Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.04.2023 г.

Семената, изпратени в Космоса миналата година, се завърнаха на Земята

Семената, изпратени в Космоса миналата година, се завърнаха на Земята

Снимка пресцентър FAO

Семената, изпратени в Космоса миналата година, се завърнаха на Земята, което е нов етап от съвместните усилия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) за разработване на устойчиви култури, които да помогнат за осигуряването на достатъчно храна при затоплянето на планетата.

Светът е по-топъл, а населението на планетата се увеличава, което кара земеделските стопани по света да се борят да задоволят търсенето на храна. За да подкрепят тези фермери и да подобрят световната продоволствена сигурност, МААЕ и ФАО чрез Съвместния център на ФАО/МААЕ за ядрени техники в областта на храните и селското стопанство изпратиха семена в космоса, за да проучат въздействието на космическата радиация върху ускоряването на естествената генетична адаптация на културите. Завръщането им на Земята дава възможност на учените да започнат да анализират резултатите.

Изстреляни от космическия център Уолпс на НАСА във Вирджиния, САЩ, на 7 ноември 2022 г. и прекарали около 5 месеца на Международната космическа станция (МКС), семената от арабидопсис и сорго на 15 април и се спуснаха с парашут край бреговете на Флорида, Калифорния, САЩ. От там те ще бъдат доставени до лабораториите на Съвместния център на ФАО/МААЕ за ядрени техники в храните и селското стопанство в Зайберсдорф, Австрия, където ще бъдат изследвани.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси заяви: "Учените от МААЕ и ФАО може би вече 60 години мутират семена и създават хиляди по-силни култури, които светът може да използва, но за първи път експериментираме с такава вълнуваща област като астробиологията."

"Сега, когато семената се върнаха на Земята, можем да видим ефектите от космическата радиация, микрогравитацията и екстремните температури и да ги сравним с тези, предизвикани в нашите съвместни лаборатории. Този новаторски експеримент може да помогне за разработването на култури, които са в състояние да се адаптират към изменението на климата и да повишат глобалната продоволствена сигурност", заяви генералният директор на ФАО Ку Донгю.

Експериментите със семена с облъчване с радиация в лабораториите обикновено се извършва в машина, използваща гама-лъчи и рентгенови лъчи, което ускорява процеса на спонтанна генетична вариация. Учените работят, за да идентифицират положителни характеристики в облъчените семена и да въведат тази характеристика в бъдещите поколения. По този начин растенията еволюират по-бързо с желани качества. Идеята за изпращането на семената в космоса е, че по-широкият диапазон и по-тежката радиация в космоса, съчетани с други екстремни условия като микрогравитация и температура, биха могли да предизвикат генетични промени, които обикновено не се срещат при източниците на радиация на Земята.

"Това е първото проучване за осъществимост на ФАО и МААЕ за определяне на ефекта от космическата радиация, микрогравитацията и екстремните температури върху генома и биологията на растенията с цел генериране на достатъчна генетична вариация за засилена адаптация към изменението на климата", заяви Шоба Сивасанкар, ръководител на секция "Селекция и генетика на растенията" в Съвместния център на ФАО и МААЕ.

Арабидопсис, вид кресон, който е лесен и евтин за отглеждане и дава много семена, ще бъде тестван за устойчивост на суша, сол и топлина. Соргото е зърно с много хранителни вещества, което може да се отглежда в сухи земи и е устойчиво на промени в климата, ще бъде тествано за желани характеристики за устойчивост на климатичните промени. 

И при двата растителни вида ще бъде извлечена и секвенирана ДНК, за да се сравнят промените между семената, които са били облъчени в лаборатория, тези, които са били разположени в МКС, и тези, които са били разположени извън МКС и са получили пълно излагане на космическа радиация, микрогравитация и екстремни температури. Тези сравнения, заедно със сравнителния анализ на растителната биология, ще помогнат да се разбере дали суровите космически условия имат уникално ценен ефект за подобряване на културите и потенциално биха могли да бъдат от полза за хората на Земята.

Семената, изпратени в Космоса миналата година, се завърнаха на Земята
3113
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини