Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.01.2024 г.

Как да предпазим орехите от болести и вредители?

Болести и вредители
Как да предпазим орехите от болести и вредители?

sinor.bg

Орехът е доволно устойчива култура по отношение на болести и вредители. Вероятно по тази причина битува мнението, че не се нуждае от специална защита. За съжаление, това дърво има врагове, които могат да унищожат голяма част от реколтата. Когато отворим ореха, можем да видим тъмни и повредени ядки, което е сигнал за наличие на болести или вредители. Това предполага, че в процеса на отглеждане сме допуснали грешки.

Мерки срещу акари

Може да се избегне влошаване на ситуацията от нападение на акари, ако се наблюдава внимателно състоянието на дърветата през лятото. Незабавно трябва да се вземат мерки при появата на подутини (гали) по горната страна на листата. Ако отзад на тези образувания има бял налеп, това е сигнал за наличие на галов акар. Пръска се с колоидна сяра или Тиовит Джет 80 ВГ (активното вещество е сяра), съответно 70 и 50 г на 10 л вода.

Срещу антракноза по ореха

Една от най-разпространените и нанасящи много сериозни загуби по орехите е антракнозата. Патогенът се разраства изключително бързо при дъждовно и влажно време, като обхваща всички части на ореха – пъпки, листа, плодове, стъбла и леторасти. Най-характерни и забележими са симптомите по листата и плодовете. Те представляват черни или кафяви петна, като при силно разпространение на инфекцията могат да пострадат 70-80% от плодовете, а листата опадат преждевременно. Ядките потъмняват и често имат горчив вкус.

Патогенът презимува върху опадалите листа и кората на заразените клони, както и при заразените фиданки в разсадниците, а в началото на вегетацията напада младите листа, които са най-уязвими.

Поражението е в различна степен и зависи от сорта. Има и устойчиви на антаркноза сортове.

Патогенът не трябва да остане ненаказан. В ранна пролет, преди отваряне на пъпките, дърветата и почвата под тях се пръскат с железен сулфат (300 г на 10 л вода). Може да се пръска и с 2%-ен бордолезов разтвор.

След разлистване на дърветата се използват подходящи фунгициди: Фунгуран ОН 50 ВП, Делан 700 ДВГ и др. Обикновено се прави едно пръскане преди цъфтеж и 2-3 след това (през 10-14 дни), което е достатъчно за сезона.

Орехов плодов червей

Ореховият плодов червей навлиза през слабото място на плодовете – през мястото на закрепване на орехчетата към дръжката. С последващата си дейност напълно разваля съдържанието на плодовете.

Ореховият червей развива едно поколение годишно и зимува в растителните остатъци под дървото, в земята или в пукнатините на кората. Какавидира през май, пеперудите излитат през юни и снасят яйцата си по младите орехчета, а след 10-15 дни се излюпват червеите, които се вгризват в плодовете. Външната обвивката на наранените орехи потъмнява, свива се и те опадат преждевременно заедно с вредителите, които се доизхранват със съдържанието до пълното му унищожаване.

Нападнатите плодове трябва да се събират и изнасят извън участъка или изгарят, както и растителните остатъци под дървото. По възможност почвата под короната се обработва на дълбочина около15 см.

След появата на завръзите се пръска с Кораген 20 СК или друг подходящ препарат за растителна защита. Третира се няколко пъти, но трябва да се има предвид, че химичната обработка не е много ефективна – ореховите дървета са доста високи и е трудно да се напръска цялото дърво.

Как да предпазим орехите от болести и вредители?
5503
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Алтернативи
Огромни са ползите от тора, получен от изгорели орехови черупки
Ден на отворените врати
Инвестиция от близо 2 млн. лв. в цех за преработка на биологични орехи
Срещи с бранша
Георги Василев: Браншът с орехи се увери, че компенсациите за COVID-2 ще са минимални
Мнението на бизнеса
Фермери определят като пълна дискриминация изключването на орехите от мярка COVID-19
Беритбена зрелост
Захващайте се с прибирането на орехите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини