„Когато науката и бизнесът работят ръка за ръка, може да се намери решение. С днешния форум, посветен на свиневъдството, на това авторитетно за българската наука място в Тракийския университет, го доказва“. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев при откриването на международния форум „Съвременни тенденции в свиневъдството: научни, пазарни и регулаторни аспекти“, проведен днес в Стара Загора.
Като предаде поздрав от името на министъра на земеделието и храните Георги Тахов, Бурджев подчерта, че свиневъдният сектор в страната е добре структуриран и специализиран, което е предпоставка за неговото стабилно развитие. „Министерството на земеделието и храните е партньор на бранша и научните среди. Искаме да изразим своята готовност и ангажираност да чуваме вашите притеснения и предложения, анализи и тенденции, за да решаваме заедно текущите и бъдещите предизвикателства“, заяви още той.
Отчитайки актуалното състояние на свиневъдството с неговите специфики и динамика, както и развитието на международните пазари, не бива да се пренебрегват иновативните решения в сектора – напротив, нужно е да се обърне специално внимание на алтернативните дейности в рамките на традиционните направления, обясни още зам. министърът.
През 2025 г. подкрепата за свиневъдния сектор посредством схема за държавна помощ „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине“ е с бюджет от 42 млн. лв. В Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023–2027 г. се предвижда целенасочена подкрепа, ориентирана към иновативни решения, опазване на околната среда, инвестиции в материални и нематериални активи и разпространение на резултатите до по-широк кръг заинтересовани страни.
По време на форума бяха обсъдени теми, свързани с хуманното отношение към животните, дерогации, регулаторни промени и финансиране, актуални инфекциозни заболявания в Европа и превантивните действия на страната, възможности за растеж и развитие на сектора, браншови стандарти, трансформиране на свиневъдството чрез изкуствен интелект, въвеждане на система за окачествяване на месото в България и контрол по цялата агрохранителна верига.