Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.08.2018 г.

Няколко причини за образуване на бели жилки в доматите

Важно за фермера
Няколко причини за образуване на бели жилки в доматите

sinor

Често във вътрешността на доматите се образуват по-светли участъци и бели жилки, независимо от факта, че са спазени всички агротехнически правила за отглеждане. Тези плодове почти винаги са жилави и безвкусни. Причините за образуване на тези бели и неприятни жилки могат да бъдат различни. Да разберем кои са най-честите причини и как да се справим с тях?

Особености на сорта

В някои съвременни хибридни сортове присъства специален ген, който позволява на плодовете да се съхраняват по-дълго и да не се повреждат при транспорт. При такива домати белите жилки изпълняват функцията на „конструкция“, която съхранява формата и добрия външен вид на плодовете.

Белите жилки са безвкусни и неприятни, затова хибридните сортове с ген за „дълголетие“, като правило, не се отглеждат за собствена консумация. Тези домати имат добър и привлекателен външен вид и се отглеждат предимно с търговска цел или за консервиране.

Всеки сорт има своите характерни особености, които трябва да се проучат внимателно при покупката на семена.

Столбур (фитоплазма) по доматите

Това е вирусно заболяване по доматите и за съжаление е нелечимо. Симптомите на заболяването се проявяват още преди пълното съзряване на плодовете. Листата на растенията, които са болни от столбур се свиват, стават груби и придобиват розово-виолетов отенък. Краищата им се подгъват нагоре, стъблата се удебеляват, цветовете избледняват и се срастват. Ако изобщо се образуват някакви плодове, то те имат неравномерно оцветяване.

Вирусът се съхранява по корените на някои многогодишни зеленчуци, цветя и плевели. Най-често напада живовлека, жълтия кантарион и поветицата. Пренасят го цикадите, нощните пеперуди, въшките и белокрилките.

Всички болни растения трябва незабавно да се отстраняват, изнасят и изгарят. За предотвратяване на заразата по доматите е наложително да се води регулярно борба с преносителите и отстраняване на плевелите – посредници. Трябва да се отдава предпочитание на нискораслите и щамбовите сортове, които столбурът поразява много рядко.

Недостиг на хранителни вещества и топло време

Доматите често израстват отвътре с бели петна и неприятни жилки поради недостиг на калий, калций и излишък на азот. Затова е важно да се балансират и дозират правилно хранителните вещества. При дефицит на калий се подхранват калиев сулфат или други калиеви торове. Сигналите за калиево гладуване са периферно изсъхване на долните листа на растенията и неравномерна окраска на плодовете.

За дефицит на калций свидетелства върховото гниене, което е съроводено с неравномерно съзряване на плодовете и изсъхване на листата по върховете.

Много важно е да се знае, че при температури по-восоки от 30 градуса усвояването на калий от почвата се прекратява, растенията гладуват и  не образуват завръзи. Понижаването на температурата и повишаването на влажността на въздуха става с помощта на поливане.

При високи температури и недостатъчно поливане в плодовете на доматите не се образува важният каротиноиден пигмент ликопен, който отговаря за червения цвят. Затова, при такива неблагоприятни условия, във вътршността им се образуват светли и невкусни участъци.

Отдаването на предпочитания на проверени сортове домати и създаване на благоприятни условия за отглеждането им, могат да бъдат гарант за прекрасен вкус, непомрачен от бели участъци и жилки.

Няколко причини за образуване на бели жилки в доматите
50927
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Кладоспориозата
Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология
Практика
Правилното формиране на растенията повишава добивите
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
Употреба и дози
Подхранване на доматите с борна киселина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини