Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.08.2018 г.

Чудодейната сила на копъра

Билка и подправка едновременно
Чудодейната сила на копъра

sinor

Вкусният и ароматен копър не е загубил популярността си от хиляди години, продължавайки да бъде една от най-известните и достъпни подправи в цял свят, а за шведите е е национална. Древните римляни вярвали, че копърът има чудодейна сила и обилно подправяли с него храната на гладиаторите, за да бъдат издръжливи и силни на арената, а елините изгаряли ароматното копърово масло, като по този начин демонстрирали своето благосъстояние.  В двора на Медичите пък го използвали за приготвяне на любовни еликсири. 

В нашата кухня е емблематична подправка за таратор, тиквички  картофи, и стерилизирани краставички, но се използва за подправяне на много други  храни – месни и зеленчукови и туршии.

Кога да сеем копър?

Като едногодишно тревисто растение копърът е с много кратък срок на вегетация. Използва се като подправка, билка, в парфюмерийната и козметична промишленост за добиване на етерично масло, но влиза и в състава на някои медикаменти – събужда апетита и благоприятства обмяната на веществата.  

При отглеждането му обаче и той си има своите тайни – може да се сее непрекъснато, но засят през август и септември, той  се отличава с нежна зеленина, дълго не стрелкува и радва с много щедра реколта.

Изисквания към почвата

Копърът е една доста непретенциозна култура, но дава отлични резултати, когато се отглежда на неутрална, хигроскопична и добре вентилирана почва. Преди засяване почвата се обработва, като се внася прегорял оборски тор или компост, карбамид и 20-40 гр на квадратен метър суперфосфат или калиева тор.

Когато растенията забавят растежа си и променят цвета на жълто-зелен, това са признаци на азотен глад. Нуждаят се от подхранване с азот и  добре подържана влажност. Може да се отглежда и като уплънител на други култури – чесън, лук и др.

Чувствителност към светлина

Ярката слънчева светлина и откритите площи са това, което харесва копърът. При достатъчно количество светлина, листата му добиват богат изумруден цвят, развива се бързо и дава обилна листна маса. Може да расте и в полусянка, но губи от силния си аромат, израства по-бързо, но намалява листната маса. Оптималната температура е 16-18 градуса. При по-високи температури стрелкува бързо и също намалява вегетативната  маса. Налага се често поливане, за да се отсрочи този момент.

Грешки при подготовката и засяване на семената

Ранният копър се сее на лехи и на влажно, а късният се сее със сухи семена на дълбочина около 2 см и 20 см между редовете. Разходът на семена е 1-2 гр на квадратен метър.

Сортове копър

Сортовете копър се различават по отношение на зреенето:

– ранни – узряват за 30-35 дни, бързо образуват семена, много нежни и ароматни, но дават малко зелена маса;

– средно ранни – узряват с 10-15 дни по-късно, но дават по 10-на листа на стъбло и са по-продуктивни;

– късни  – узряват за около 70 дни, но дават най-високи добиви от зелена маса.

При избор на семена трябва да е има предвид и факта, че ранните сортове по-лесно издържат на студ – те са устойчиви и при -4 градуса, а  късните са по-термофилни.

Съхранение

Най-добре се съхранява в изсушен вид, но може и да се замразява. Добавянето на замразен копър към салатите ще развали вкуса и аромата им, но е добър за супи, ястия и сосове.

Правила при отглеждане

При използването на торове трябва да се знае, че азотните се внасят не по-късно от 20-30 дни до прибиране на реколтата, а фосфорно-калиевите може и по-късно, но не бива да се забравя, че фосфорът ускорява стареенето на растенията. Когато има излишък на този елемент те стрелкуват по-рано.

За „лошото самочувствие“ на копъра може да се съди и по окраската на листата:

– червеникавата окраска говори за излишък на калий;

– жълтите – за недостиг на азот или липса на влага;

Използването на инсектициди е нежелателно при отглеждането на копър. Може да се ползват народни средства – пепел и отвара от тютюн.

Копърът се нуждае от често поливане. При недостиг на вода листата пожълтяват, а вкусовите качества се влошават значително.

Чудодейната сила на копъра
24551
 

Последни материали
Виж
Вижте адресите на фирмените магазини!
Модерен сайт на „Ел Би Булгарикум“ е в помощ на потребителите
Позиции
Новият регламент на ЕС за семената застрашава местните сортове
Количеството на подправките, внесени от държави извън ЕС, се е увеличило с 44%.
Най-популярните подправки в ЕС ще ви изненадат
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
В пет региона на ЕС селскостопанската продукция надхвърля 9 млрд. евро
Кога и как вредят трипсовете по житните?
Свързани материали
Виж
Германски фермер организира измама с отглеждане на биологичен копър
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Копърът през юли е радост за градинарите и защита за растенията
Научни изследвания
Колорадският бръмбар вече има нов враг – копърът!
Практика
Какво можем да садим и сеем в замръзнала почва
Копър през юли – нежна свежест в градината и защита за растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини