Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.07.2018 г.

Пиперът се страхува от горещини, сянка и вятър

Отглеждането иска майсторлък
Пиперът се страхува от горещини, сянка и вятър

Пиперът е капризна култура, която много трудно може да бъде удовлетворена. Ако не харесва нещо, цветовете, пъпките,а даже и завръзите започват да опадват. Парадоксът е в това, че обича топлината, но се страхува от нея. Влаголюбива култура е , но не обича преполиването.

В сянка е „обиден“
Пиперът реагира много лошо на липсата на светлина. На сянка обикновено расте, но не дава плод. Както се казва, той не обича и собствената си сянка. За да не засенчва сам себе си, необходимо е да се засажда не по-близо от 15-20 см в редовете и 60 см в междуредията, а за високораслите сортове схемата е 25 на 60 см.

По-плитко е по-добре
Пиперът не трябва да се засажда надълбоко. Той, както дървесните видове, има коренова шийка. Затова при засаждане не бива да се заравя по-дълбоко от семеделните листа, а в този случай проблем е и прорастването на разсада. Когато растенията са засадени надълбоко, те дълго стоят в едно положение, не дават прираст и не плодоносят.

Нужни са опори
Когато пиперът формира голямо количество плодове, при дъжд или поливане, под действието на тежестта им растенията се накланят и корените им излизат навън. За да се избегне това, особено при високораслите сортове, наложително е използване на опорни конструкции.

Трудно понася пресаждане
Пиперът не е краставица, но също като нея много трудно понася пресаждането. Най-добре е, когато се засява в единични обеми, или на лехи на по-голямо растояние между растенията. Пикиране не е препоръчително, защото нараняването на корените, особено в млада възраст, може да се окаже пагубно.

Нито топлина и студ, нито преовлажняване или засушаване 
Пиперът е топлолюбива култура, но се плаши от високите температури. Когато те са над 35 градуса, тогава изсъхват цветовете му. Той обича и влагата, но не толерира преовлажняването, а още по-малко заблатяване. Не обича и високи подпочвени води. При преполиване цветовете падат, но при засушаване – отново падат. Затова поливането трябва да бъде често и по малко. При продължително затопляне, честите повърхностни поливки спомагат да се понижава  температурата.

Вятърът не е желан
Пиперът обича открити, слънчеви, проветриви,но добре защитени от силни ветрове места. Ветровете, съчетани с високи температури, са пагубни за цветовете, а често и за младите завръзи на растенията.

Дълбокото окопаване и разрохкване са опасни
Корените на пипера са разположени недълбоко, но независимо от това се нуждаят от кислород. Окопаването се извършва 10-12 дни след засаждане, а разрохкването трябва да се прави на всеки две седмици, но на дълбочина не повече от 5-6 сантиметра, защото кореновата система е разположена в повърхностния слой и вероятността от нараняване е голяма – това води до изсъхване на цветовете и завръзите, а понякога на растенията. Този риск се предотвратява чрез мулчиране. Може да се използва слама, окосена трева, борови иглички, а пазарът предлага различни мулчиращи покрития.

Не се нуждае от допълнителни опрашители
Пиперът е самоопрашваща се култура. Практиката показва, че когато растат няколко сорта заедно, то добивите са много по-високи. Когато се засаждат наблизо лютиви сортове, могат да се получат лютиви чушки  сред сладките. Това показва, че е налично кръстосано опрашване.

Болести по пипера през юли.

Пиперът се страхува от горещини, сянка и вятър
28207

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Полезни съвети
Втори шанс за пипера в края на сезона
За добра реколта
Можем да ускорим съзряването на пипера
Ароматите на пипера
Защо плодовете на пипера са дребни и деформирани?
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини