европейската селекция на сорго

Науката в земеделието
Синор.БГ / 02.10.2018 г.
Земеделският институт в Шумен представи най-новите постижения на европейската селекция на сорго

Снимка: Селскостопанска академия

Селекционерите от Земеделския институт в Шумен бяха запознати с най-новите достижения в европейската селекция на сорго, включващи 19 хибрида за зърно и 5 хибрида за производство на зелена маса, съобщиха от пресцентъра на Селскостопанска академия. Пред фермерите бяха представени и новите сортове на шуменския институт „Ендже“ 1, „Максиред“ и „Максибел“.

Откритият ден на соргото се организирана съвместно от института в Шумен и Европейската асоциация „Sorgum ID”. Соргото е култура с голямо бъдеще и то ще заема все по-голям дял от сеитбооборота в България, отбелязаха присъстващите.

На открития ден присъстваха председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов, зам.- председателят на проф. д-р Мая Игнатова, г-н Шарл-Антоан Куртоа, представител на „Sorgum ID”, колеги от други институти от системата на академията, представители на фирми вносители на семена от сорго, както и много земеделски производители от Североизточна България.

Фирмите-участнички направиха представяне на възможностите за използване на соргото като перспективна за развитието на земеделието в България зърнена култура.

Земеделският институт в Шумен представи най-новите постижения на европейската селекция на сорго
16420
 

Последни материали
Виж
Кампания 2025
ДФЗ преведе и обвързаната подкрепа за животновъдите
МОСВ
Общините, които получават безвъзмезден достъп до минерални води през 2026 г.
Статистика
Високопланинските пасища и угарите в България рязко намаляват
Стари сортове могат да изчезнат
ЕК удря с бюрокрация малките производители на семена
При рапицата също е регистриран ръст за сметка на произведения ечемик
Великобритания увеличи реколтата от пшеница с разширяване на площите
Актуални данни на МЗХ
Над половината угари остават неизползвани, но ротацията при пшеницата се подобрява
Свързани материали
Виж
Сушата прави соргото отровно
Кръстосването на сорго и суданка, както и самата суданка, могат да бъдат отровни
Последен доклад на ФАО
Световното производство на ориз, царевица, сорго и маслодайни култури се очаква да достигне нови рекордни нива
Семената, изпратени в Космоса миналата година, се завърнаха на Земята
След стабилизирането на цените на международните пазари
ЕК понижи над 2 пъти митото за внос на царевица и сорго в ЕС
Предстоящо
Засушаването и предимствата на соргото и суданката – семинар на 4 юни
Практика
Защо соргото става все по-предпочитана култура
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини