Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.08.2018 г.

Няколко причини за образуване на бели жилки в доматите

Важно за фермера
Няколко причини за образуване на бели жилки в доматите

sinor

Често във вътрешността на доматите се образуват по-светли участъци и бели жилки, независимо от факта, че са спазени всички агротехнически правила за отглеждане. Тези плодове почти винаги са жилави и безвкусни. Причините за образуване на тези бели и неприятни жилки могат да бъдат различни. Да разберем кои са най-честите причини и как да се справим с тях?

Особености на сорта

В някои съвременни хибридни сортове присъства специален ген, който позволява на плодовете да се съхраняват по-дълго и да не се повреждат при транспорт. При такива домати белите жилки изпълняват функцията на „конструкция“, която съхранява формата и добрия външен вид на плодовете.

Белите жилки са безвкусни и неприятни, затова хибридните сортове с ген за „дълголетие“, като правило, не се отглеждат за собствена консумация. Тези домати имат добър и привлекателен външен вид и се отглеждат предимно с търговска цел или за консервиране.

Всеки сорт има своите характерни особености, които трябва да се проучат внимателно при покупката на семена.

Столбур (фитоплазма) по доматите

Това е вирусно заболяване по доматите и за съжаление е нелечимо. Симптомите на заболяването се проявяват още преди пълното съзряване на плодовете. Листата на растенията, които са болни от столбур се свиват, стават груби и придобиват розово-виолетов отенък. Краищата им се подгъват нагоре, стъблата се удебеляват, цветовете избледняват и се срастват. Ако изобщо се образуват някакви плодове, то те имат неравномерно оцветяване.

Вирусът се съхранява по корените на някои многогодишни зеленчуци, цветя и плевели. Най-често напада живовлека, жълтия кантарион и поветицата. Пренасят го цикадите, нощните пеперуди, въшките и белокрилките.

Всички болни растения трябва незабавно да се отстраняват, изнасят и изгарят. За предотвратяване на заразата по доматите е наложително да се води регулярно борба с преносителите и отстраняване на плевелите – посредници. Трябва да се отдава предпочитание на нискораслите и щамбовите сортове, които столбурът поразява много рядко.

Недостиг на хранителни вещества и топло време

Доматите често израстват отвътре с бели петна и неприятни жилки поради недостиг на калий, калций и излишък на азот. Затова е важно да се балансират и дозират правилно хранителните вещества. При дефицит на калий се подхранват калиев сулфат или други калиеви торове. Сигналите за калиево гладуване са периферно изсъхване на долните листа на растенията и неравномерна окраска на плодовете.

За дефицит на калций свидетелства върховото гниене, което е съроводено с неравномерно съзряване на плодовете и изсъхване на листата по върховете.

Много важно е да се знае, че при температури по-восоки от 30 градуса усвояването на калий от почвата се прекратява, растенията гладуват и  не образуват завръзи. Понижаването на температурата и повишаването на влажността на въздуха става с помощта на поливане.

При високи температури и недостатъчно поливане в плодовете на доматите не се образува важният каротиноиден пигмент ликопен, който отговаря за червения цвят. Затова, при такива неблагоприятни условия, във вътршността им се образуват светли и невкусни участъци.

Отдаването на предпочитания на проверени сортове домати и създаване на благоприятни условия за отглеждането им, могат да бъдат гарант за прекрасен вкус, непомрачен от бели участъци и жилки.

Няколко причини за образуване на бели жилки в доматите
47835
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини