Начало » Пазари » Животинска продукция
28.09.2018 г.

Свинепроизводството в Германия: временно затруднено или с дългосрочна негативна тенденция

Свинепроизводството в Германия: временно затруднено или с дългосрочна негативна тенденция

През последните две десетилетия производството на свинско месо в Германия нараства със забележително темпо. През последните две години, обаче растежът не само се забави, но дори навлезе в фаза на спад коментират специалистите от meatinfo. Спадът на вътрешното търсене и промените в външната търговия са първите показатели за нов етап в развитието на сектора. Германския свиневъден бизнес трябва да реши нови проблеми. Остава открит въпросът как свиневъдната индустрия  да се справи с нарастващото социално противопоставяне на интензивното отглеждане на добитък, затягане на законодателството и изискванията за хуманно отношение към животните на околната среда.

В периода 2012-2016 броя на свинете за клане се е увеличил от 58,4 милиона до 59,4 милиона. Но през 2017 година броя на свинете за клане изведнъж намаляват с 1,5 милиона което е спад с 2.6% . От 2010 г. бройката на закланите свине варира между 58,6 и 59,7 милиона глави, преди да падне през 2017 под 58 милиона. Високата бройка на заклани свине се основава не само на растежа на вътрешното производство, но и на значителен внос на прасенца и свине за клане, предимно от Дания и Холандия. От друга страна намаляването на клането на свинете през 2017 г. оказва отрицателно влияние върху обема на вноса на свине за разплод, както и на прасета за клане.

Вносът на прасета за клане намалява от 4,7 милиона през 2012 г. до 4,0 милиона през 2017 г. или 14,9%. Това се дължи основно на рязък спад на вноса от Дания и Нидерландия.

В периода от 2012 г. до 2017 г. производството на свинско месо в Германия е намаляло с 63 000 тона или с 1,2%. За първи път от 2011 г. насам обемът на продукцията падна под 5 милиона тона.

От 2012 г. насам потреблението на свинско месо на глава от населението постоянно намалява и пада под 50 кг през 2017 г. Увеличава се консумацията на птиче месо. Намаляването на вътрешното търсене на свинско месо довежда до увеличаване на коефициента на самодостатъчност от 116,8% през 2012 г. на 120,4% през 2017 г. Това се отразява на външната търговия. Спадът в потреблението на глава от населението и увеличаването на самодостатъчността доведоха до увеличаване на износа и намаляване на вноса. В периода от 2012 г. до 2017 г. обемът на износа се е увеличил с 122 000 тона или с 4,4% от друга страна, обемът на вноса е намалял с 85 000 тона или с 6,9%.

Резултатът от развитието на тенденцията е положителното търговско салдо от 207 000 тона през 2017 г. Обемът на износа достига своя връх през 2016 г. с повече от 3 милиона тона. Обаче през 2017 година износа пада с почти 150 000 тона.

След години на непрекъснат растеж, немската свинска промишленост навлиза в фаза на застой или дори спад обобщават от meatinfo. Сред неотдавнашните проблеми могат да се нарекат различни фактори за управление на сектора. Един от тях е намаляването на вътрешното търсене за свинеферми, в резултат на по-ниска консумация на месо, застаряването на населението и по-младите възрастови групи и религиозни бариери за увеличаване на броя на хората с ислямската вяра. Друг фактор е увеличаването на производствените разходи поради по-строгите условия на живот и екологичните стандарти. Третият е продължително задържалите се ниски цени за прасета и прасенца за клане, които принуждават все повече фермери да спрат производството. Може да се очаква, че поради по-строги закони, свързани с хуманното отношение към животните и опазването на околната среда, консолидирането на свиневъдството ще продължи. През предходното десетилетие процесът на концентрация засягаше главно по-малките ферми и производствените центрове. Последните промени в законодателството по отношение на оборския тор и и нормите за концентрация на амоняк във въздуха ще доведе до намаляване на фермите в Северна и Западна Германия. Ситуацията изисква незабавна реакция, в противен случай земеделските производители могат да загубят лиценза си за производство.

Неотдавнашният спад в производството и износа може да покаже, че историята на успеха е приключила. По-строгото законодателство относно хуманното отношение към животните и опазването на околната среда, намаляването на социалната приемливост на интензивното селско стопанство и намаляването на вътрешното търсене може да ускори развитието на спада в сектора. Това може да засегне дейността на германските производители на свине, както и външната търговия.

Свинепроизводството в Германия: временно затруднено или с дългосрочна негативна тенденция
21025
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Заседание на Съвета на министрите по земеделие
България настоява за подкрепа на свиневъдството в ЕС
Ресорният еврокомисар не изключва намеса на пазара
Полша моли ЕС за подкрепа на свиневъдството
Анализа представлява преглед на различни аспекти от бизнеса
Свиневъдството в България според анализ на ИнтелиАгро
В Полша обсъждат субсидии за закриване на малки свиневъдни стопанства
Очаква се възстановяване
Позитивни тенденции в свиневъдния отрасъл на ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини