Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.08.2018 г.

Дъждовното и влажно време провокира антракнозата по орехите

След влажния юли
Дъждовното и влажно време провокира антракнозата по орехите

sinor

Една от най-разпространените и нанасящи огромни загуби по орехите е антракнозата (Gnomonia leptostyla). Щетите са много сериозни при дъждовно и влажно лято, особено като тазгодишния юли, който предизвика маса болести по плодните дръвчета и зеленчуците.

Симптомите на заболяването могат да се наблюдават по всички зелени части на растенията: пъпки, стъбла, листа, плодове и фиданки. Най-характерни са симптомите по листата и плодовете, във вид на черни, а често и кафяви петна. Към средата петната избледняват и имат сив цвят.

При силно разпространение на инфекцията могат да пострадат 80% от плодовете. Като последица от заразата е и масовото опадане на листата, което води до недостатъчно съзряване и измръзване на орехите през зимата. Гъбите са причина и за слабия прираст на фиданките и лошото им презимуване.

Как да разпознаем началото на болестта

Патогенът се разраства много бързо при дъждовно и влажно време. По време на вегетацията петната, които отначало са дребни, ъгловати или овални се увеличават, разрастват и прегарят, а листата изсъхват и окапват.

Болестта обхваща и плодовете, като по тях се образуват многобройни вдлъбнати петна, които в началото са тъмнокафяви , а после избледняват. Като черни точки се виждат плодните тела на гъбата, в които се образуват много спори. По-рано заразените орехи окапват. Тези, които се заразяват по-късно понасят по-малко щети, защото се засяга само зелената обвивка и достигат нормална големина и зрелост. Не е изключено ядките им да потъмнеят и да имат горчив вкус.

По клоните антракнозата образува вдлъбнати черни петна.

Патогенът презимува върху окапалите листа и заразени клони, а може да презимува и при заразените фиданки в разсадниците, а после се разнася по младите листа, които са по-уязвими. След опадането на листата започва сапрофитната фаза, с която завършва цикъла на развитие на гъбичките.

Различните сортове се нападат в различна степен от болестта. Има и устойчиви на антракноза сортове.

Патогенът се разпространява много интензивно, при дъждовно време, в температурен интервал от 5 до 30 градуса. Оптималната температура за развитие на болестта е 21 градуса, но да се стигне до нея е необходимо листата да бъдат непрекъснато мокри 6 часа. След опадането на листата вятърът ги разнася и се стига до масова инфекция.

Защита

Превантивните мерки се свеждат до събиране и изгаряне на листата или тяхното заораване. Тези мерки не са достатъчни, защото патогенът се задържа и върху клоните и фиданките, което изисква да се изрязват и отстраняват заразените части.

Химическите методи предвиждат пръскане с бордолезов разтвор – 2%, преди набъбване на листните пъпки. Едно пръскане преди цъфтеж и две пръскания след цъфтеж , през 12-14 дни с Фунгуран, Делан, Ридомил Голд, Дитан М, Купроцин супер М или Шампион.

Дъждовното и влажно време провокира антракнозата по орехите
12996

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 25 юли ще има разяснения по наредбата за касовите апарати
Постановиха затвор за търговец на вълна
МЗХГ
Прави се конкурс за лого на преброяването на земеделските стопанства през 2020 година
Емилия Якимова, председател на Производителната кооперация „Хубава Яна“
С новите дългогодишни договори имаме сигурност за инвестиции в кооператива
Заразата пламна
Мисия от Европейската комисия заради африканската чума
При командировки ставали 40 на сто от катастрофите в Европейския съюз
Засилват инструкциите за шофьорите на служебни автомобили
Свързани материали
Виж
Пратката от над 20 тона ще бъде върната на изпращача или унищожена
Босна и Херцеговина спря внос на орехи от Румъния с високо ниво на афлатоксин B1
Агростатистика
Бумът с орехите тройно наду размера на овощните градини за последните 10 години
Предстоящо
В Търговище отдават под наем орехови градини на търг
От 1 януари
Турция понижи митото върху вноса на орехи и бадеми до 15 на сто
За да защити своите производители
Турция повиши с 94 на сто базовата митнически стойност при внос на орехи
Депутати питат дали може да се намалят субсидиите за ореховите биоградини
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам