Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.05.2018 г.

Салатата обича пространство

Практика
Салатата обича пространство

sinor

Отглеждането на листна салата не е трудно. Въпреки това при неблагоприятно, мрачно и студено време и нарушени селскостопански технологии  могат да възникнат сериозни проблеми. Салатата е много харесвана от спазващите нискокалоричен режим на хранене. При изобилието от сортове е лесно да се осъществи истински сезонен конвейер от листни, главести и полуглавести сортове с различна окраска и текстура на листата.  Ефектни, с богато цветово  разнообразие и видове, салатите украсяват градината и я превръщат в истинска декоративна градина.

Като бързо развиваща се зеленчукова култура, прибиране на салатата  може да се осъществи и след два месеца от засяване на семената. Производителите много често засяват салатите нагъсто за по-богата реколта, но това може да доведе до много неприятни последици.

При излишък от влага, в прохладно време и бърза промяна на температурите, в сгъстените посеви лесно се разпространяват заболявания като брашнеста мана и сиво гниене, бързо унищожаващи реколтата.  Болните растения трябва незабавно да се отделят от заразения участък.

Между другото своевременното разреждане не само предпазва салатите от болести, но и  дава възможност за развитие на пълноценни глави у главестите сортове. Разреждането е наложително при появата на 1-2 истински листа. Забавянето ще доведе и до забавяне в развитието на растенията.

Тези култури не позволяват употребата на пестициди, така че най-лесният начин да се избегнат болестите е да се подържа оптимална плътност на засяване. Когато са сгъстени, е наложително своевременно разреждане. Препоръчително е засаждането на не повече от 16-20 растения на 1 кв. м. За по- компактните сортове оптималната схема на засаждане – 20х20 см, а за по-големите разновидности- 30х30 см.

За по-ранно отглеждане на салати производителите ги засяват в покрити съоръжения. В този случай трябва да се поливат умерено, за да не се получи преовлажняване.

Мулчирането на посевите на открито се извършва с достъпни материали /окосена и леко подсушена трева или дървени стърготини/, които помагат отлично за предпазване от бурени и запазване на необходимата влага в почвата.

За предотвратяване развитието на болести помага дезинфекцията на почвата с калиев перманганат (с горещ розов разтвор се поливат браздите преди посев).  Добри резултати дава и микробиологичното подхранване, което включва и  биофунгициди (Тиморекс 66 ЕК, Тиморекс Голд и др.).

Салатата обича пространство
20056

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Салатите остават предпочитани от стопаните заради добрите възможности за печалба
Синджента представя нов сорт салата с по-плътна и обемна розетка
Пъпешите IDEAL Melon™ със сребърен медал за иновации от Fruit Logistica 2023
Какво да засадим след лука през август – няколко основни култури
Снежанката и шопската са сред първите 10
Овчарската салата превзе световния връх в класацията на популярен пътеводител
Производството на салати и марули в България се възстановява от пандемията
Нов сорт салата посреща промените в потреблението
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини