Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.07.2018 г.

Пиперът се страхува от горещини, сянка и вятър

Отглеждането иска майсторлък
Пиперът се страхува от горещини, сянка и вятър

Пиперът е капризна култура, която много трудно може да бъде удовлетворена. Ако не харесва нещо, цветовете, пъпките,а даже и завръзите започват да опадват. Парадоксът е в това, че обича топлината, но се страхува от нея. Влаголюбива култура е , но не обича преполиването.

В сянка е „обиден“
Пиперът реагира много лошо на липсата на светлина. На сянка обикновено расте, но не дава плод. Както се казва, той не обича и собствената си сянка. За да не засенчва сам себе си, необходимо е да се засажда не по-близо от 15-20 см в редовете и 60 см в междуредията, а за високораслите сортове схемата е 25 на 60 см.

По-плитко е по-добре
Пиперът не трябва да се засажда надълбоко. Той, както дървесните видове, има коренова шийка. Затова при засаждане не бива да се заравя по-дълбоко от семеделните листа, а в този случай проблем е и прорастването на разсада. Когато растенията са засадени надълбоко, те дълго стоят в едно положение, не дават прираст и не плодоносят.

Нужни са опори
Когато пиперът формира голямо количество плодове, при дъжд или поливане, под действието на тежестта им растенията се накланят и корените им излизат навън. За да се избегне това, особено при високораслите сортове, наложително е използване на опорни конструкции.

Трудно понася пресаждане
Пиперът не е краставица, но също като нея много трудно понася пресаждането. Най-добре е, когато се засява в единични обеми, или на лехи на по-голямо растояние между растенията. Пикиране не е препоръчително, защото нараняването на корените, особено в млада възраст, може да се окаже пагубно.

Нито топлина и студ, нито преовлажняване или засушаване 
Пиперът е топлолюбива култура, но се плаши от високите температури. Когато те са над 35 градуса, тогава изсъхват цветовете му. Той обича и влагата, но не толерира преовлажняването, а още по-малко заблатяване. Не обича и високи подпочвени води. При преполиване цветовете падат, но при засушаване – отново падат. Затова поливането трябва да бъде често и по малко. При продължително затопляне, честите повърхностни поливки спомагат да се понижава  температурата.

Вятърът не е желан
Пиперът обича открити, слънчеви, проветриви,но добре защитени от силни ветрове места. Ветровете, съчетани с високи температури, са пагубни за цветовете, а често и за младите завръзи на растенията.

Дълбокото окопаване и разрохкване са опасни
Корените на пипера са разположени недълбоко, но независимо от това се нуждаят от кислород. Окопаването се извършва 10-12 дни след засаждане, а разрохкването трябва да се прави на всеки две седмици, но на дълбочина не повече от 5-6 сантиметра, защото кореновата система е разположена в повърхностния слой и вероятността от нараняване е голяма – това води до изсъхване на цветовете и завръзите, а понякога на растенията. Този риск се предотвратява чрез мулчиране. Може да се използва слама, окосена трева, борови иглички, а пазарът предлага различни мулчиращи покрития.

Не се нуждае от допълнителни опрашители
Пиперът е самоопрашваща се култура. Практиката показва, че когато растат няколко сорта заедно, то добивите са много по-високи. Когато се засаждат наблизо лютиви сортове, могат да се получат лютиви чушки  сред сладките. Това показва, че е налично кръстосано опрашване.

Болести по пипера през юли.

Пиперът се страхува от горещини, сянка и вятър
28859
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини