Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.07.2020 г.

Карфиолът за туршията се сади сега

Карфиолът за туршията се сади сега

Карфиолът за късно есенно производство се засажда до към средата на юли. Между растенията в реда се оставят 45-50 см (250-300 стръкове са нужни на 100 кв. м.). При късно разсаждане в години със студена есен много от растенията не образуват глави. Веднага след разсаждането се полива с течаща вода. За да е добро прихващането, 3-4 дни по-късно отново се пуска водата, поливката обаче да е "по-тънка". Заедно с това неприхваналите се, увехналите растения се подсаждат.

Почвата трябва да се поддържа винаги рохкава и чиста от плевели. Окопава се по-плитко, тъй като корените на карфиола не са дълбоки и могат да се повредят. Първото окопаване е много важно и не бива да се отлага, то създава началните условия за по-бързия растеж на карфиола. Прави се веднага след прихващането, когато се забележи растеж на листата - около 10-12 дни след разсаждането. Вегетационният връх на заритите растения се освобождава от притискащата почва. Подхранва се 2-3 пъти с по 1,5-2 кг/100 кв. м амониева селитра. Първото подхранване може да е с първото окопаване, второто - около две седмици по-късно. Този зеленчук натрупва по-големи количества нитрати, когато се прекалява с азотното подхранване. Но има и други неблагополучия: силно се разраства листната маса. Образуването на главите пък се забавя, те прорастват със зелени листенца, образува се кухина в кочана на главата, което влошава външния вид на продукцията. Много ефективно е да се направят едно-две подхранвания с размит в поливната вода пресен оборски тор - около 20 кг/100 кв. м. Добре е това "шербетуване" да се направи през първата половина на август, а към края на месеца - да се повтори. Понякога, когато рН е висока (почвата е алкална), се налага внасяне на микроелемента бор. Тогава се тори с боракс, не повече от 200 г/100 кв. м.

Редовното напояване е от голямо значение, защото цветното зеле е много влаголюбиво през цялата вегетация. Не бива да се засушава даже по време на рязането на главите. Обикновено се полива един път седмично, но при по-лека почва и при по-високи температури - и два пъти. Освежаването на растенията чрез оросяване с маркуч или дъждуване е много полезно, комбинира се с напояването с течаща вода. Карфиолът трябва да се полива особено интензивно, когато се формират и нарастват главите. След всеки една-две поливки почвата да се разрохква. Уплътняването влошава проветряването й, а към това растението е много чувствително.

Карфиолът за туршията се сади сега
16853
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Карфиолът Istem е част от иновативните, свежи и лесни за отглеждане сортове на компанията
Синджента с номинация за иновативност от Fruit Logistica Innovation Award 2022
И защо трябва да сменяме мястото за засаждане
Азбука кой зеленчук след кой да садим
Как иновациите в зеленчукопроизводството помагат в борбата с разхищението на храна
Съвети към градинаря
За различните видове зеле – различно подхранване
Време е да се захванем с късния карфиол
Туршия от карфиол, лукчета и краставички
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини