Начало » Пазари » Зърно
01.06.2020 г.

Засушаването и предимствата на соргото и суданката – семинар на 4 юни

Предстоящо
Засушаването и предимствата на соргото и суданката – семинар на 4 юни

Снимка: Аспарух Йончев

На 4 юни от 13 до 15,45 часа Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ)  ще проведе онлайн дистанционен информационно-обучителен семинар на тема: „Отглеждане на сорго, суданка и техните хибриди  в отговор на климатичните промени”, съобщиха от службата. Специалисти от Селскостопанска академия ще представят и начина на разпространение, технологията на отглеждане и значението на тези зърнени култури.

Соргото, наричано още „камилата при растенията” заради своята сухоустойчивост, става все по-предпочитана култура от земеделците в години на засушаване, като се използва за алтернатива на царевицата. Популярността му сред земеделските стопани расте, защото не изисква много разходи за отглеждане, адаптира се много лесно към различни почвени и климатични условия и намира разнообразни приложения – използва се за зърно, захар, силаж, биомаса и др.

Соргото е едно от най-разпространените културни растения в света и заема пето място в световното производство на зърно след пшеницата, ориза, царевицата и ечемика. Характерно за това растение е неговата сухоустойчивост. В райони с големи засушавания и горещ климат от соргото се получават по-високи добиви в сравнение с царевицата. При продължителна суша растението има способността да задържа растежа и развитието си и при валеж да ги възстановява отново. Соргото е много добра храна за почти всички видове животни, а по хранителна стойност се изравнява с царевицата.

Стопанските качества на соргото го определят като култура с разностранно приложение. Освен за производство на фуражи за животновъдството, то намира приложение и като храна на хората. Липсата на глутен, високото белтъчно съдържание, възможностите за овкусяване и други предимства определят соргото като важна диетична храна.

При провеждане на обучението на 4 юни ще бъдат използвани съвременни информационни и комуникационни технологии - онлайн платформата ZOOM. Включването ще бъде възможно през електронно устройство (телефон, лаптоп, компютър) с достъп до интернет.  За да се включите в семинара може да се регистрирате на следния линк: https://forms.gle/Nk1iFjbiM8LCk23w5 , а  за повече информация може да се обадите на тел. 02 98100975 или 02 98100979.

Лектор на семинара ще бъде доц. д-р Калин Сланев от Земеделски институт в Шумен. От от години той работи върху проблемите на селекцията и семепроизводството на културни растения и по-специално на соргото, суданката и соргосуданкови хибриди. Заедно с проф. д-р Цветан Кикиндонов е автор  на книгата “Соргото в България и чужбина”.

Обучението включва два модула:

Сорго и суданка – значение, разпространение и използване в животновъдството;

Агротехника при отглеждането на сорго за зърно и суданка за зелена маса.

Ще бъде представена и дейността на НССЗ по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г.

Обучението е организирано във връзка с безплатните консултации и съвети, които експертите на НССЗ предоставят  по отношение на различни технологични решения в стопанството и проявения интерес от земеделски стопани от темата.

Ето и програмата на семинара.

НАЧАЛО:  13.00 часа, линк за регистрация: https://forms.gle/dDBqnTQ86Me5c2Dr7

линка за срещата: https://us02web.zoom.us/j/81541497067, ID: 815 4149 7067

13.00 – 13.15 - Представяне на лектора и участниците в семинара

13.15  – 14.00 - Сорго и суданка – значение, разпространение и използване в животновъдството

14.00  – 14.45  - Агротехника при отглеждането на сорго за зърно и суданка за зелена маса

14.45 – 15.00 Дискусия  Лектор:             доц. д-р Калин Сланев - Земеделски институт - гр. Шумен към Селскостопанса академия

15.05 – 15.35 - Представяне дейността на НССЗ по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“

Лектор: Експерт от НССЗ

15.35 – 15.45 - Дискусия и закриване на семинара

По материали от Селскостопанска академия

Засушаването и предимствата на соргото и суданката – семинар на 4 юни
10594
 

Последни материали
Виж
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
Свързани материали
Виж
Семената, изпратени в Космоса миналата година, се завърнаха на Земята
След стабилизирането на цените на международните пазари
ЕК понижи над 2 пъти митото за внос на царевица и сорго в ЕС
Практика
Защо соргото става все по-предпочитана култура
Форум
Български селекционер представя родни сортове на европейски конгрес по соргото
Науката в земеделието
Земеделският институт в Шумен представи най-новите постижения на европейската селекция на сорго
Заради повишаването на цените на зърнената култура в САЩ
ЕС свали рязко митото върху вноса на царевицата и соргото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини