Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.05.2018 г.

Научете точно какво липсва на доматите за добра реколта

Важно за фермера
Научете точно какво липсва на доматите за добра реколта

sinor

Оценяването на външното състояние на разсада домати, а по-късно и на възрастните растения, повечето от нас не могат да кажат какво им липсва. А всъщност да се знаят симптомите на хранителния дефицит е много важно не само за професионалисти, но и за нчинаещи. Познаването на симптомите ще позволи не само да се постигнат по-високи добиви, но и да се избегне ненужно използване на химически препарати.

Основните хранителни вещества нужни на доматите са азот, фосфор, калий. След това калций, сяра, магнезий. И накрая – желязо, бор, цинк, мед, манган, молибден и хлор.

Недостиг на азот (N)

Азотът отговаря за растежа, развитието и добива на растенията. Неговият недостиг или излишък влияят отрицателно на тази култура. Доматите се нуждаят най-много от азот в ранните фази на развитие. По време на периода на цъфтеж малко намалява и отново се увеличава след формирането на първата китка. През втората половина на култивационния период необходимостта от фосфор и калий е на първо място, но отново с умерен азотен фон.

Визуални признаци за липса на азот

Първите листа са усукани и навити. В същото време жилките на гърба им придобиват синкаво-червен нюанс. Същият цвят се появява и върху стъблата и дръжките на листата. Има забележимо забавяне в развитието на растенията. Новите листа са бледозелени и започва преждевременен цъфтеж, а долните листа пожълтяват и опадат. В резултат на това плодовете са дребни и с ниско качество.

Визуални признаци за излишък на азот

Бърз растеж на височина, слаба коренова система, листата са едри, сочни и с наситенозелен цвят. Младите листа са много крехки и къдрави. Забавя се цъфтежът, а след това и узряването на плодовете.

В допълнение, излишъкът от азот води до нарушаване на абсорбцията на желязо от растенията, увеличава чувствителността на доматите към болести.

Как да компенсираме липсата на азот и да намалим излишъка му?

При появата на първи признаци за недостиг на азот е необходимо да се внесат азотосъдържащи минерални  или естествени торове. Подходящи са амониева, калциева, калиева, натриева селитра, както и оборски тор. Азотът бързо достига корените на растенията, но трябва да се има предвид и бързото му излитане във въздуха.

При поява на признаци от излишък на азот трябва да се увеличи осветяеността /в оранжерии/ и да се подхранят растенията с минерални торове от калиевата група, както и да се промие почвата с по-голямо количество вода.

Липса или излишът на фосфор (P)

Фосфорът играе важна роля при формиране на кореновата система, а също за количеството и качеството на продукцията. При недостиг намалява устойчивостта  на растенията към болести и ниски температури.

Визуални признаци за недостиг на фосфор

Забавено развитие на растенията, а при по-продължително гладуване – спиране на растежа. Виолетово или пурпурно оцветяване на  стъблото  и долната част на листата. Връхните листа са усукани, а при по-сериозен недостиг и долните. Цъфтежът е оскъден, а плодовете са дребни и без особено изразен вкус.

Визуални признаци при излишък на фосфор

Растенията имат неестествено малки междувъзлия. Младите листа са много тънки и имат изсветляване между жилките. Върховете и ръбовете на листата изгарят. Долните листа се покриват с петна и се свиват. Реколтата е слаба.

Как да компенсираме липсата на фосфор?

Необходимо е фосфорно подхранване. Подходходящи: калиев монофосфат, суперфосфат, силно разредена пепелна настойка или суха пепел. Особено важно е подхранването да се извърши преди фазата на цъфтеж.

Но! Фосфорните торове имат една особеност: те се усвояват трудно дотогава, докато температурата на почвата не достигне +15 градуса. За разсада, при нормална осветеност и компетентно подготвена почвена смес, за да се отстрани фосфорния глад е необходимо температурата на почвата да се повиши до +23 градуса.

Недостиг или излишък на калий (К)

Калият е елемент, отговорен за имунитета и производствения потенциал на доматите, вкусовите качества на плодовете им и натрупването на витамин С в тях.

Доматът обича калий! Калиевият дефицит нарушава азотния обмен на доматите. Предизвиква неустойчивост към заболяванията и повишава чувствителността към промяната в температурите и влажността. Недостигът на калий се среща сравнително рядко – при продължително отглеждане на едно и също място , при преовлажняване или засушаване.

Визуални признаци при недостиг на калий

Младите листа на доматите са малки и тъмни, свиват се надолу, стават набръчкани и умират. По периферията на листата и по върховетесе наблюдава засушаване, приличащо на огнен пригор.

Развитието на доматите се забавя. Наблюдава се активно израстване на колтуци, стъблата изтъняват и стават крехки, а количеството на цветовете значително намалява. Плодовете съзряват неравномерно, с образуване на тъмни петна по тях.

В допълнение, при недостиг на калий, нафона на излишък от азот и недостиг на калций, вътре в плодовете се образуват твърди жилки.

Визуални признаци при излишък на калий

Растенията забавят растежа и формират дълги междувъзлия. Новите листа стават по-малки, тънки и хлорозни. По върховете и периферията листата добиват кафяв оттенък и в крайна сметка умират. Долните листа се покриват с кафяви петна, пожълтяват и окапват.

Излишъкът от калий при доматите води до затруднение при усвояването на други елементи, по-специално калций и магнезий.

Как да компенсираме липсата на калий?

Необходимо е подхранване с калиеви съединения. Подходящи са: калиев сулфид, калиев монофосфат, пепел и др.

Недостиг или излишък на калций (Ca)

Калцият учасва в растежа и развитието на растенията. При недостиг се забавя развитието на кореновата система.

Визуални признаци при недостиг на калций

Растежът на доматите се забавя, а при сериозен дефицит върховете просветляват и умират.  По – младите листа често имат неправилна форма и се наблюдават светли петна. По-старите са значително по-едри и тъмнозелени. Може да опадат цветовете и завръзите. Често се появява  и върхово гниене на плодовете.

Визуални признаци при излишък на калций

По листата се наблюдават светли петна с различна форма и тъмни жилки.

Как да се компенсира липсата на калций

Липсата на калций често води до излишък на азот, калий и манган. За възстановяване  дефицита на калций най-добър вариант е листното подхранване с калциева селитра. Може да се използват и ситно смлени яйчени черупки.

Недостиг на сяра (S)

Сярата играе важна роля в процеса на дишане на доматите. Когато има недостиг – растенията увяхват. Това може да бъде и свидетелство за постоянно преовлажняване на почвата.

Визуални признаци при недостиг на сяра

Външните симптоми при недостиг на сяра много приличат на тези при недостиг на азот. Ако при азотният дефицит пожълтяването на листата започва от най-долните, то при серният - от най-горните. Листата от долната страна просветляват и към дръжките добиват розов оттенък, а жилките стават синьочервени. Стъблата растат тънки, твърди и крехки.

Как се компенсира недостигът на сяра?

Недостигът на сяра може да се компенсира посредством листно третиране на растенията с магнезиев сулфат.

Липса на магнезий (Mg)

Първите симптоми при недостиг на магнезий се появяват в периода на плододаване.

Визуални признаци на липса на магнезий

Листата на доматите, започвайки отдолу, куполообразно се деформират нагоре, пожълтяват и изсъхват.

Как да се компенсира недостигът на магнезий?

Магнезиевият дефицит може да се компенсира чрез листно подхранване с магнезиев сулфат /английска сол/ или магнезиев нитрат.

Недостиг или излишък на желязо (Fe)

Недостигът на желязо най-често се среща на варовити почви при доматите.

Визуални признаци на недостиг на желязо - Наблюдава се пожълтяване на растенията в посока от стъблото към върха.  Жилките просветляват в същото направление. Също така има забавяне в растежа и издребняване на цветовете.

Визуални признаци на излишък на желязо - На пръв поглед - безпричинно отмиране на зелените листа.

Как да се компенсира липсата на желязо?

Дефицитът на желязо се запълва бързо като се третират растенията на зелена маса със слаб разтвор на железен сулфат, с повторение 2-3 пъти.

НЕДОСТИГ НА БОР (B)

Основният проблем при недостиг на бор е невъзможността за връзване на плодове.  В допълнение, устойчивостта към заболявания намалява.

Визуални признаци при недостиг на бор:

При слаб дефицит на бор доматите разцъфват, но не връзват. Върховете силно изсветляват и се свиват. При по-голям недостиг едрите жилки става тъмни /кафяви до черни/, а листата – крехки. Усилено се образуват колтуци и по малкото плодове се наблюдават тъмнокафяви некротични петна.

Как да се компенсира недостига на бор?

Недостигът на бор може да се компенсира като се обработват листата с разтвор на борна киселина. Процедурата трябва да се повтори няколко пъти.

НЕДОСТИГ НА ЦИНК (Zn)

Цинкът играе водеща роля в процесите на растеж на доматите и синтез на витамини. Дефицитът на този елемент се среща на пясъчни, чакълести и карбонатни почви.

Визуални признаци при недостиг на цинк - Младите листа на доматите са много малки и растат вертикално. Нерядко са покрити с жълти точки или светли петна. На долните листа се появяват сивочерни петна с различни размери, които обхващат и жилките. Листата постепенно изсъхват напълно.

Как да се компенсира недостигът на цинк?

Недостигът на цинк при доматите се компенсира чрез листно подхранване с разтвор на цинков сулфат.

НЕДОСТИГ НА МЕД (Cu)

Медта участва в редица процеси на растителния организъм, включително дишане и устойчивост на стрес.

Визуални признаци при недостиг на мед - Листата са отпуснати, особено връхните, изсветлели по краищата, завити на тръбички. Новите израстват малки със синкав отенък. Колтуците са много слаби, а цветовете опадат.

Как се компенсира недостига на мед?

Този проблем се отстранява като се пръскат растенията с разтвор на меден сулфат.

НЕДОСТИГ НА МАНГАН (Mn)

Недостигът на манган при доматите е рядкост. Среща се на много варовити почви и поливане с твърда вода.

Визуални признаци при недостиг на манган - Листата са пъстри, мозаечни. Започват да изсветляват от основата към върха. Жилките са с нееднородна окраска, много по-тъмна отколкото при недостиг на желязо. Цветовете се разпадат.

Как се компенсира недостига на манган?

За да се компенсира липсата на манган се предвижда пръскане с разтвор на манганов сулфат.

НЕДОСТИГ НА МОЛИБДЕН (Mo)

Недостигът на молибден при доматите се среща изключително рядко.

Визуални признаци - Малките листа са светло оцветени. Първите две двойки листа са усукани и извити навътре. При това жилките не променят цвета си.

Как да се компенсира липсата на молибден?

Недостигът на молибден при доматите може да се компенсира катобъдат подхранени с разтвор на амониев молибдат.

ЛИПСА НА ХЛОР (Cl)

Дефицитът на хлор при доматите е изключителна рядкост. Може да се срещне само при излужени почви.

Визуални признаци - Младите листа на растенията имат ярко изразена междужилкова хлороза, имат неправилна форма и повяхват. На старите листа с времето се появява бронзов отенък.

Как може да се компенсира недостига на хлор?

Недостигът на хлор при доматите може да се компенсира чрез листно третиране  с разтвор на калиев хлорид.

ПРАВИЛА ПРИ ТОРЕНЕ

За да не страдат растенията от недостиг или излишък на хранителни вещества е необходимо да се внасят минерални и органични торове съгласно правилата. Първо, при основна обработка на почвата в началото на пролетта и есента и второ, в определени фази на развитие на растенията.

За отглеждане на разсад  домати е желателно да се използва балансиран субстрат, като се спазват препоръчителните температурни и светлинни условия.

Изборът между традиционно и листно торене: по добре е да се даде предимство на листното, защото осигурява по-бърз ефект при екстремни ситуации.

Листното торене да се извършва вечер или рано сутрин, в безветрено и сухо време. При пръскането е желателно да се обработва и долната страна на листата, тъй като там има по - голям брой стомати през които се осъществява усвояването на разтворените вещества.

Научете точно какво липсва на доматите за добра реколта
199958
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини