Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.07.2018 г.

Кога карфиолът формира качествени глави

В помощ на фермера
Кога карфиолът формира качествени глави

sinor

Карфиолът е доста специфична култура, което се дължи главно на особеностите на нейното култивиране. Той може да се отглежда като ранна и като късна култура. За ранно отглеждане се засяват сортове, които имат къс период на вегетация, защото летните горещини могат да компрометират реколтата. Отглеждан като късна култура, карфиолът може сполучливо да уплътнява площите и да дава качествена продукция.

Невинаги карфиолът формира качествени глави – често остават малки, рехави, тъмни на цвят. Кои са причините и как могат да се решат тези проблеми?

За отглеждане на карфиол първо трябва да се произведе разсад. За късно производство той се засява в края на май и началото на юни. Оптималното време за развитие на разсада е 45-50 дни. Разсаждането се извършва през месец юли, като разстоянието между редовете е 50-70 см, а между растенията 40-50 см. Добри предшественици са спанакът, лукът, фасулът, салатите, ранните картофи, грахът.

За отглеждане на карфиол трябва да се избере добре осветено място, защото това влияе на качеството на главите.

Разсадът не трябва да бъде прорасъл, защото се прихваща и развива много по-трудно, а може и да загине. Такъв разсад дава леки и рехави глави.

Карфиолът проявява висока чувствителност към киселинноста на почвата и не трябва да се отглежда на места с кисела почва. За формиране на качествени глави и високи добиви киселинността трябва да бъде над 7. За разкисляване на почвата се използват: варовик, чието неутрализиращо вещество е калциев окис; пепелина, която се получава от производството на вар и е бързоразтворим и ефективен мелиорант; доломит, чиито неутрализиращи вещества са магнезий и калциев окис.

Горещото време стресира силно растенията и те не могат да правят глави. За да се избегне този проблем е необходимо качествено и регулярно напояване. Най добри резултати се получават, когато се съчетават гравитачно напояване и дъждуване, което повишава въздушната влажност и осигурява комфорт на растенията в горещините. Важно е, преди формиране на главите, растенията да образуват голям брой качествени листа – поне 10-12 на брой.

Друго много важно условие е окопаването и разрохкването на почвата. Необходимо е по време на вегетация тя да се подържа постоянно рохкава, което се постига с 4-5 обработки, като първата е десетина дни след засаждане и последващо загърляне, което е наложително за образуване на добра коренова система.

Една от основните причини за лошото развитие и формиране на некачествени глави е внасянето на прекомерни количества азот или недостиг на фосфор, калий, бор и молибден. Този проблем може да бъде разрешен чрез въвеждане на минерални торове – може успешно да се използва двоен суперфосфат, с добавка на бор и бор-магнезиеви съставки, борна киселина и други минерални добавки.

Важна тънкост за образуване на качествени глави е в началния стадий на формирането им, листата да се съберат и завържат над тях с подходящ материал. С това се цели да се предпазят главите от повреди и се съхрани белият им цвят. Има и сортове /Супримакс и др./, чиито вътршни розетни листа плътно покриват снежнобелите глави и не се налага допълнително засенчване.

Продукцията от карфиол се събира поетапно, защото съзряването на главите не става едновременно.

Кога карфиолът формира качествени глави
9279

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Пресаждане на флокс паникулата – защо и кога
МЗХГ стартира кампания „Аз подкрепям българските производители, подкрепи ги и ти“
Прогноза за времето
От 15-и ноември повече сух студ, едва ли ще има голям сняг до края на месеца
За агробизнеса
Порожанов: В средата на декември проектът на новия Закон за земята ще бъде готов
Агробизнесмен на България
Посланието на Светла Стоянова към агробизнеса: Сейте с любов и пазете земята, която ни храни
Корекции
Заради България ЕК ще иска пълни стенограми на предложенията на браншовите съюзи по бъдещата ОСП
Свързани материали
Виж
Шарена туршия с аспирин
Постно
Каша от карфиол
Практика
Грижи за карфиола и брюкселското зеле наесен
Туршия от карфиол с горчица
Супа от карфиол с месо
Камби с карфиол и моркови
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам