Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.08.2017 г.

Естественият тор - прост, ценен, необходим

Най-добрият източник на органично вещество за почвата

Крави, коне, кози, овце, кокошки, свине всички те са донори на една субстанция, фундаментална за екосистемата и силно оценявана от градинарите, които избират биологичното производство. Именно простият оборски тор се връща като главен действащ фактор в градината и на терасата, призован да изпълнява ролята, която хилядолетия наред е притежавал, преди да бъде малко позабравен с появата на синтетичните торове: да изхранва растенията, по време на техния природен цикъл – толкова важен и толкова крехък и деликатен. Който живее на полето, в тесен контакт с животните, не е толкова резервиран към тази унизителна и ежедневна материя. Той е свикнал да приема Природата във всеки нейн аспект, дори и да не е толкова... ароматен.

Спокойно: в градината и в саксията може да се използва промишлено обработеният естествен тор, изключително удобен за употреба и складиране, във вид на прах или гранули (пелети), които на практика са без миризма. И ако се долавя един аромат не точно на виолетки, струва си да го изтърпим, за да нахраним почвата възможно най-богато, дълготрайно и естествено.

Парола: плодородие Малко са растенията, които могат да живеят в бедни почви. Има видове, които живеят от нищото, но по-голямата част от земеделските култури, отглеждани за орнаментални или хранителни цели, се нуждаят от храна. Още от древността е позната ефикасността на естествения тор и на почвата, произхождаща от компостиране - естественото разлагане на органични вещества.

Животинският тор е най-добрият източник на органично вещество за почвата. Той се използва, както за нейното подхранване, така и за подобряване на условията, които предлага. Най-препоръчваният е добре узрелият конски тор (в прясно състояние той може да “изгори” растенията).

Узрелият тор, на възраст над една година, или промишлените естествени торове (чисти или смесени с минерални торове), са класическото решение на проблема на бедните и насипните почви, тъй като предоставят на корените на растенията перфектен резерв от основните хранителни вещества - предимно азот, но също и фосфор и калий.

Но това не е всичко. Една плодородна почва е също така и “добре подредена”, и по-точно, аерирана, дренирана, лека, но здрава. Органичното вещество въздейства и върху структурата на почвата, намалявайки тенденцията към уплътняване (ако е глинеста) и подобрявайки водозадържането, ако е кисела и торфена.

Естественият тор е най-добрият инструмент за подобряване на почвата, тъй като повишава нейните физични характеристики: там, където гранулометрията е песъчлива, органичната материя благоприятства създаването на стабилни агрегати и увеличава способността за водозадържане, докато при глинестите почви намалява тенденцията към спояване на земните частици. Освен това животинското органично вещество обогатява почвата с биохимични компоненти: аминокиселини, витамини, хумусни и фулвиеви киселини, които влияят върху способността на корена да нараства и да усвоява хранителните вещества./сп. Giordjinaggio – It/

Естественият тор - прост, ценен, необходим
9366
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
Премахнат е и монополът в товаро-разтоварната дейност
Вътев очаква удвоен капацитет на товарите с лабораторията на Капитан Андреево
Тема с продължение
Протест срещу забраните да се пашува в природните паркове събра на дискусия депутати и експерти
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора
Отворено писмо
Над 70 фермери от Пиринско с молба да бъдат субсидирани за пасторализъм в природните паркове
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини