Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.06.2018 г.

Болести по пипера – 1 част

Болести по пипера – 1 част

Пиперът се нарежда на пето място по производство и по площ в света, а у нас заема второ място след доматите. Високата му значимост за човека се дължи на много ценните хранителни и вкусови качества. Той е богат източник на витамини и захари, на органични киселини, на етерични и растителни масла и не на последно място на алкалоида капсаицин. Капсаицинът  е съставен от пет свързани алкалоида и придава приятен парлив вкус на пипера, но той е обект на много изследвания във фармацевтиката.  Използва се за приготвянето на пластири, кремове и гелове.
Пиперът има много неприятели и причинители на болести, които могат да нанесат сериозни икономически щети.

Мана по пипера

Маната по пипера, известна като фитофтора капсици /Phytophthora capsici/, е сред най-сериозните и унищожителни заболявания по пипера.
Болестта може да се разпространи чрез болен разсад, а също и чрез заразена почва. Когато разсадът е заразен, болните растения полягат като покосени. Ако заразата идва от почвата на вече разсадените растения, тогава симптомите се проявяват в зоната на кореновата шийка, която най-напред потъмнява, става черна и се появява мокро гниене на кората, която започва да се бели. Заразените растения бързо повяхват и изсъхват. Заболяването се разпространява с напояването и щетите стават много големи, защото паразитът се разнася с водата. При влажно време заразените части се покриват с белезникав налеп. Маната поврежда и чушките – около дръжките се появяват воднисти петна. Когато времето е влажно и топло, плодовете изгниват за 3-4 дни и се покриват с плътен бял мицел – отвън и отвътре. Това е мицелът на гъбата. Ако заразата възникне в сух период, тогава плодовете се свиват, а кожицата им добива цвят на пергаментова хартия. По листата също се появяват некротични петна, които при влажно време се покриват с бял налеп. 
Гъбата презимува в заразените растителни отпадъци, а може и свободно в почвата, без растение домакин. Нуждае се от висока температура  – от 10 до 35 градуса, а същевременно и от вода, за да се развие.
При заразяване е задължителна смяната на участъка, като на същото място може да се засажда не по-рано от 3-4 години.

Защита 

Да се използват само качествени обеззаразени семена – купени или домашни. 
Когато разсадът е здрав, от първостепенно значение е начинът на засаждане на растенията. Поливните води от браздите не бива да достигат основата на растенията. Количеството почва, което се намира от основата на растенията до поливната бразда играе ролята на филтър. Затова колкото е по-голямо, толкова по-трудно патогенът ще проникне до кореновата система.
Има цикличност в развитието на болестта. При по-студени зими, когато патогенът не успява да преживее и загива, развитието на маната е много слабо, а при по-топли зими щетите са сериозни.
При поява на болни растения през вегетационния период, те трябва се отстранят внимателно, да се изнесат и унищожат, а почвата под тях да се обеззарази с амониев нитрат – 2%. Третиране на болните растения с Превикур 607 СЛ – 0,25% или Проплант 722 СЛ – 0,1%. Разходът на работен разтвор е 5 л/кв.м. и повтаряемост през 10-12 дни.

Сечене

Сеченето се причинява от почвообитаващи фитопатогенни гъби /Rhizostonia solani и Pythium debarianum/. Растенията по-често се разболяват като разсад, но може и след разсаждане. Наблюдава се бързо развитие на болестта след поникване на пипера. В основата на стъблото се образува мокро петно, което го обхваща пръстеновидно. По-младите растения падат като покосени върху почвата, а при по-старите се засяга само епидермисът и в основата се образува тъмен пръстен, но спират развитието си, листата им започват да окапват и умират.
Паразитите живеят в почвата като сапрофити, оставайки в заразената тъкан под формата на „дремещ“ или активен мицел. При почви със слаба структура, които са наситени с вода и глинести почви, заразата е по-сериозно изразена. В много кисели почви /Ph 3,5/ инфекциозният потенциал намалява значително. Температурата, подходяща за развитие на паразитите, зависи от щама и варира в широки граници – от 0-10 градуса минимална до 25-38 градуса максимална.

Защита
Защитата се осъществява, като се прилагат всички мерки за гъбични заболявания.
 

Следва продължение

 

Болести по пипера – 1 част
52708
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини