Карфиолът е доста специфична култура, което се дължи главно на особеностите на нейното култивиране. Той може да се отглежда като ранна и като късна култура. За ранно отглеждане се засяват сортове, които имат къс период на вегетация, защото летните горещини могат да компрометират реколтата. Отглеждан като късна култура, карфиолът може сполучливо да уплътнява площите и да дава качествена продукция.
Невинаги карфиолът формира качествени глави – често остават малки, рехави, тъмни на цвят. Кои са причините и как могат да се решат тези проблеми?
За отглеждане на карфиол първо трябва да се произведе разсад. За късно производство той се засява в края на май и началото на юни. Оптималното време за развитие на разсада е 45-50 дни. Разсаждането се извършва през месец юли, като разстоянието между редовете е 50-70 см, а между растенията 40-50 см. Добри предшественици са спанакът, лукът, фасулът, салатите, ранните картофи, грахът.
За отглеждане на карфиол трябва да се избере добре осветено място, защото това влияе на качеството на главите.
Разсадът не трябва да бъде прорасъл, защото се прихваща и развива много по-трудно, а може и да загине. Такъв разсад дава леки и рехави глави.
Карфиолът проявява висока чувствителност към киселинноста на почвата и не трябва да се отглежда на места с кисела почва. За формиране на качествени глави и високи добиви киселинността трябва да бъде над 7. За разкисляване на почвата се използват: варовик, чието неутрализиращо вещество е калциев окис; пепелина, която се получава от производството на вар и е бързоразтворим и ефективен мелиорант; доломит, чиито неутрализиращи вещества са магнезий и калциев окис.
Горещото време стресира силно растенията и те не могат да правят глави. За да се избегне този проблем е необходимо качествено и регулярно напояване. Най добри резултати се получават, когато се съчетават гравитачно напояване и дъждуване, което повишава въздушната влажност и осигурява комфорт на растенията в горещините. Важно е, преди формиране на главите, растенията да образуват голям брой качествени листа – поне 10-12 на брой.
Друго много важно условие е окопаването и разрохкването на почвата. Необходимо е по време на вегетация тя да се подържа постоянно рохкава, което се постига с 4-5 обработки, като първата е десетина дни след засаждане и последващо загърляне, което е наложително за образуване на добра коренова система.
Една от основните причини за лошото развитие и формиране на некачествени глави е внасянето на прекомерни количества азот или недостиг на фосфор, калий, бор и молибден. Този проблем може да бъде разрешен чрез въвеждане на минерални торове – може успешно да се използва двоен суперфосфат, с добавка на бор и бор-магнезиеви съставки, борна киселина и други минерални добавки.
Важна тънкост за образуване на качествени глави е в началния стадий на формирането им, листата да се съберат и завържат над тях с подходящ материал. С това се цели да се предпазят главите от повреди и се съхрани белият им цвят. Има и сортове /Супримакс и др./, чиито вътршни розетни листа плътно покриват снежнобелите глави и не се налага допълнително засенчване.
Продукцията от карфиол се събира поетапно, защото съзряването на главите не става едновременно.