Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.08.2018 г.

Чудодейната сила на копъра

Билка и подправка едновременно
Чудодейната сила на копъра

sinor

Вкусният и ароматен копър не е загубил популярността си от хиляди години, продължавайки да бъде една от най-известните и достъпни подправи в цял свят, а за шведите е е национална. Древните римляни вярвали, че копърът има чудодейна сила и обилно подправяли с него храната на гладиаторите, за да бъдат издръжливи и силни на арената, а елините изгаряли ароматното копърово масло, като по този начин демонстрирали своето благосъстояние.  В двора на Медичите пък го използвали за приготвяне на любовни еликсири. 

В нашата кухня е емблематична подправка за таратор, тиквички  картофи, и стерилизирани краставички, но се използва за подправяне на много други  храни – месни и зеленчукови и туршии.

Кога да сеем копър?

Като едногодишно тревисто растение копърът е с много кратък срок на вегетация. Използва се като подправка, билка, в парфюмерийната и козметична промишленост за добиване на етерично масло, но влиза и в състава на някои медикаменти – събужда апетита и благоприятства обмяната на веществата.  

При отглеждането му обаче и той си има своите тайни – може да се сее непрекъснато, но засят през август и септември, той  се отличава с нежна зеленина, дълго не стрелкува и радва с много щедра реколта.

Изисквания към почвата

Копърът е една доста непретенциозна култура, но дава отлични резултати, когато се отглежда на неутрална, хигроскопична и добре вентилирана почва. Преди засяване почвата се обработва, като се внася прегорял оборски тор или компост, карбамид и 20-40 гр на квадратен метър суперфосфат или калиева тор.

Когато растенията забавят растежа си и променят цвета на жълто-зелен, това са признаци на азотен глад. Нуждаят се от подхранване с азот и  добре подържана влажност. Може да се отглежда и като уплънител на други култури – чесън, лук и др.

Чувствителност към светлина

Ярката слънчева светлина и откритите площи са това, което харесва копърът. При достатъчно количество светлина, листата му добиват богат изумруден цвят, развива се бързо и дава обилна листна маса. Може да расте и в полусянка, но губи от силния си аромат, израства по-бързо, но намалява листната маса. Оптималната температура е 16-18 градуса. При по-високи температури стрелкува бързо и също намалява вегетативната  маса. Налага се често поливане, за да се отсрочи този момент.

Грешки при подготовката и засяване на семената

Ранният копър се сее на лехи и на влажно, а късният се сее със сухи семена на дълбочина около 2 см и 20 см между редовете. Разходът на семена е 1-2 гр на квадратен метър.

Сортове копър

Сортовете копър се различават по отношение на зреенето:

– ранни – узряват за 30-35 дни, бързо образуват семена, много нежни и ароматни, но дават малко зелена маса;

– средно ранни – узряват с 10-15 дни по-късно, но дават по 10-на листа на стъбло и са по-продуктивни;

– късни  – узряват за около 70 дни, но дават най-високи добиви от зелена маса.

При избор на семена трябва да е има предвид и факта, че ранните сортове по-лесно издържат на студ – те са устойчиви и при -4 градуса, а  късните са по-термофилни.

Съхранение

Най-добре се съхранява в изсушен вид, но може и да се замразява. Добавянето на замразен копър към салатите ще развали вкуса и аромата им, но е добър за супи, ястия и сосове.

Правила при отглеждане

При използването на торове трябва да се знае, че азотните се внасят не по-късно от 20-30 дни до прибиране на реколтата, а фосфорно-калиевите може и по-късно, но не бива да се забравя, че фосфорът ускорява стареенето на растенията. Когато има излишък на този елемент те стрелкуват по-рано.

За „лошото самочувствие“ на копъра може да се съди и по окраската на листата:

– червеникавата окраска говори за излишък на калий;

– жълтите – за недостиг на азот или липса на влага;

Използването на инсектициди е нежелателно при отглеждането на копър. Може да се ползват народни средства – пепел и отвара от тютюн.

Копърът се нуждае от често поливане. При недостиг на вода листата пожълтяват, а вкусовите качества се влошават значително.

Чудодейната сила на копъра
2807

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Съседните страни забраниха вноса на свинско месо от Белгия
АЧС се върна в Белгия след 33 години
Бъдещето на фермерските пазари е свързано с организиране на тематични квартални събития
Ст. Апостолов: Само с демонстративни проекти за фермерските пазари не може
Търговската война между Пекин и Вашингтон е благоприятствала европейския експорт
Ръст на експорта на свинско месо в ЕС
27 птицевъди в област Разград покриват европейските изисквания за хуманно отношение чрез държавни помощи
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
На борсата има обилно предлагане на хлебна пшеница на 405.00 лв/т
През изминалото денонощие са изгоряли 30 кошера и над 400 бали слама
Свързани материали
Виж
Резенето – копър с аромат на анасон
Необходим е сигурен източник за напояване
Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влажността
Вкусно, красиво и полезно
Градина на прозореца
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам